CELLOCK | Η κυπριακή εταιρεία τεχνολογίας πληροφοριών και ΑΙ στο διεθνές συνέδριο BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023
Defence Redefined
Published on 26/02/2023 at 16:01

Η Cellock, μια από τις κορυφαίες κυπριακές εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών, πραγματοποίησε παρουσίαση στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου Άμυνας και Ασφάλειας BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023, με θέμα την χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας.

Η Cellock ιδρύθηκε το 2003 και δραστηριοποιείται στους τομείς της ανάπτυξης προσαρμοσμένου λογισμικού, της Ανάλυσης Δεδομένων & Τεχνητής Νοημοσύνης, του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της Επιχειρηματικής Ευφυΐας και ανάπτυξης έξυπνων προϊόντων.

Η εταιρεία σημειώνει διεθνή παρουσία στις ΗΠΑ, τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γερμανία και συνεργάζεται με κρατικούς οργανισμούς στην Κύπρο και κυπριακές αλλά και μεγάλες ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων και στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα με μεγάλες διεθνείς εταιρείες, μεταξύ αυτών και στο Project ICARUS.

Κατά την διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου άμυνας και ασφάλειας BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023, την παρουσίαση με θέμα “Scaling Artificial Intelligence in defense and security organizations” πραγματοποίησε ο CEO της εταιρείας, Δρ. Χάρης Ζαχαράτος. 

Ο Δρ. Ζαχαράτος αναφέρθηκε στη χρήση της AI τεχνολογίας για πρόβλεψη αποτυχιών ώστε να αποφευχθούν και στην ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων για δημιουργία πληροφοριών και αποτελεσματικών στρατηγικών. Επίσης, παρουσίασε το σύστημα διοίκησης και ελέγχου ZEUS- Portable C2. Το φορητό σύστημα ZEUS, παρέχει δυνατότητες σύνδεσης σε μονάδες επί του εδάφους, οχήματα και drones, με νυκτερινή και θερμική όραση, διαθέτει φορητή κεραία και μπορεί να προχωρήσει σε αυτόματη αναγνώριση στόχου. 

Ο Δρ. Ζαχαράτος στον εκθεσιακό χώρο της Cellock 

Ο Δρ. Ζαχαράτος αναφέρθηκε επίσης στο εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα για τις πιθανότητες η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργήσει αντίστοιχα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, με αναφορά στο γνωστό πλέον ChatGPT. Αναφέρθηκε επίσης μεταξύ άλλων και στις κατηγορίες των απειλών που αντιμετωπίζουν τα συστήματα AI (Poisoning Attack, Evasion Attack, Reverse Attack, Inference Attack) καθώς και σε δυνατότητες αντιμετώπισης τους. 

Στις επιθέσεις “Poisoning Attack” δημιουργούνται ψευδή δεδομένα για να εξαπατηθεί η η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Ο στόχος είναι να αλλάξει τα δεδομένα που χρησιμοποιεί το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση, έτσι ώστε αυτά που μαθαίνει η τεχνητή νοημοσύνη να είναι ελαττωματικά. Επιτίθεται έτσι στο σύστημα πριν αυτό τεθεί σε λειτουργία.

Παρουσίαση της Cellock στο Συνέδριο

Οι επιθέσεις “Evasion Attack” αφορούν τη δημιουργία ψευδών δεδομένων για εξαπάτηση του AI συστήματος, ώστε να γίνεται έλεγχος των εισροών στο σύστημα κατά την διάρκεια λειτουργίας του. 

Οι επιθέσεις “Reverse Engineering Attack” αφορούν την εξαγωγή όσων έχει μάθει το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και, εν τέλει, τη δυνατότητα ανακατασκευής του μοντέλου. Στέλνονται εισροές σε ένα μοντέλο και παρατηρούνται οι εκροές ώστε να καθίσταται εφικτή η αναπαραγωγή. Τέλος, οι επιθέσεις “Inference Attacks” προσπαθούν να εξάγουν ποια δεδομένα χρησιμοποίησε το σύστημα AI στη διαδικασία εκμάθησής του.

Διαβάστε επίσης: Ο απολογισμός του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Άμυνας και Ασφάλειας BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Φωτογραφίες και VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This