ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ | Συμφωνία δημιουργίας εγκαταστάσεων CYCLOPS στην Κύπρο
Defence Redefined
Published on 13/09/2020 at 10:51

Με γραπτή δήλωση που εκδόθηκε το Σάββατο, μετά την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης από τους Υπουργούς Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Νίκο Χριστοδουλίδη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την κατασκευή στην Κύπρο Κέντρου Εκπαίδευσης για θέματα ασφάλειας CYCLOPS (Cyprus Center for Land, Open-seas, and Port Security). Οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν αργότερα φέτος.

Η δήλωση αναφέρει ότι τα τελευταία δύο χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οικοδομήσει μια όλο και πιο γόνιμη σχέση ασφάλειας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης:Απόφαση της τελευταίας στιγμής η επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο, λένε διπλωματικές πηγές

«Οι δύο χώρες μας εργάζονται για να εκπαιδεύσουν ομάδες από χώρες της Μεσογείου σε διάφορους τομείς ασφάλειας. Για παράδειγμα, το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλειας και Μη Διάδοσης όπλων Μαζικής καταστροφής (ISN) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει πραγματοποιήσει μια σειρά εκπαιδευτικών εκδηλώσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία, κυρίως για Λιβανέζους και Αιγύπτιους κυβερνητικούς αξιωματούχους», αναφέρει.

Προκειμένου να επεκταθεί αυτή η συνεργασία και να υποστηριχθεί η ανάπτυξη ικανοτήτων σε χώρες όπου η εκπαίδευση εκεί είναι αδύνατη, η δήλωση αναφέρει ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να κατασκευάσουν έναν περιφερειακό κόμβο εκπαίδευσης για την ασφάλεια των συνόρων στην Κυπριακή Δημοκρατία – το κυπριακό κέντρο CYCLOPS.

Διαβάστε επίσης: Πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης ΗΠΑ για την Κυπριακή Δημοκρατία | Αυτοί είναι οι στόχοι του

 «Το CYCLOPS θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους μας να παρέχουν τεχνική βοήθεια σε περισσότερους τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των τελωνείων και των εξαγωγών, της ασφάλειας λιμένων και θαλάσσιων μεταφορών και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν μια σειρά διαφορετικών πλατφορμών πρακτικής εκπαίδευσης, όπως μια παράνομη διέλευση χερσαίων συνόρων, περιοχή ελέγχου επιβατών και ένα κινητό εργαστήριο εκπαίδευσης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το οποίο θα επιτρέψει στους περιφερειακούς εταίρους να μάθουν τις βέλτιστες πρακτικές για την εξασφάλιση κρίσιμων υποδομών και να εμπλακούν σε διασυνοριακές έρευνες αντιμετώπισης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής και στον κυβερνοχώρο».

Σύμφωνα με τη δήλωση, το CYCLOPS θα υποστηρίξει τις προσπάθειές μας για τον περιορισμό των κινδύνων διάδοσης που προκαλούν κακόβουλοι περιφερειακοί παράγοντες και βίαιες εξτρεμιστικές οργανώσεις. 

«Η κατασκευή και η συνεχής υποστήριξη για το CYCLOPS είναι μια πραγματική εταιρική σχέση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέχουν εξοπλισμό, εκπαιδευτές και άλλη υποστήριξη για την ανάπτυξη ικανοτήτων, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεισφέρει γη, θα διευκολύνει τα ταξίδια και θα παρέχει εκπαιδευτές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΖ

Διαβάστε επίσης: 

 

Για πρώτη φορά στην Κύπρο για να συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις με την Ε.Φ σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων των Η.Π.Α – VIDEO

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This