Πραγματοποιήθηκε για ακόμα μια χρονιά η εκδήλωση “Κολυμπάμε μαζί με τους ΟΥΚ για τους Μικρούς μας Ήρωες”…
Στο 5ο επεισόδιο της τρίτης σεζόν Podcast της DEFENCE ReDEFiNED, ο Νάσος Κολοβός συζήτησε με τον κ. Τάσο Ιωάννου, Director της Importica Ltd για τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των σκαφών επιφανείας, τα σκάφη της Εθνικής Φρουράς καθώς και της Λιμενικής Αστυνομίας, σκάφη αριθμό τον οποίο προμήθευσε η Importica Ltd στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Importica Ltd – Από τον τομέα της αναψυχής στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας
Η Importica Ltd ιδρύθηκε το 2005 ως εταιρεία εισαγωγών. Οι αρχικές δραστηριότητες αφορούσαν την εισαγωγή τρέιλερ για ρυμούλκηση σκαφών, τομέας στον οποίο για κάποιο διάστημα κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Η εταιρεία ανέπτυξε συνεργασία με ιδιώτες αλλά και κρατικούς φορείς σε Κύπρο και Ελλάδα.
Η εταιρεία στη συνέχεια προχώρησε στην εισαγωγή σκαφών αναψυχής, κινητήρων και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Το 2013 συμμετείχε σε κρατικό διαγωνισμό για την προμήθεια περιπολικών σκαφών και παρόλο που η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν ευόδωσε, ήταν το έναυσμα για την εμπλοκή της εταιρείας στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας. Σήμερα η Importica Ltd αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους προμηθευτές σκαφών και παρεμφερών συστημάτων στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας σε Κύπρο και Ελλάδα.
Συμμετοχή στη DEFEA και προμήθεια σκαφών στο Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα
Η εταιρεία είχε συμμετοχή στη διεθνή έκθεση DEFEA 2021 στην Αθήνα, ως μέρος του κυπριακού περιπτέρου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας. Μέσα από το περίπτερο της εταιρείας παρουσιάστηκαν και τα δύο πυροσεβεστικά σκάφη του Ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος μήκους 25 μέτρων τα οποία αναμένεται να παραδωθούν τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.
Πόλεμος στην Ουκρανία και Μη Επανδρωμένα Σκάφη Επιφανείας
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε σχετικά πως τα Μη Επανδρωμένα Σκάφη επιφανείας, με παράδειγμα αυτά τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί πολεμικά στην Ουκρανία είναι κατάλληλα για το πεδίο μάχης της Κύπρου και μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε κάποιο περιστατικό. Επομένως Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να δώσουν την απαραίτητη σημασία στον τομέα αυτό.
Συνεργασία με την εταιρεία Barracuda και το νέο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας
Αναφερόμενος στη συνεργασία με άλλες ελληνικές εταιρείες και συγκεκριμένα με την εταιρεία Barracuda, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως υπάρχει άμεση συνεργασία, με την προμήθεια το 2021 δύο σκαφών έρευνας και διάσωσης μήκους 10 μέτρων.
Η εταιρεία Barracuda κατά τον κ. Ιωάννου, αποτελεί παράδειγμα εταιρείας που μπορεί να καινοτομήσει και να παρουσιάσει κάτι ανάλογο και ακόμα και καλύτερο από το τι παρουσιάζουν άλλες χώρες.
Ο κ. Ιωάννου, αποκάλυψε πως στη φετινή έκθεση DEFEA 2023 στην Αθήνα, θα παρουσιαστεί νέο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας, με πλατφόρμα της Barracuda, πολυβόλο 12,7 χιλ στην πλώρη και 2 ρουκετοβόλα στην πρύμνη τα οποία θα χρησιμοποιούν ρουκέτες με καθοδήγηση λέιζερ. Το συγκεκριμένο μη επαμδρωμένο σκάφος είναι αποτέλεσμα συνεργασίας 10 ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα προς το παρόν, αλλά η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED θα βρίσκεται στην έκθεση DEFEA 2023 και θα παρουσιάσει εκτενώς το νέο ελληνικό μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας.
Σκάφη ανορθόδοξου πολέμου και ασφάλεια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)
Σχετικά με τα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, η Importica έχει προμηθεύσει την Εθνική Φρουρά με τα σκάφη μήκους 42 ποδών FB42, Ποσειδώνας και Νηρέας, της ιταλικής FB Design. Τα δύο σκάφη παραδόθηκαν στην Εθνική Φρουρά το 2019.
H Importica συμμετείχε σε όλη τη διαδικασία μέχρι την παράδοση τους στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών. Τα σκάφη 13,25 μέτρων, μπορούν να μεταφέρουν οδηγό, συνοδηγό, 15 άτομα πλήρωμα με τον απαραίτητο εξοπλισμό και φόρτο μάχης καθώς και τον οπλισμό του σκάφους. Η ταχύτητα τους μπορεί να ξεπεράσει τους 50 κόμβους σε συνθήκες 5 μποφόρ ενώ η αυτονομία φτάνει τα 350 ναυτικά μίλια. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να επιχειρούν μέχρι τις πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου σε οποιοδήποτε μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ.
Νέα σκάφη για τη Λιμενική Αστυνομία της Κύπρου
Ο κ. Ιωάννου τόνισε πως η πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει η ανάγκη για προμήθεια σκαφών για την αντιμετώπιση ευρύτερων απειλών ασφάλειας όπως η λαθρομετανάστευση ή τρομοκρατικές οργανώσεις, διακίνηση ναρκωτικών, παράνομη αλιεία και παράνομες δραστηριότητες στη θάλασσα. Συνεπώς αυξάνονται οι ανάγκες σε περιπολικά σκάφη.
Συγκεκριμένα, στην Κύπρο αναμένεται μέχρι τέλος Ιουλίου η παράδοση τριών σύγχρονων σκαφών 18 μέτρων, από αλουμίνιο, τα οποία ναυπηγούνται στην Κροατία. Τα συγκεκριμένα σκάφη διαθέτουν ελαφρύ οπλισμό, σύγχρονα ραντάρ, GPS και συστήματα εντοπισμού ναυαγών και παραπλέοντων σκαφών με θερμική κάμερα (μοντέλο M500). Το συγκεκριμένο ναυπηγείο στην Κροατία (Technomont) εκπροσωπεί για την Κύπρο και την Ελλάδα η Importica Ltd.
Διαβάστε επίσης: Κύπρος | Αγορά δέκα νέων ταχυπλόων σκαφών για την Αστυνομία
Η Λιμενική Αστυνομία στην Κύπρο, θα προμηθευτεί επίσης άλλα 10 σκάφη για παράκτια περιπολία, μήκους 9 μέτρων, εξοπλισμένα με εξωλέμβιες μηχανές ισχύος 350 ίππων τελευταίας γενιάς με ταχύτητα 50-55 κόμβων, από την Φινλανδική εταιρεία Kewatec. Η παράδοση αυτών των σκαφών αναμένεται για το τέλος του 2024 και αρχές του 2025.
Συμμετοχή σε εξοπλιστικά προγράμματα στην Ελλάδα
Η Importica Ltd, συμμετέχει σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα για τα Σώματα Ασφαλείας. Αξιολογείται μεταξύ άλλων σε διαγωνισμό για 7 πλοηγίδες, για την πλοηγική υπηρεσία. Συμμετέχει επίσης ως υπεργολάβος σε πρόγραμμα προμήθειας 41 σκαφών για τις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού. Ο κύριος πάροχος είναι η εταιρεία Northsafe Viking.
Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Η Importica Ltd συμμετέχει σε αρκετά προγράμματα τα οποία συγχρηματοδοτούνται από ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Ιωάννου ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα έχει πετύχει αρκετά μέσω ευρωπαϊκών έργων και δράσεων για την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος. Η Importica εργάζεται μεταξύ άλλων και σε έργο ανάπτυξης περιπολικού ανοιχτής θαλάσσης μήκους 80 μέτρων, εφοδιασμένου με drone και δυνατότητα μεταφοράς ελικοπτέρου.
Τα μελλοντικά πλάνα της Importica Ltd
Η εταιρεία στοχεύει σε περαιτέρω εμπλοκή σε ανάλογα έργα, συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς σε Ελλάδα, Κύπρο και άλλες χώρες οι οποίοι αφορούν περιπολικά σκάφη έρευνας και διάσωσης καθώς και βοηθητικών σκαφών σε εταιρείες που πραγματοποιούν εργασίες εξόρυξης υδρογονανθράκων. Παράλληλα, η εταιρεία σκοπεύει προμήθεια ηλεκτροπτικών συστημάτων και αισθητήρων για τα σκάφη και διάφορες πλατφόρμες οπλισμού.
Η εταιρεία επίσης μπορεί να συμμετέχει και σε ευρωπαϊκά προγράμματα στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας, ώστε στο μέλλον η Importica να μπορεί να αναπτύξει τα δικά της σκάφη.
Δείτε πιο κάτω ολόκληρη την εκπομπή μας:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ CD Multimedia και Strategy International στο συνέδριο BATTLEFIELD ReDEFiNED 2024
Η εταιρεία C.D Multimedia Services και η εταιρεία Strategy International Ltd υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (Memorandum of Understanding)…
BATTLEFIELD ReDEFiNED 2024 | Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το μεγάλο συνέδριο άμυνας και ασφάλειας στην Κύπρο – Φωτογραφίες
Το Διεθνές Συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας της Κύπρου “BATTLEFIELD ReDEFiNED 2024” ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία…
ΗΠΑ | Έγκριση για την πώληση drones Aerosonde για τα M1117 της Ελλάδας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Λιμενικό Σώμα | Διάσωση 35 αλλοδαπών και σύλληψη του χειριστή του σκάφους
Τις πρωινές ώρες της 25ης Δεκεμβρίου, ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, εντόπισε…
Επαφές Ρωσίας και νέου καθεστώτος της Συρίας
Ο νέος ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία μακροχρόνιες και στρατηγικές…
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
Ελλάδα | Η Πολεμική Αεροπορία σε άσκηση στην Αίγυπτο μαζί και με την Ινδία
Στην εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα, η ΠΑ συμμετείχε με 3 αεροσκάφη F-16 Blk-30 με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό…