BRIGHT STAR 2023 | Τμήμα Μηχανοκίνητου Πεζικού της Εθνικής Φρουράς για πρώτη φορά στη μεγάλη άσκηση στην Αίγυπτο
Defence Redefined
Published on 01/09/2023 at 12:04

Τμήμα Μηχανοκίνητου Πεζικού της Εθνικής Φρουράς συμμετέχει για πρώτη φορά στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση «BRIGHT STAR 2023» στην Αίγυπτο.

Το ΓΕΕΦ αναφέρει σε ανακοίνωση του πως από 31 Αυγούστου έως 14 Σεπτεμβρίου 2023, η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) συμμετέχει με προσωπικό και μέσα, στη Διεθνή Διακλαδική Άσκηση «BRIGHT STAR 2023», η οποία πραγματοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Στην άσκηση συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα πέραν της διοργανώτριας Αιγύπτου, 34 χώρες.

Η φετινή συμμετοχή της ΕΦ είναι αναβαθμισμένη τόσο σε μέσα όσο και σε προσωπικό, που υπερβαίνει τα 70 άτομα. Ειδικότερα, μετέβηκαν στην Αίγυπτο για συμμετοχή στην άσκηση το ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ, 2 Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Καταδρομών, 1 Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, για πρώτη φορά τμήμα Μηχανοκίνητου Πεζικού, 4 Αξιωματικοί στο Διεθνές Διακλαδικό Επιτελείο Διοίκησης της άσκησης, 3 Αξιωματικοί Σύνδέσμοι της Διοίκησης Ναυτικού και 3 Αξιωματικοί που λαμβάνουν μέρος σε σεμινάρια επιχειρησιακού ενδιαφέροντος.

Σκοπός της άσκησης, είναι η συνεκπαίδευση του προσωπικού των συμμετεχουσών χωρών, η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της δυνατότητας διεξαγωγής διεθνών διακλαδικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας. Ειδικότερα θα εξεταστούν αντικείμενα επιχειρήσεων χερσαίων δυνάμεων ελιγμού, ειδικών και αεροναυτικών επιχειρήσεων, που θα εστιάζουν κυρίως στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών, μη επανδρωμένων συστημάτων και γενικότερα μη συμβατικού πολέμου. Η άσκηση θα κορυφωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου 2023 με την διεξαγωγή της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών (DVDay).

Στο πλαίσιο της «BRIGHT STAR 2023», την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023, πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια Αλεξάνδρειας, διεθνής άσκηση μικρής κλίμακας (PASSEX) «CYP/EGY – 01/2023», μεταξύ της Διοίκησης Ναυτικού (ΔΝ) και του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) της Αιγύπτου, με την συμμετοχή του ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ και του ΠΑΘ ABU BAKR ALSEDDEQ.

Το σενάριο περιελάβανε Τακτικές Κινήσεις και Προχωρητικούς Ελιγμούς, πραγματοποίηση τεχνικών γυμνασίων, ασκήσεις επικοινωνιών και ολοκληρώθηκε με διέλευση απονομής χαιρετισμού.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΕΦ, οι συγκεκριμένες ασκήσεις, κρίνονται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα στο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, να συνεκπαιδευτεί με αντίστοιχες Μονάδες φίλων κρατών, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο εκπαίδευσης, τη διαλειτουργικότητα και αναδεικνύοντας τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχόντων δύο χωρών. Επιπλέον, αντανακλούν το ευρύ πλέγμα συνεργασιών στις οποίες συμμετέχει η Εθνική Φρουρά, συμβάλλοντας ενεργά στην κοινή επιδίωξη για την εμπέδωση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, την Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιστράτηγο Osama Askar,  όπου συζητήθηκε η συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς στην «BRIGHT STAR 2023», οι γεωστρατηγικές προκλήσεις που αφορούν την Αν. Μεσόγειο, θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, καθώς  και τρόποι αναβάθμισης και διεύρυνσης της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας των 2 χωρών και αποχαιρετώντας τον, τον ευχαρίστησε για την ειλικρινή συνεργασία κατά την διάρκεια της Αρχηγίας του.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, από Ελληνικής πλευράς έχει προγραμματισθεί η συμμετοχή των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, ως εξής: Από τον Στρατό Ξηράς, 3 Επιθετικά Ελικόπτερα (Ε/ΕΠ) AH-64 και 1 Μηχανοκίνητη Ομάδα Πεζικού, από την Πολεμική Αεροπορία, 4 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 και 1 Αεροσκάφος EMB – 145H Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), από το Πολεμικό Ναυτικό 1 Φρεγάτα (Φ/Γ) με το οργανικό της Ελικόπτερο (Ε/Π), 1 Αρματαγωγό (Α/Γ) και 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), από την ΔΕΠ, 10 Ελαστικές Λέμβοι τύπου Zodiac Mk V, 4 Τροχοφόρα Θωρακισμένα Οχήματα (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle – HMMWVs), 2 Οχήματα Ειδικών Αποστολών POLARIS MRZR, 1 Λόχος Πεζοναυτών, 1 Ομάδα του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) και 1 Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), αξιωματικοί επιτελείς, σύνδεσμοι και παρατηρητές στο Επιτελείο διεξαγωγής της Άσκησης.

Διαβάστε επίσης: Συμμετοχή τμήματος Πεζικού στην διεθνή άσκηση BRIGHT STAR 2023 στην Αίγυπτο – Συνάντηση Αρχηγού ΓΕΕΦ με ΑΚΑΜ Αιγύπτου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Pin It on Pinterest

Share This