Δένδιας | Χρειάζονται πυραυλικά συστήματα στα νησιά και εκσυγχρονισμός πλοίων και υποβρυχίων – Οι LCS θα παραληφθούν μόνο δωρεάν
Defence Redefined
Published on 14/10/2024 at 15:16

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα “Καθημερινή” της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Βασίλη Νέδο.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Σχετικά με το Πολεμικό Ναυτικό, ο Νίκος Δένδιας, δήλωσε πως: “Χρειάζεται ο εκσυγχρονισμός όσων φρεγατών θα παραμείνουν στον Στόλο και χρειάζεται να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός των πυραυλακάτων και των υποβρυχίων. Πρέπει επίσης να ξεκινήσει η συζήτηση για τα νέα υποβρύχια που απαιτούνται, έστω και σε χρονικό ορίζοντα 12-14 ετών. Παράλληλα, πρέπει να εξετάσουμε τον βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας για τις νέες μονάδες επιφανείας. Δυστυχώς, ενώ η αμερικανική πλευρά είχε δώσει διαβεβαιώσεις για αξιόπιστες LCS, τελικά παρέχει LCS οι οποίες έχουν πολλά προβλήματα. Συζητάμε συνεπώς μόνον για δωρεάν παραχώρηση αξιόπιστων LCS, χωρίς ανάγκες και κόστος μετατροπής. Με αυτή την προϋπόθεση, αν μας παραχωρηθούν, θα αποτελέσουν μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού. 

Θα ήθελα να προσθέσω, ωστόσο, ότι δεν αντιμετωπίζουμε τα εξοπλιστικά προγράμματα αποσπασματικά. Εξετάζουμε τον ρόλο που πρέπει να υπηρετήσει κάθε σύστημα. Η πρόκληση της αποτροπής στο Αιγαίο δεν αντιμετωπίζεται μόνο με πολεμικά πλοία ή μαχητικά αεροσκάφη. Πρέπει να αντιμετωπιστεί και με πυραυλικά συστήματα εγκατεστημένα στα πολλά νησιά της ελληνικής επικράτειας. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να επιτύχουμε την απόλυτη δυνατότητα αποτροπής τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα. Απαιτείται μία αλλαγή φιλοσοφίας, που προκύπτει και από τα διδάγματα των συγκρούσεων που βλέπουμε”.

Σχετικά με τις συζητήσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ για παραχώρηση πλεονάζων υλικού, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, δήλωσε πως: “η αμερικανική πλευρά πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της δια της επιστολής Μπλίνκεν προς τον Πρωθυπουργό. Ειδικότερα, δεν τις έχει εκπληρώσει ως προς τις LCS και δεν υπάρχει σαφής απάντηση για τα 4 C-130. Τα δε τεθωρακισμένα οχήματα Bradley που παρασχέθηκαν απαιτούσαν επισκευές τις τάξης των 8 εκατομμυρίων το ένα. Σε εκκρεμότητα παραμένει επίσης το ζήτημα των ιπτάμενων τάνκερ. Εμείς είμαστε αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες το γνωρίζουν. Έχουν, εκτιμώ, μια αντίστοιχη επιλογή: Να συντελέσουν στην επίτευξη του στόχου μιας αναπτυγμένης τεχνολογικά Ελλάδας, που θα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά έναντι οιασδήποτε απειλής. Και αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας. Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, ώστε να μπορούμε να ασκήσουμε τον ρόλο του αξιόπιστου, σταθερού και σοβαρού συμμάχου στην ευρύτερη περιοχή”.

Πηγή: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

*Φωτογραφία αρχείου

Διαβάστε επίσης: Δένδιας | Οι LCS θα αξιολογηθούν ως ενδιάμεση λύση αν δοθούν δωρεάν

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This