BAE Systems | Έντονο αποτύπωμα στη EUROSATORY 2024 με Battle Proven πλατφόρμες
Defence Redefined
Published on 07/07/2024 at 18:30

Η BAE Systems είχε σημαντική παρουσία στην έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας Eurosatory 2024.

Η εταιρεία, της οποίας οι λύσεις περιλαμβάνονται στα οπλοστάσια περισσότερων από 25 ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και της Ουκρανίας, παρουσίασε μία ποικιλία επίγειων οχημάτων.

TRIDON Mk2

Αρχικά, το περίπτερο της BAE Systems φιλοξένησε το επίγειο σύστημα αεράμυνας TRIDON Mk2, το οποίο, σύμφωνα με την εταιρεία, έρχεται να καλύψει κενά σε μια πολυστρωματική αεράμυνα. 

Το εν λόγω σύστημα είναι ικανό να αναχαιτίζει απειλές που κυμαίνονται από drones και πυραύλους πλεύσης, μέχρι αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα για την προστασία τόσο στρατιωτικών δυνάμεων όσο και πολιτικών υποδομών.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το TRIDON Mk2 είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντιαεροπορικά συστήματα σήμερα, ξεπερνώντας τις επιδόσεις κάθε άλλου πυροβόλου διαμετρήματος 40 χιλ ή λιγότερο, καθώς είναι το προϊόν της εξέλιξης που επιφέρει σχεδόν 90 χρόνια εμπειρίας από το 1936.

Το TRIDON Mk2 είναι ένα αυτοκινούμενο και τηλεχειριζόμενο αντιαεροπορικό πυροβόλο πυροβολικού των 40 χιλ με αποτελεσματική εμβέλεια έναντι εναέριων και επίγειων στόχων έως και 12 χλμ ανάλογα με τον στόχο, τα επιλεγμένα πυρομαχικά, τη σουίτα αισθητήρων και το περιβάλλον έδαφος.

Όπως εξήγησαν στελέχη της εταιρείας στην DEFENCE ReDEFiNED, το σύστημα βασίζεται στο ναυτικό πυροβόλο όπλο Bofors 40 χιλ Mk 4, με βαθμό αρθρωτότητας που του επιτρέπει να τοποθετηθεί και να ενσωματωθεί σε διάφορες φορητές ή σταθερές πλατφόρμες.

Εύκολο στην ανάπτυξη και απλό στη συντήρηση, το σύστημα διαθέτει ταχυβολία 300 βολές/λεπτό έξυπνων βολών 3P (Pre-fragmented, Programmable, Proximity-fuzed), επιτρέποντας στο σύστημα να εμπλέκει στόχους χωρίς να αλλάζει πυρομαχικά.

Πιθανές κινητές πλατφόρμες στις οποίες μπορεί να τοποθετηθεί το Tridon Mk2 περιλαμβάνουν τροχοφόρα φορτηγά 6×6 και 8×8 και το όχημα παντός εδάφους BvS10, αν και το τελευταίο θα απαιτούσε τροποποιήσεις και πιθανώς ενίσχυση της δομής του για την αντιμετώπιση των κραδασμών. 

Στη Eurosatory 2024, παρουσιάστηκε τοποθετημένο σε φορτηγό όχημα Scania G460 8×8 στρατιωτικών προδιαγραφών. 

Το σύστημα μπορεί να επιχειρήσει από την καμπίνα του οχήματος στο οποίο είναι τοποθετημένο, επιτρέποντάς του να βάλει και να μετακινείται “shoot and scoot” ενώ συνοδεύει μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού. Σε στατική λειτουργία, μπορεί να επιχειρήσει εξ’ αποστάσεως.

Διαβάστε επίσης: BAE Systems | Το υπερ-υπερηχητικό βλήμα HPV στο AUSA Global Force Symposium 2024

BvS10 BEOWULF

Το όχημα παντός εδάφους Beowulf της BAE Systems παρουσιάστηκε επίσης στην Eurosatory 2024 στη διαμόρφωση που επιλέχθηκε για το πρόγραμμα CATV (Cold Weather All-Terrain Vehicle) του Στρατού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η πλατφόρμα είναι ένα αμφίβιο όχημα διπλού πλαισίου που βασίζεται σε αποδεδειγμένες τεχνολογίες μετάδοσης κίνησης που στηρίζουν την σε υπηρεσία παγκοσμίως οικογένεια οχημάτων BvS10. 

Κατάλληλο για μια σειρά αποστολών, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και διάσωσης, υποστήριξης σε πολιτικές αρχές και ένοπλες δυνάμεις, ο σύγχρονος, εργονομικός σχεδιασμός του Beowulf εξασφαλίζει εξαιρετικές επιδόσεις σε εξαιρετικά δύσκολα εδάφη όπως το περιβάλλον της Αρκτικής, της ερήμου και της ζούγκλας, από το επίπεδο της θάλασσας έως το μέγιστο υψόμετρο. 

Εξοπλισμένο με κινητήρα Cummins 6,7 λίτρων και σύστημα αυτόματου κιβωτίου μετάδοσης κίνησης Allison, το όχημα είναι σχεδιασμένο για επιδόσεις με ισχύ 210 kW και σημαντική ροπή 970 Nm. Αυτή η διαμόρφωση επιτρέπει στο BEOWULF να επιτυγχάνει ταχύτητες έως και 65 χλμ/ώρα στην ξηρά και 4 χλμ/ώρα στο νερό, προσφέροντας αυτονομία από 400 έως 1000 χλμ ανάλογα με τη διαμόρφωση.

Το BEOWULF διαθέτει εξαιρετική κινητικότητα, καθώς είναι σε θέση να αναρριχηθεί σε πλαγιές 45 μοιρών, να διασχίσει κενά 2 μέτρων και να διαχειριστεί απότομες κλίσεις και δύσκολα εδάφη χωρίς προετοιμασία. Η ευελιξία του οχήματος αναδεικνύεται περαιτέρω από την χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου του – μέχρι 8.000 κιλά επιμερίζονται μεταξύ των δύο μονάδων του -,τα οποία μπορούν να διαμορφωθούν εκ νέου με ειδικές καμπίνες ή ωφέλιμα φορτία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αποστολής.

Το BvS10 BEOWULF εστιάζει επίσης στη μείωση του φόρτου συντήρησης, ενσωματώνοντας τεχνολογίες και εργονομία εμπορικών οχημάτων στον σχεδιασμό του. Το εσωτερικό, ικανό να φιλοξενήσει έως και 14 άτομα, προσφέρει μια μοντέρνα σχεδιαστική λύση με φιλική προς το χρήστη διεπαφή, που διευκολύνεται από το σύστημα C-rail που επιτρέπει την εύκολη εγκατάσταση εναλλάξιμου εξοπλισμού. 

Αυτός ο υψηλός βαθμός προσαρμοστικότητας καθιστά το BEOWULF πραγματικό asset τόσο σε στρατιωτικές όσο και σε πολιτικές επιχειρήσεις.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, ο στρατός των ΗΠΑ επέλεξε το Beowulf το 2022 ως κύρια λύση για τις επιχειρήσεις στην Αρκτική.

Διαβάστε επίσης: Πολωνία | Προμήθεια των 3 πρώτων τεθωρακισμένων οχημάτων περισυλλογής M88A2 HERCULES από τη BAE Systems

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This