ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

CYPSEC 2021 | Διεξάγεται το συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας στη Λευκωσία
superadmin
Published on 04/10/2021 at 11:38

Άρχισε το συνέδριο άμυνας και ασφάλειας CYPSEC 2021 που διεξάγεται το διήμερο 4 – 5 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία. Με την έναρξη του συνεδρίου, ο Ανδρέας Λουκά, γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας (ΥΠΑΜ) ανέφερε πως η περιοχή μας έχει πολλές προκλήσεις, ενώ έκανε αναφορά στην αποσταθεροποιητική κατάσταση σε Συρία και Λιβύη, την πολιτική και οικονομική κατάσταση στο Λίβανο με αναφορά στην πρόσφατη έκρηξη στο Λιμάνι της Βηρυτό, καθώς και ευρύτερα συμπλήρωσε η περιοχή είναι πεδίο ηγεμονικών επιδιώξεων.

Εκ μέρους του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο αρχιπλοίαρχος Νικόλαος Μυριούνης έκανε επίσης αναφορά στις προκλήσεις στην περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και  στον ρόλο της αποτροπής. Παρομοίως, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, στην ομιλία του τόνισε τον ρόλο του αγωγού Eastmed για τα δυτικά συμφέροντα, τον ρόλο του ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή καθώς και την συμβολή του στην οικοδόμηση συνεργασιών στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας. Αναφέρθηκε επίσης στις παγκόσμιες εξελίξεις όπως την άνοδο των Ταλιμπάν και το σύμφωνο AUKUS, αναφέρθηκε στις τουρκικές ενέργειες στην θάλασσα, στην Αμμόχωστο και την αεροπορική βάση των κατοχικών δυνάμεων στο Λευκόνοικο. Τέλος, έκανε αναφορά στις τριμερής και τετραμερής συνεργασίες ενώ τόνισε τον ρόλο της Εθνικής Φρουράς ως αξιόπιστου παράγοντα αποτροπής κάνοντας επίσης αναφορά στις νέου τύπου απειλές. Ομιλία έκανε επίσης ο πρόεδρος των κατεχόμενων δήμων και Δήμαρχος Κυθρέας, Πέτρος Καρεκλάς, του οποίου η παρουσία μεταξύ άλλων εμπεριέχει σοβαρούς συμβολισμούς. 

Στις σημερινές ομιλίες περιλαμβάνονται παρουσιάσεις από εκπροσώπους εταιρειών αμυντικού υλικού διεθνούς εμβέλειας όπως τις ΒELL Helicopters, RAFAEL Advanced Defence Systems, DAMEN και KERSHIP. Ακολουθούν επίσης παρουσιάσεις από ειδικούς για θέματα ασφάλειας, αμυντικών δαπανών και εξοπλισμών.

Διαβάστε επίσης: CYPSEC 2021 | Δημιουργία οικοσυστήματος Άμυνας και Ασφάλειας στη Κύπρο

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This