DEFEA 2023 | Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία στο επίκεντρο της Διεθνούς Έκθεσης
Defence Redefined
Published on 04/05/2023 at 12:25

Στο επίκεντρο της φετινής διεθνούς εκθέσεως DEFEA 2023 βρίσκεται η ελληνική αμυντική βιομηχανία, η οποία με 140 συμμετοχές παρουσιάζει τις αναβαθμισμένες της δυνατότητες για υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα με τη συμμετοχή της σε συμπαραγωγές και βιομηχανικές συνεργασίες, μετέχει ενεργά στη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Για την εξέλιξη των δυνατοτήτων της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) και για το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα, εν όψει της DEFEA, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), κ. Τάσος Ροζολής, τονίζει: 

“Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία-ΕΑΒΙ, τα τελευταία χρόνια έκανε ιδιαίτερα σημαντικά βήματα για την ανάκτηση όσων έχασε στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Αυτά τα βήματα και τις δυνατότητες που ανέκτησε παρουσιάζει στην DEFEA 2023. 

Έχοντας αφήσει πίσω πολλές από τις στρεβλώσεις και τα λάθη του παρελθόντος, εστιάζει πλέον σε μια ισχυρή και υγιή ανάπτυξη με έντονα εξωστρεφή χαρακτηριστικά από την οποία μπορούν να ωφεληθούν τόσο οι ελληνικές αμυντικές εταιρείες όσο και η χώρα μας οικονομικά και γεωπολιτικά.

Η περίοδος, μάλιστα, που διανύουμε χαρακτηρίζεται από τις έντονες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία που έχει αναδείξει την ανάγκη ανάπτυξης γενικότερα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα παραπάνω συνθέτουν ένα σκηνικό που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη, όχι απλά να στηριχθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία, αλλά να αναπτυχθεί ουσιαστικά αναβαθμίζοντας τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας και ταυτόχρονα να συμβάλει στην οικονομία και την ανάπτυξη”.

Διαβάστε επίσης: CYPSEC 2021 | Συνέντευξη του κ. Τάσου Ροζολή προέδρου του ΣΕΚΠΥ στην DЯ

Τη σημασία της DEFEA 2023 σημειοδοτούν εξάλλου με την εντυπωσιακή συμμετοχή τους οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Αρχές Ασφαλείας του ελληνικού κράτους. 

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που έχει θέσει υπό την αιγίδα του τη DEFEA, με την ενεργό συμμετοχή του στην οργάνωση, αξιοποιεί στο έπακρο εθνικά ωφελήματα, προσκαλώντας τις αντίστοιχες πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες φιλικών και συμμαχικών χωρών. 

Το ΥΕΘΑ θα οργανώσει και άλλες συνεδριακές και ενημερωτικές εκδηλώσεις αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική παράμετρο της DEFEA. Την ίδια στιγμή, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, με τη συμμετοχή της, θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες διεθνών συνεργασιών με τις χώρες και τις βιομηχανίες που μετέχουν. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και τη συμμετοχή του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που επίσης έχει θέσει τη DEFEA υπό την αιγίδα του. 

Ιδιαίτερη παρουσία στην έκθεση θα έχουν τα Γενικά Επιτελεία, τα οποία, μεταξύ άλλων, θα παρουσιάσουν τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες και κυρίως τις διακρατικές ασκήσεις που διοργανώνουν φιλοξενώντας δυνάμεις από συμμαχικές και φιλικές χώρες. 

Πρόκειται για ασκήσεις εστιασμένες ώστε τα υψηλά standard εκπαίδευσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε συνδυασμό με τα γεωγραφικά και άλλα στοιχεία μορφολογίας να αξιοποιηθούν από φιλικούς Στρατούς. 

Ταυτόχρονα, η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα στα περίπτερά τους στην Έκθεση θα παρουσιάσουν το υψηλό τους επίπεδο, τόσο όσον αφορά στην καθημερινή ασφάλεια του πολίτη, όσο και στο αρκετά πεπλεγμένο σήμερα ζήτημα της προστασίας των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.

Διαβάστε επίσης: BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Η αναδυόμενη Κυπριακή αμυντική βιομηχανία – Ευκαιρίες Χρηματοδότησης από την Ε.Ε.

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This