ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

CYCLOPS | Μπήκε ο θεμέλιος λίθος για την κατασκευη του Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 04/01/2021 at 16:30

Για την ισχυρή σχέση ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας και το ρόλο που διαδραματίζει η Ουάσιγκτον στην Ανατολική Μεσόγειο, έκαναν λόγο ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης και ο εκτελών χρέη Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Chad Wolf,  κατά την τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου των κτιριακών εγκαταστάσεων του περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας CYCLOPS (Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security), στη Λάρνακα.

Οι οικοδομικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το Φεβρουάριο και το όλο έργο θα κοστίσει 5 εκατομμύρια δολάρια , δωρεά της Αμερικανικής κυβέρνησης. Τη γη παραχώρησε η ΚΔ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος στις δηλώσεις του δήλωσε ότι είναι τιμή η παρουσία του στο νησί για την τελετή και ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συνεργασία. Αποκορύφωμα της κοινής προσπάθειας, που πλέον έχει καταστεί εμβληματική του τρόπου με τον οποίο η διμερής συνεργασία αναπτύσσεται και εντείνεται τα τελευταία χρόνια, χαρακτήρισε τη σημερινή τελετή ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Wolf  τόνισε ότι η εκπαιδευτική μονάδα CYCLOPS που θα λειτουργεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, θα επιτρέψει στους διεθνείς συνεργάτες να τύχουν εκπαίδευσης σε μια ειδική εγκατάσταση, με εξοπλισμό αιχμής.

Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης – Τελετή Θεμελίωσης περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης CYCLOPS Λάρνακα, Κύπρος

«Εδώ, εμπειρογνώμονες από την περιοχή θα λάβουν προηγμένες οδηγίες σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων, τους τελωνειακούς και τους ελέγχους εξαγωγών, την ασφάλεια λιμένων και θαλάσσιων μεταφορών και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο», ανέφερε ο κ. Wolf.

Διαβάστε επίσης: Στέιτ Ντιπάρτμεντ | Συμφωνία δημιουργίας εγκαταστάσεων CYCLOPS στην Κύπρο

Πρόσθεσε ότι οι περιφερειακοί εταίροι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για βέλτιστες πρακτικές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι οποίες θα παρέχουν ασφάλεια για τις κρίσιμες υποδομές τους και παράλληλα να συμμετάσχουν σε διασυνοριακές έρευνες στον κυβερνοχώρο.

«Αυτές οι εκπαιδευτικές πλατφόρμες θα χρησιμεύσουν ως κόμβος που συνεργάζεται στενά με χώρες -εταίρους στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και αλλού. Έχω δει αυτό το μοντέλο από πρώτο χέρι, ήμουν πρόσφατα στην Κεντρική Αμερική όπου εκεί διατηρούμε μια παρόμοια εγκατάσταση για πάνω από μια δεκαετία», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ σε τέτοιου είδους διευκολύνσεις, λόγω του διαφορετικού συνόλου των αποστολών τους, σημειώνοντας ότι αυτό σίγουρα θα συνεχιστεί εδώ στην Κύπρο.

Ο κ.  Wolf τόνισε πως το CYCLOPS είναι ένα μόνο σημαντικό αποτέλεσμα της συνεχούς αμερικανικής εμπλοκής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ισχυρής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Κυπριακή Δημοκρατία και την περιοχή τα επόμενα χρόνια», κατέληξε.

Εξάλλου σε ενημέρωση από την αμερικανική Πρεσβεία αναφέρεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οικοδομήσει μια ολοένα και πιο γόνιμη σχέση ασφάλειας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι δύο χώρες, αναφέρεται, εργάζονται για να εκπαιδεύσουν ομάδες από μεσογειακές χώρες σε διάφορους τομείς ασφάλειας και για να επεκταθεί και να υποστηριχθεί αυτή η συνεργασία αλλά και η ανάπτυξη ικανοτήτων για τις διάφορες χώρες στην περιοχή, Ουάσιγκτον και Λευκωσία συμφώνησαν να κατασκευάσουν έναν περιφερειακό κόμβο κατάρτισης στην Κυπριακή Δημοκρατία – το CYCLOPS.

O Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετέχει από κοινού με τον εκτελούντα χρέη Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Chad Wolf σε ειδική τελετή για θεμελίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας CYCLOPS

Το Κέντρο αυτό θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συνεργάτες τους να παρέχουν ενισχυμένη τεχνική βοήθεια σχετικά με την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των συνόρων, των τελωνείων και των ελέγχων εξαγωγών, της ασφάλειας λιμένων και θαλάσσιων μεταφορών και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Το Κέντρο περιλαμβάνει διαφορετικές πρακτικές εκπαιδευτικές πλατφόρμες και εξοπλισμό, εκπαιδευτές και άλλη υποστήριξη για την ανάπτυξη ικανοτήτων. Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεισφέρει τη γη για ανέγερση του Κέντρου, θα διευκολύνει τα ταξίδια και θα παρέχει εκπαιδευτές.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα και ΗΠΑ εξέφρασαν την επιθυμία να ενισχύσουν τη συνεργασία 3+1

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η λεγόμενη “Στρατιά Αιγαίου” σε άσκηση με αποβατικά και άρματα στη Σμύρνη και τη Φώκαια – Φωτογραφίες

Η λεγόμενη “Στρατιά Αιγαίου” σε άσκηση με αποβατικά και άρματα στη Σμύρνη και τη Φώκαια – Φωτογραφίες

Η λεγόμενη “Στρατιά Αιγαίου” των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πραγματοποίησε κοινές ασκήσεις με συμμετοχή αρμάτων, αποβατικών και πλωτών μέσων, μαζί με Ομάδες Αμφίβιων Αποστολών…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Υπουργείο Άμυνας | Ηλεκτρονική πλατφόρμα για υποβολή των στοιχείων όσων συμπληρώνουν το 16ο έτος της ηλικίας τους

Υπουργείο Άμυνας | Ηλεκτρονική πλατφόρμα για υποβολή των στοιχείων όσων συμπληρώνουν το 16ο έτος της ηλικίας τους

Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι από την 6η Φεβρουαρίου 2023 θα βρίσκεται σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για υποβολή των στοιχείων όσων συμπληρώνουν ή έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους…

Pin It on Pinterest

Share This