Κύπρος | Το ΤΟΜΠ ΚΕΡΒΕΡΟΣ με τρίδυμο M55 στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου
Defence Redefined
Published on 01/10/2024 at 19:11

*Χρίστος Λοίζου

Στην στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου 2024, παρέλασε για πρώτη φορά το Τεθωρακισμένο Όχημα ΚΕΡΒΕΡΟΣ της Εθνικής Φρουράς.

Το Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) ΚΕΡΒΕΡΟΣ, αποτελεί ειδικά τροποποιημένο όχημα ΛΕΩΝΙΔΑΣ με τρίδυμο πυροβόλο M55 των 20χιλ από τα αποθέματα της Εθνικής Φρουράς. Το τρίδυμο πυροβόλο είναι ενσωματωμένο σε μη-επανδρωμένο τηλεχειριζόμενο σταθμό όπλων (Remote Controlled Weapon Station – RCWS) σερβικής κατασκευής της YUGOIMPORT με ηλεκτροοπτικό σύστημα στόχευσης όμοιο με το σύστημα που είναι εγκατεστημένο στο όχημα MRAP 4X4 MILOS της Εθνικής Φρουράς.

Διαβάστε επίσης: BOV M16 Miloš | Το Τακτικό Όχημα 4χ4 της Εθνικής Φρουράς

Ο πύργος διαθέτει επίσης τετραπλό εκτοξευτή καπνογόνων 82χιλ ενώ μπορεί να εκτελέσει ημερήσιες και νυχτερινές βολές, σε ριπές ή βολή κατά βολή, ακόμα και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. 

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2023 | Ο πύργος NIMROD 300 για το Leonidas 300 AIFV από την EODH – VIDEO

Παρόλο που αποτελεί ΤΟΜΠ, η προσθήκη του τρίδυμου πυροβόλου, επιτρέπει στον ΚΕΡΒΕΡΟ να εκτελέσει και αποστολές ΤΟΜΑ. Η Εθνική Φρουρά προχώρησε στις τροποποιήσεις αυτές ώστε ο ΚΕΡΒΕΡΟΣ να μπορεί να αντιμετωπίσει στόχους σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, μεταξύ αυτών και μη επανδρωμένα αεροχήματα, σε βεληνεκές μέχρι 2χλμ.

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του ΚΕΡΒΕΡΟΥ έγινε στην επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων που πραγματοποίησε η Εθνική Φρουρά στις 25 Ιουλίου 2024 στο πεδίο βολής Ζυγίου, στα πλαίσια των εορτασμών για τα 60χρονα της Εθνικής Φρουράς.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Δυναμική επίδειξη δυνατοτήτων για τα 60χρονα και πρώτη εμφάνιση για τον “ΚΕΡΒΕΡΟ” – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This