EDA | Η πρώτη φάση του έργου FUSS ολοκληρώθηκε με επιτυχία
Defence Redefined
Published on 03/04/2023 at 19:10

Η πρώτη φάση του έργου “Fuel Cell for Soldier Systems” ολοκληρώθηκε με επιτυχία, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA).

Το έργο FUSS στοχεύει στην ανάπτυξη μιας ενισχυμένης πηγής ενέργειας από κυψέλες καυσίμου για χρήση από ατομικά συστήματα των στρατιωτών. Στο εν λόγω έργο δραστηριοποιούνται η Ουγγαρία έχοντας ηγετικό ρόλο, ως συνεισφέρον κράτος μέλος, και η Ελβετία.

Η πρώτη φάση του συνεργατικού ερευνητικού έργου “Fuel Cell for Soldier Systems” (FUSS) ολοκληρώθηκε με επιτυχία με την τελική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στο Ουγγρικό Ερευνητικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών στη Βουδαπέστη.

Διαβάστε επίσης: INTRACOM DEFENSE (IDE) | Παρουσίαση Καινοτόμων Προϊόντων που ενδιαφέρουν την Εθνική Φρουρά στην EUROSATORY 2022

Στην πρώτη φάση, που εκτελείται από μια κοινοπραξία που αποτελείται από το Ουγγρικό Ερευνητικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών, ως επικεφαλής του έργου, και βιομηχανικό εταίρο την Armasuisse, εντοπίστηκε η πιο υποσχόμενη πηγή ενέργειας και η καλύτερη τεχνολογική επιλογή για κυψέλες καυσίμου. Η επιλογή αυτή λήφθηκε  λαμβάνοντας υπόψη πέραν από τις στρατιωτικές απαιτήσεις και τους περιορισμούς ασφαλείας.

Αν και δεν είναι ουσιαστικά καινούργια στην αγορά, τα υπάρχοντα φορητά (man-portable) σχέδια κυψελών καυσίμου εξακολουθούν να μειονεκτούν όσον αφορά τις ειδικές παραμέτρους βάρους και χώρου σε σύγκριση με την υφιστάμενη τεχνολογία, όπως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Διαβάστε επίσης: Βρετανικός Στρατός | Οι διαβιβαστές του Ηλεκτρονικού Πολέμου δοκιμάζουν αναδιπλούμενο ηλιακό σύστημα τροφοδοσίας

Από ερευνητική άποψη, διαφορετικές τεχνολογίες κυψελών καυσίμου έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν αυτήν την κατάσταση με βάση διαφορετικές καινοτόμες λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, κατά την πρώτη φάση, αξιολογήθηκαν διαφορετικές τεχνολογίες κυψελών καυσίμου σε σχέση με συγκεκριμένες περιπτώσεις στρατιωτικής χρήσης και συγκρίθηκαν με τις επιδόσεις των μπαταριών ιόντων λιθίου, λαμβάνοντας υπόψη τις τυπικές διάρκειες αποστολής στρατιωτών, τις απαιτήσεις ενέργειας και ισχύος, καθώς και υλικοτεχνικές επιπτώσεις.

Με βάση τις συστάσεις που παρέχονται στην πρώτη φάση, στην επόμενη φάση του έργου θα αναπτυχθεί και θα δοκιμαστεί σε σχετικά περιβάλλοντα μια συσκευή επίδειξης κυψελών καυσίμου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε&Τ) για συστήματα στρατιωτών.

Στο άρθρο που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με την τεχνολογία κυψελών καυσίμου που παρέδωσε η εταιρεία ADVENT στις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού.

Διαβάστε επίσης: Advent Technologies | Φορητές κυψέλες καυσίμων για τις Ειδικές Δυνάμεις

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This