Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Στην έκθεση “ArmHighTech 2022”, η οποία έλαβε χώρα στο Ερεβάν (31/03 – 02/04), παρουσιάστηκαν προϊόντα αμυντικής τεχνολογίας από επιχειρήσεις προερχόμενες από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή το Καζακστάν τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Ανάμεσα στα εκθέματα, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον ήταν το αρμενικής κατασκευής Μη Επανδρωμένο Αερόχημα Μάχης (Unmanned Combat Air Vehicle – UCAV) “Aralez”.
Το “Aralez”, το όνομα του οποίου είναι εμπνευσμένο από την αρμενική μυθολογία (πρόκειται για ένα σκύλο με φτερά, ο οποίος θεραπεύει τις πληγές των στρατιωτών), κατασκευάστηκε από την εταιρεία “Davaro” και ο “πόλεμος των 44 ημερών” στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ το 2020 στάθηκε η αφορμή για την εταιρεία, προκειμένου να αναπτύξει ένα UCAV, με στόχο την κάλυψη του κενού που υπάρχει στον αρμενικό στρατό.
“Aralez” #Armenian made combat drone specs:
Endurance: 6 hours
Max Range: 600km
Speed: 120km/h
Operational Altitude: 5,000-6,000m
Length: 3.5m
Wingspan: 7m
Weight: 120-150kg
Payload Capacity: 40-50kg pic.twitter.com/ZqueBYmPmt— Jora (@TheScarmind) March 31, 2022
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του “Aralez” περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τα εξής:
- Μήκος: 3,5 μέτρα
- Πλάτος (με άνοιγμα φτερών): 7 μέτρα
- Βάρος: 150 κιλά
- Οπλικό φορτίο: 40 με 50 κιλά
- Ταχύτητα πλεύσης: 120 χλμ/ώρα
- Επιχειρησιακή εμβέλεια: 600 χλμ
- Μέγιστο υψόμετρο: περίπου 6000 μέτρα
- Αυτονομία: 6 ώρες
Σε ότι αφορά το οπλικό φορτίο, που δύναται να φέρει, το “Aralez” μεταφέρει τα βλήματα “SMA A5” βάρους 9 κιλών. Τα “SMA A5” είναι πυρομαχικά τύπου “leave-and-forget” ενώ οι πληροφορίες σχετικά με την εμπλοκή του στόχου εισάγονται στο πυρομαχικό λίγο πριν από τη φάση εκτόξευσης.
Οι πληροφορίες του στόχου δύνανται να προέλθουν από συστήματα συντεταγμένων και εκτιμήσεις ραντάρ έως εικόνα του σημείου στόχου. Την διαδικασία εμπλοκής του στόχου ενισχύουν τεχνολογίες A.I.
Η διατρητικοτητα του βλήματος Sma A5 και το βεληνεκές του δεν έχουν γίνει γνωστά. Ο κατασκευαστής του “Aralez” Νταβίντ Γκαλογιάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο Directus ανέφερε ότι όλα τα μέρη πλην του κινητήρα είναι αρμενικής κατασκευής.
Προς το παρόν, το υπόψη οπλικό σύστημα πρέπει να περάσει κάποιες φάσεις δοκιμών. Όταν τελειώσει αυτή η φάση στο τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, ο κύριος πελάτης, που είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας, θα αποφασίσουν για το αν θα εισέλθει σε μαζική παραγωγή.
Διαβάστε επίσης: Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν | Εκτενής χρήση UAVs και η πρώτη πολεμική χρήση για τους S-300 – VIDEO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ουκρανία | Νέα στρατιωτική βοήθεια από τη Γερμανία με Patriot, IRIS-T, άρματα Leopard και οχήματα Caracal
Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Γερμανίας προς την Ουκρανία, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 2 εκτοξευτές πυραύλων Patriot…
Φιλιππίνες | Ο στρατός θέλει να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα Typhon
O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππινών, δήλωσε πως ο στρατός της χώρας σχεδιάζει την απόκτηση…
ΗΠΑ | Έγκριση για την πώληση drones Aerosonde για τα M1117 της Ελλάδας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Λιμενικό Σώμα | Διάσωση 35 αλλοδαπών και σύλληψη του χειριστή του σκάφους
Τις πρωινές ώρες της 25ης Δεκεμβρίου, ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, εντόπισε…
Επαφές Ρωσίας και νέου καθεστώτος της Συρίας
Ο νέος ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία μακροχρόνιες και στρατηγικές…
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
Ελλάδα | Η Πολεμική Αεροπορία σε άσκηση στην Αίγυπτο μαζί και με την Ινδία
Στην εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα, η ΠΑ συμμετείχε με 3 αεροσκάφη F-16 Blk-30 με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό…