ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

CYPSEC 2021 – Συνέντευξη | Η χρήση A.I για προστασία προσωπικών δεδομένων από την MALLOC

Χρίστος Λοΐζου

Published on 31/10/2021 at 14:15

Η τεχνητή νοημοσύνη (Α.I) και οι εφαρμογές της στον τομέα της ασφάλειας ήταν από τις βασικές θεματικές στις οποίες αφιερώθηκε μεγάλο μέρος των παρουσιάσεων της δεύτερης μέρας του συνεδρίου Άμυνας και Ασφάλειας CYPSEC 2021 που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία το διήμερο 4-5 Οκτωβρίου 2021. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση της Δρ. Άρτεμις Κοντού, COO της εταιρείας Malloc με θέμα την αποτροπή υποκλοπής δεδομένων των χρηστών από κινητές συσκευές. Το κοινό που παρακολουθούσε το συνέδριο είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει εκτενή παρουσίαση της εφαρμογής “Antistalker” της εταιρείας, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία Α.Ι για να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Στο τέλος της παρουσίασης, η δρ. Κοντού έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στην DEFENCE ReDEFiNED.

Η αρχή και η αναγνώριση μιας πολλά υποσχόμενης νεοφυούς επιχείρησης

Η Malloc ιδρύθηκε το 2020 από τις Μαρία Τερζή, Ελισάβετ Χαραλάμπους και Άρτεμις Κοντού. Όλα τα μέλη της ιδρυτικής ομάδας είναι κάτοχοι διδακτορικού και έχουν ήδη σημειώσει αρκετά χρόνια εμπειρίας στον τομέα της έρευνας ενώ έχουν εργαστεί σε μεγάλους οργανισμούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό.  

Η ιδέα για την δημιουργία μιας εφαρμογής που να προστατεύει τα δεδομένα των χρηστών, άρχισε από την CEO της εταιρείας, δρ. Μαρία Τερζή. Η εξασφάλιση της πρώτης χρηματοδότησης από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία ΚΟΙΟΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου από αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την υλοποίηση της ιδέας. Η Malloc εντάχθηκε στο IDEA Innovation Centre ενώ το 2020 ήρθε η πρώτη αναγνώριση καθώς η Malloc κέρδισε το Cyprus Entrepreneurship Award. Με την έναρξη διάθεσης της εφαρμογής εγκατέστησαν το “Antistalker” 10.000 χρήστες, κάτι που προσέλκυσε το Y Combinator, ενός Αμερικανικού Οργανισμού της Silicon Valley για στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων. Μέσω του fund-raising η εταιρεία κατάφερε να μαζέψει περίπου 2 εκ. δολάρια ώστε να αναπτύξει την εφαρμογή για πλήρη προστασία των δεδομένων των χρηστών.

Η εφαρμογή “Antistalker” από την ιδέα στην υλοποίηση

Η εφαρμογή “Antistalker”, η οποία μέσω της χρήσης τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να ανιχνεύσει, να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης των δεδομένων των χρηστών. Η εφαρμογή χρειάστηκε περίπου τρεις μήνες για να διατεθεί στο Playstore, ενώ από τον πρώτο μήνα σημείωσε ήδη 10.000 χρήστες και στους τέσσερις μήνες έφτασε μέχρι τους 80.000 ενεργούς χρήστες. To “Antistalker” είναι σήμερα διαθέσιμο στο ευρύ κοινό μέσω του Playstore της Google.

Διαβάστε επίσης: CYPSEC 2021 | Το Antistalker της Malloc εγγυάται την προστασία προσωπικών δεδομένων σε κινητές συσκευές

Η συμβολή του “Antistalker” στην ασφάλεια ευαίσθητων κρατικών δεδομένων 

Σε ερώτηση μας κατά πόσο το “Antistalker” μπορεί να είναι χρήσιμο για την προστασία προσωπικών δεδομένων κρατικών αξιωματούχων, στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας του κράτους, καθώς ακόμα και αρχηγοί κρατών είναι θύματα ανάλογων απειλών, η Δρ. Κοντού τόνισε πως η εφαρμογή παρέχει αυτές τις δυνατότητες. Το γεγονός πως η εφαρμογή προστατεύει τους χρήστες από ηχογράφηση, εικονογράφηση και υποκλοπή δεδομένων, το καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο σε υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους, στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας αλλά ακόμα και σε απλούς στρατιώτες, οι οποίοι χρησιμοποιούν καθημερινά κινητές συσκευές οι οποίες πιθανό να αποτελούν στόχους. Έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ενισχυμένη τελική έκδοση της εφαρμογής το Υπουργείο Άμυνας, μεγάλες εταιρείες στην Κύπρο και τράπεζες.

*mallocprivacy.com

Δυνατότητα συμβολής και συνεργασίας με τις ένοπλες δυνάμεις σε ειδικά συστήματα

Σε ερώτηση μας αναφορικά με την δυνατότητα μελλοντικά αν υπάρχει η ευκαιρία να επεκταθεί ο τομέας ενασχόλησης της εταιρείας και σε ειδικά συστήματα που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις των οποίων η τεχνολογία διαφέρει από τις συμβατικές κινητές συσκευές αλλά παραμένουν ευαίσθητα σε απειλές υποκλοπής δεδομένων, η δρ. Κοντού δήλωσε πως η εταιρεία είναι προσανατολισμένη στην επίλυση των προβλημάτων που αναδύονται και η τεχνογνωσία της επιτρέπει να ανταποκριθεί σε ανάλογες προκλήσεις.

Δυνατότητα προσαρμογής και αντιμετώπισης νέων απειλών

Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια εταιρεία μία εφαρμογή που προστατεύει τα δεδομένα των χρηστών, είναι το γεγονός πως οι απειλές εξελίσσονται και προσαρμόζονται ώστε να βρίσκουν νέα κενά και να ανιχνεύονται δυσκολότερα. Η Δρ. Κοντού τόνισε πως η ομάδα ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στον τομέα ενώ το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η τεχνογνωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνογνωσία αυτή επιτρέπει την δημιουργία εφαρμογών που να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των διαρκώς εξελισσόμενων απειλών. Η χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει την εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου, αφού για παράδειγμα η αντιμετώπιση των spywares γίνεται με βάση την ανάλυση της συμπεριφοράς του χρήστη και της συσκευής και δεν καταναλώνεται πολύτιμος χρόνος σε εργαστηριακή ανάλυση.

Μελλοντικά σχέδια και το “Enterprise Edition” του “Antistalker”

Αναφορικά με τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας, υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή σε ευρύτερα Ευρωπαϊκά προγράμματα, όμως προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της έκδοσης του “Antistalker” και σε iOS εκτός από Android που ήδη υπάρχει, καθώς και η ολοκλήρωση του “Enterprise Edition” της εφαρμογής όπου θα αφορά εταιρείες και μεγάλους οργανισμούς, επίσης σε λειτουργικά συστήματα Android και iOS.

Διαβάστε επίσης: Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας | Συμμετοχή σε διεθνές δίκτυο για την θωράκιση του κυπριακού κυβερνοχώρου

 

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This