EUROSATORY 2022 | Η MBDA παρουσίασε το αντι-drone Sky Warden με πλήρη σουίτα αισθητήρων και οπλισμού – VIDEO & Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 30/07/2022 at 12:30

*Θάνος Τσάκαλος

Για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες στον τομέα αντιμετώπισης των UAVs, η MBDA αναπτύσσει εδώ και λίγα χρόνια τη λύση Sky Warden, μια αρθρωτή λύση ολοκληρωμένης αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (Counter- Unmanned Aerial Systems / C-UAS).

Tο σύστημα, όπως σας είχαμε παρουσιάσει πρώτοι εδώ, σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει από μικρά drones (micro-UAV) κατηγορίας 1, έως μεγάλα τακτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UCAV), καθώς και άλλες παραδοσιακές αεροπορικές απειλές.

Το σύστημα Sky Warden, το οποίο παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2021, έχει φτάσει σε ένα νέο στάδιο ωριμότητας και τώρα προσφέρει την ενσωμάτωση νέων αισθητήρων και τελεστών (effectors) από διάφορες εταιρείες. Καρδιά του συστήματος αποτελεί το σύστημα διοίκησης και ελέγχου (C2) Licorne εγκατεστημένο επί φορητού υπολογιστή στρατιωτικών προδιαγραφών Getac.

Στο περίπτερο της MBDA στην EUROSATORY, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν την ανάπτυξη του Sky Warden σε πλήρη διαμόρφωση τόσο ως σταθερό με το σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου (C2) επί σκηνής όσο και ως φορητό επί ελαφρού τακτικού οχήματος 4×4 Sherpa της Arquus Defense. H DEFENCE ReDEFiNED επισκέφτηκε το περίπτερο της MBDA και στο βίντεο που ακολουθεί στο τέλος του άρθρου μπορείτε να δείτε μια πλήρη παρουσίαση του συστήματος.

Το θωρακισμένο όχημα Sherpa που παρουσιάστηκε ήταν εξοπλισμένο με τέσσερα σταθερά πάνελ ραντάρ AMMR της RHI, βελτιστοποιημένα για την ανίχνευση drones σε απόσταση έως και 5 χλμ.  

Λοιπές επιλογές ραντάρ είναι διαθέσιμες, συμπεριλαμβανομένου του ραντάρ MHR από την ισραηλινή εταιρεία RADA. H MBDA επίσης μπορεί να ενσωματώσει στο σύστημα το ραντάρ Giraffe 1X της σουηδικής SAAB ή XENTA της Weibel’s για μεγαλύτερο εύρος ανίχνευσης στόχων, ωστόσο αυτό όπως φαίνεται και από την φωτογραφία που ακολουθεί το υπόψη ραντάρ απαιτεί το δικό του όχημα-φορέα.

Στον τομέα της παθητικής ανίχνευσης των drones η MBDA παρουσίασε την νέα λύση  Hydra 300 από τη γαλλική Cerbair. Ο υπόψη αισθητήρας μπορεί να αναπτυχθεί επί τηλεσκοπικού ιστού σε όχημα ή επί τρίποδα σε σταθερή διαμόρφωση. Ομοίως και με τους αισθητήρες ραντάρ η MBDA ως τελικός πάροχος του συστήματος Sky Warden μπορεί να ενσωματώσει αντίστοιχους αισθητήρες από άλλους προμηθευτές. Το Hydra 300 επιτρέπει την αναγνώριση της απειλής σε αποστάσεις έως 3 χλμ και βασίζεται στην τεχνολογία αλγορίθμων που ανέπτυξε η Cerbair για ανάλυση των ραδιοσυχνοτήτων. 

Διαβάστε επίσης: EUROSATORY 2022 | Η Cerbair παρουσίασε το C-UAS σύστημα HYDRA 300 προσφέροντας μια νέα λύση ενάντια στα drones

Σε ότι αφορά τον οπλισμό που μπορεί να ενσωματώσει το σύστημα Sky Warden, στον χώρο της έκθεσης η MBDA παρουσίασε μια πληθώρα επιλογών από killer drones υψηλής ταχύτητας έως πυραυλικά συστήματα Mistral-3.

Επί του οχήματος Sherpa διακρίνεται ο σταθμός όπλων (Remote Control Weapon System – RCWS) Hornet Air Guard με εκτοξευτή χειροβομβίδων LG40 των 40 χιλ. και πίσω από αυτό, το λέιζερ της HELMA-P το οποίο αναπτύχθηκε από την CILAS. Το υπόψη λέιζερ είναι ικανό να εξουδετερώνει ένα μίνι drone σε λίγα δευτερόλεπτα, σε απόσταση περίπου 1 χιλ. Στο πίσω μέρος του οχήματος (όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο), υπάρχουν δύο κάθετα κάνιστρα επιτρέπουν την εκτόξευση συστημάτων UAS hard-kill.

Αυτοί οι εξαιρετικά ευέλικτοι “drone killers” εξοπλισμένοι με αισθητήρα υπερύθρων, και data link δύνανται να αναπτύξουν ταχύτητες 200 χλμ/ώρα και μπορούν να καταστρέψουν μικρά σε μέγεθος drones χρησιμοποιώντας την κινητική τους ενέργεια με απευθείας πρόσκρουση στο στόχο.

Πέραν τούτων το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν πανκατευθυντικό παρεμβολέα (omni-directional RF jammer) της γαλλικής KEAS ή ένα κατευθυντικό φορητό παρεμβολέα (jamming gun)) από την MC2 που μεταφέρεται στο πίσω μέρος του οχήματος. Εφαρμόζεται από έναν χειριστή, διακόπτει τη σύνδεση μεταξύ του drone και του χειριστή του. Η MBDA εργάζεται επίσης σε λύσεις με χρησιμοποίηση μικροκυμάτων υψηλής ισχύος (High Power Microwave), ικανές να αδρανοποιούν σμήνη drones με την συνεργασία της βρετανικής TELEDYNE E2V.

Για να εμπλέξει απειλές μεγαλύτερου μεγέθους και σε μεγαλύτερες αποστάσεις, όπως τακτικά UAVs, το σύστημα Sky Warden δύναται να διασυνδεθεί μέσω του Licorne C2 με εκτοξευτές του συστήματος βραχέως αεράμυνας Mistral-3, είτε σε έκδοση MANPAD είτε διπλούς εκτοξευτές ATLAS (με 2 ή 4 πυραύλους), εγκατεστημένους σε άλλο όχημα. 

Παρακολουθήστε παρακάτω την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του συστήματος από τον εκπρόσωπο της MBDA, κατά την διάρκεια της Eurosatory. 

Διαβάστε επίσης: Mistral-3 | Tο αξιόλογο σύστημα εγγύς αεράμυνας που θα αποκτήσει η Εθνική Φρουρά – VIDEO και Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This