ΑΜΥΝΑ
ΑΜΥΝΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
Η Aeronautics ανακοίνωσε την επίδειξη του Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος (ΜΕΑ) Orbiter που πραγματοποιήθηκε από θαλάσσιο σκάφος για τη Φινλανδική συνοριοφυλακή. Η επίδειξη ανέδειξε αρκετές από τις δυνατότητες του συστήματος Orbiter σε θαλάσσιο περιβάλλον, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Φινλανδικής Συνοριοφυλακή.
Σύμφωνα με την εταιρεία το σύστημα ολοκλήρωσε με επιτυχία την εβδομάδα αξιολόγησης του, επιχειρόντας από το περιπολικό σκάφος ανοιχτής θαλάσσης “Turva” της Φινλανδικής Συνοριοφυλακής. Από τις φωτογραφίες που αποδέσμευσε η Aeronautics διακρίνεται το σύστημα Orbiter 3 Small Tactical UAS (STUAS) το οποίο μπορεί να φέρει φορτίο μέχρι και 5 κιλά.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αξιολόγησης, το σύστημα Orbiter ήταν επιφορτισμένο με διάφορα σενάρια θαλάσσιας αποστολής, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και διάσωσης, της ταυτοποίησης, της επιτήρησης και της αναγνώρισης υπόπτων σκαφών και ανθρώπινων μορφών, ενώ μετέδιδε βίντεο σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο ελέγχου και διοίκησης του σκάφους.
Αυτή η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου “Border Guard’s Valvonta 2 (Surveillance 2)”, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να εξετάσει τη μελλοντική ενσωμάτωση Μη επανδρωμένων Συστημάτων στα πλοία της σκανδιναβικής χώρας.
“Σήμερα υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για τακτικά UAVs ικανά να εκτελούν αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης, πρόσκτησης στόχου και αναγνώρισης (intelligence, surveillance, target acquisition, and reconnaissance – ISTAR) σε απαιτητικά θαλάσσια περιβάλλοντα”, σύμφωνα με τον Matan Perry, στέλεχος της Aeronautics.
Ένα άλλο πλεονέκτημα της οικογένειας UAS Orbiter είναι ότι μπορούν να φέρουν εκρηκτικό φορτίο το οποίο τα μετατρέπει σε περιφερόμενα πυρομαχικά. Η Aeronautics έχει ήδη παρουσιάσει μια παραλλαγή περιφερόμενων πυρομαχικού του Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους Orbiter 2. Το Orbiter 1K μοιράζεται την ίδια δομή με το Orbiter 2 και είναι το πρώτο περιφερόμενο πυρομαχικό που έχει αναπτύξει η εταιρεία.
Σύμφωνα με την Aeronautics, το Orbiter 1K εκτοξεύεται από έναν καταπέλτη και μπορεί να πετάξει για 2-3 ώρες, μεταφέροντας μια κάμερα πολλαπλών αισθητήρων με κανάλια ημέρας και νύχτας. Η εταιρεία υποστηρίζει επίσης ότι το σύστημα είναι συμπαγές και ελέγχεται εύκολα από έναν σταθμό ελέγχου εδάφους.
Η εταιρεία προσθέτει ότι όταν δοθεί ένα συγκεκριμένο σημείο, το περιφερόμενο Orbiter 1K μπορεί να εντοπίσει και να καταστρέψει έναν κινούμενο ή ακίνητο στόχο. Εάν ένας στόχος δεν εντοπιστεί ή αν η αποστολή αλλάξει, η πτήση μπορεί να ματαιωθεί και το Orbiter 1K θα επιστρέψει στη βάση, ανακτημένο με αλεξίπτωτο και αερόστατο.
Διαβάστε επίσης: Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν | Εκτενής χρήση UAVs και η πρώτη πολεμική χρήση για τους S-300 – VIDEO
Μια άλλη ενδιαφέρουσα παραλλαγή του συστήματος είναι το Orbiter 3 Small Tactical UAS (STUAS), σχεδιασμένο να λειτουργεί και να υποστηρίζει το ανώτερο τακτικό κλιμάκιο, παρέχοντας αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης, πρόσκτησης στόχων και αναγνώρισης (ISTAR) με μεγάλη αυτονομία. Αυτή η τελευταία παραλλαγή του Orbiter 3 STUAS είναι εξοπλισμένη με ψηφιακό σύνδεσμο δεδομένων, αυτονομία 7 ωρών και ακτίνα λειτουργίας 150 χλμ.
Η εκτεταμένη χρήση των επίμαχων UAV παρατηρήθηκε στον πόλεμο στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ άλλων παρόμοιων συστημάτων, όπως τα SkyStriker, Harop, Heron TP, Hermes 450 και Hermes 900.
Σε επίπεδο Εθνικής Φρουράς, τα εν λόγω συστήματα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και πλειάδα επιχειρησιακών εφαρμογών. Η επένδυση σε αυτά και η περαιτέρω διεύρυνση και ανάπτυξη του Πυροβολικού συνδυαστικά με την αεράμυνα πρέπει να είναι συνεχής και αδιάλειπτη δεδομένης της μεγάλης αξίας στο θέατρο επιχειρήσεων της Κύπρου.
Διαβάστε επίσης: Aerostar | Τo πρώτο τακτικό UAV της Εθνικής Φρουράς – VIDEO & Φωτογραφίες
Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Εθνική Φρουρά της Κύπρου απέκτησε το τακτικό Μη Επανδρωμένο Αερόχημα “Aerostar”,επίσης κατασκευασμένο από την Aeronautics Group, το 2019.
Πέραν της επιχειρησιακής αξιοποίησης στις Ένοπλες Δυνάμεις (συλλογή πληροφοριών, στοχοποίηση κλπ.) μπορεί να συνδράμει αποτελεσματικά στην επιτήρηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και στον τομέα έρευνας και διάσωσης εντός του FIR Λευκωσίας.
Με πληροφορίες από: Aeronautics Group, defenceredefined.com.cy
Διαβάστε επίσης: LAWS συστήματα | Η περίπτωση του πυρομαχικού Mini-Harpy
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
Ρωσία | Πρώτη επίθεση με πύραυλο “Ορέσνικ” στην Ουκρανία – Συνεχίζονται οι δοκιμές
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε νέες δηλώσεις του ανέφερε πως η Ρωσία θα συνεχίσει τις δοκιμές του νέου πυραύλου “Ορέσνικ”…
ΓΕΣ | Υβριδικό Σύστημα Ενέργειας στο Φυλάκιο ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ
Το εν λόγω σύστημα αποτελεί δωρεά προς το Στρατό Ξηράς της εταιρείας «ΑΡΚΑΔΙΚΑ ΜΕΛΤΕΜΙΑ», μέλος του Ομίλου «EUNICE ENERGY GROUP»…
MBDA – Matra Electronique | Κοινή δημιουργία κέντρου αριστείας για αμυντικά ηλεκτρονικά συστήματα στην Ευρώπη
Η MBDA και η θυγατρική της Matra Electronique (MEL), η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή ηλεκτρονικού εξοπλισμού υψηλής ακρίβειας…
Ρωσία | Στρατολόγηση εκατοντάδων Χούθι της Υεμένης στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας
Η Ρωσία στρατολογεί εκατοντάδες Χούθι της Υεμένης για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Οι άνδρες μεταφέρθηκαν στη Ρωσία μέσω…
Λίβανος | Δεκάδες νεκροί και σφοδρές συγκρούσεις Ισραήλ και Χεζμπολάχ – Εμπλοκή του Λιβανικού στρατού
Συνεχίζει η κλιμάκωση στον Λίβανο όπου συγκρούονται ο Ισραηλινός στρατός και η Χεζμπολάχ, με δεκάδες νεκρούς ανάμεσα τους και άμαχοι…
24 Νοεμβρίου | Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων εορτάζει 179 χρόνια από την ίδρυση της
Στις 24 Νοεμβρίου 1845, ο Υπουργός Ναυτικών του Ελληνικού Βασιλείου Κωνσταντίνος Κανάρης εξέδωσε διάταγμα για την ίδρυση της σχολής…
Σουηδία | Χρηματοδότηση για την παραγωγή ουκρανικών drones μεγάλου βεληνεκούς
Η Σουηδία συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την παραγωγή ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων μεγάλου βεληνεκούς, όπως ανακοίνωσε…
ΕΛΚΑΚ | Επίλεκτοι στρατεύσιμοι σε ρόλους καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις
Ένα νέο πρόγραμμα αξιοποίησης επιστημονικά καταρτισμένων Ελλήνων πολιτών που καλούνται να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους…
Ρωσία | Διαγραφή χρεών για νεοσύλλεκτους που δέχονται να πολεμήσουν στην Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο με βάση τον οποίο θα διαγραφούν τα χρέη των νεοσύλλεκτων που εντάσσονται…