Sky Warden | Οι εξελίξεις στο σύστημα για την καθολική αντιμετώπιση των UAVs
Defence Redefined
Published on 04/05/2022 at 18:58

*Θάνος Τσάκαλος

O ευρωπαϊκός κολοσσός κατασκευής πυραυλικών συστημάτων MBDA, παρουσίασε για 1η φορά το αρθρωτής σχεδίασης σύστημα αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs) Sky Warden στην έκθεση IDEX 2021.

Tο σύστημα όπως σας είχαμε παρουσιάσει πρώτοι εδώ σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει από μικρά drones (micro-UAV) κατηγορίας 1, έως μεγάλα τακτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UCAV), καθώς και άλλες παραδοσιακές αεροπορικές απειλές.

Η ομάδα που αναπτύσσει το σύστημα (Team Sky Warden) και της οποίας ηγείται η MBDA περιλαμβάνει την γαλλική CERBAIR με εξειδίκευση στον παθητικό εντοπισμό και εξουδετέρωση μικρών drones, την KEAS με εξειδίκευση στα συστήματα παρεμβολών, την CILAS, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των λέιζερ (DEW), την TELEDYNE E2V, εταιρεία εξειδικευμένη σε τεχνολογίες ραδιοσυχνοτήτων (DEW), τη γνωστή SAAB (πάροχο του ραντάρ Giraffe G1X του συστήματος) και την εταιρεία OPENWORKS του ΗΒ, με ειδικότητα τον εξειδικευμένο εξοπλισμό εξουδετέρωσης drones σε μικρές αποστάσεις. 

Team Sky Warden ©MBDA

Όσον αφορά τον ρόλο της MBDA, αυτός αφορά τη διασύνδεση (integration) όλων των υποσυστημάτων στο υπόψη αρθρωτό σύστημα αλλά και την παροχή του συστήματος διοίκησης και ελέγχου (C2) Licorne. Επιπλέον προσφέρει έναν τηλεχειριζόμενο ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα, ένα σύστημα drone ως μέσο hard kill και το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος MISTRAL VSHORAD ή VL MICA.

Η λειτουργία του συστήματος

Το σύστημα Sky Warden παρέχει ποικίλες επιλογές για την αναζήτηση και την εξουδετέρωση των απειλών αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων κάθε στόχου αλλά και της προστατευόμενης περιοχής. Για παράδειγμα το laser (Directed Energy Weapon) παρέχει δυνατότητα καταστροφής στόχων με πολύ μικρό κόστος αλλά δεν είναι κατάλληλο για χρήση σε κατοικημένες περιοχές λόγω των παραμέτρων ασφαλείας που σχετίζονται με αντανακλαστικές επιφάνειες. 

Ο πρώτος τρόπος που παρουσιάζουμε στο παρόν άρθρο αφορά τη διακοπή (μπλοκάρισμα) της επικοινωνίας μεταξύ του UAS (ή UAV) και του σταθμού ελέγχου εδάφους, ο οποίος το “καλεί” επιστρέψει στη βάση του ή να προσγειωθεί στο έδαφος και έτσι σε αυτήν την περίπτωση είναι δυνατή η απόκτηση της θέσης του σταθμού ελέγχου, η οποία μπορεί να επιτρέψει και τη σύλληψη του χειριστή. 

Στιγμιότυπο βίντεο με το HK Drone ©MBDA

Μια δεύτερη επιλογή είναι η εκτόξευση ενός drone υψηλής ταχύτητας εξοπλισμένου με οπτικούς αισθητήρες οι οποίοι του επιτρέπουν να “κλειδώσει” το εχθρικό UAS και να το εξουδετερώσει με πρόσκρουση σε αυτό, εκμεταλλευόμενο την κινητική του ενέργεια (σχετικό βίντεο στο τέλος του άρθρου).

Μια τρίτη επιλογή αποτελεί μία δέσμη λέιζερ υψηλής ισχύος (της CILAS), η οποία είναι ικανή να καταστρέψει τα ηλεκτρονικά κυκλώματα του UAV.

Laser DEW ©MBDA

Επιπλέον επιλογές για αντιμετώπιση των εναέριων απειλών αποτελούν το ειδικό πυροβόλο της SkyWall της OPENWORKS για παγίδευση των drones (δείτε πιο κάτω σχετικό link), και πυραυλικά συστήματα (π.χ MISTRAL) ή πυροβόλα για μεγαλύτερους στόχους.

SkyWall ©OPENWORKS

Διαβάστε επίσης: SkyWall Auto | Το Βρετανικής κατασκευής αντι-drone σύστημα

Η διαθεσιμότητα διαφορετικών επιλογών διασφαλίζει μια συνολική κάλυψη από τρέχουσες απειλές. Ωστόσο, το Sky Warden είναι μία αρθρωτή λύση και καθώς ενδέχεται να εμφανιστούν νέες απειλές, νέοι αισθητήρες και όπλα δύνανται να ενσωματωθούν στο σύστημα.

Προ μερικών μηνών στην τοποθεσία της MBDA κοντά στο Παρίσι, το Sky Warden παρουσιάστηκε επί ενός τεθωρακισμένο όχημα Sherpa 4×4 της γαλλικής Arquus.

© Laurent Guichardon

Στις γωνίες της φωτογραφίας πιο πάνω διακρίνονται τέσσερα Ραντάρ Ενεργητικής Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA), τα οποία πιθανότατα είναι το μοντέλο Multi-Mission Hemispheric Radar (MHR) RPS-42 της ισραηλινής εταιρείας RADA (όμοιο με το σύστημα που τοποθετείτε στο σύστημα Stryker A1 IM-SHORAD) και το οποίο καλύπτει εύρος 90° ενώ δύναται να να ανιχνεύσει ένα νάνο-UAS στα 5 χλμ και ένα UAS μεσαίου μεγέθους στα 25 χλμ. Τα υπόψη συστήματα ραντάρ μπορούν να αντικατασταθούν από το ραντάρ της SAAB Giraffe G1X.

Στο κέντρο του τηλεχειριζόμενου σταθμού οπλισμού (RWS) HORNET LITE, τοποθετήθηκε λέιζερ μεσαίας ισχύος HELMA-P της CILAS, ικανό να εξουδετερώσει ένα στόχο σε πάνω από 1 χλμ και να βλάψει τα ηλεκτρο-οπτικά του στα 3 χλμ. Ακόμα, διακρίνεται ένα με πολυβόλο 7,62 χιλ FN MAG 58. Στο πίσω μέρος του οχήματος βρίσκονται τα κοντέινερ/εκτοξευτές για συστήματα UAS hard-kill, ενώ η σουίτα με συστήματα ραδιοσυχνοτήτων και παρεμβολών δεν έχουν εγκατασταθεί. Το πυραυλικό σύστημα MISTRAL σύμφωνα με το edrmagazine.eu εγκαταστάθηκε σε δεύτερο όχημα.

To πρόγραμμα Parade

Το Sky Warden αποτέλεσε και τη βάση του συστήματος που προωθήθηκε από μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει την MBDA μαζί με τη Naval Group και την Hologuarde, η οποία ανταγωνίστηκε για το γαλλικό σύστημα αντι-drone με την ονομασία PARADE (Programme de protection Protection déployAble modulaiRe Anti-DronEs).

 Ένας από τους στόχους του προγράμματος PARADE είναι να παρέχει ένα αποτελεσματικό σύστημα αντί-UAV το οποίο θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι και τις γειτονικές περιοχές.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αντί-drone JEY-CUAS

Η MBDA μαζί με την LEONARDO S.P.A, την SAAB και λοιπές εταιρείες συμμετέχει επίσης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα JEY-CUAS (Joint European sYstem for Countering Unmanned Aerial Systems), το οποίο επιλέχθηκε μεταξύ των πολλών προτάσεων ως μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης (EDIDP) 2020. 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εν λόγω πρόγραμμα θα προωθήσει τεχνολογίες σε επίπεδο συστημάτων και υποσυστημάτων για να αναπτύξει ένα προηγμένο και αποτελεσματικό “σύστημα συστημάτων” νέας γενιάς C-UAS βασισμένο σε ειδική, αρθρωτή και ευέλικτη αρχιτεκτονική Διοίκησης και Ελέγχου (C2) “plug n play” όντας διαλειτουργικό με δομές πληροφοριών C2, ικανό να αντιμετωπίσει την αναδυόμενη απειλή των μικρών drones που χρησιμοποιούνται για αμυντικούς σκοπούς. 

Περισσότερα για το υπόψη έργο στο οποίο συμμετέχει και Κυπριακή εταιρεία μπορείτε να βρείτε πιο κάτω.

Διαβάστε επίσης: JEY – CUAS | Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αντι-drone με τη συμμετοχή της Κυπριακής Εταιρείας SignalGeneriX

Με πληροφορίες από: defenceredefined.com.cy, edrmagazine.eu

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This