DEFEA 2023 | Ο πύργος NIMROD 300 για το Leonidas 300 AIFV από την EODH – VIDEO
Defence Redefined
Published on 08/05/2023 at 18:48

*Αθανάσιος Τσάκαλος

Η ελληνική εταιρεία EODH θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην μεγάλη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023, τμήμα της πλέον εκσυγχρονισμένης εκδοχής του Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης Πεζικού (AIFV) ΛΕΩΝΙΔΑΣ με νέο ολοκληρωμένο πύργο και ειδικότερα και τον πύργο NIMROD 300/2 της Σλοβενικής Valhalla.

Η EODH έχοντας υπόψη πως ο Ελληνικός Στρατός αλλά και η Εθνική Φρουρά αντιμετωπίζουν εξαιρετικά πιεστικές ανάγκες για Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ), αποκαλύπτει την πλέον σύγχρονη εκδοχή του LEONIDAS 300 AIFV. 

Διαβάστε επίσης: ΤΟΜΠ “Λεωνίδας” | H μετατροπή του σε TOMA με πρόταση από την EODH

Η νέα πρόταση, πέραν των επιχειρησιακών οφελών που φέρει, δύναται να δώσει λύσεις στον Ελληνικό Στρατό και την Εθνική Φρουρά μέσα από ένα ήδη υπάρχον όχημα, το οποίο τείνει να απαξιωθεί εν απουσία πακέτου εκσυγχρονισμού. 

Η μετατροπή ενός Τεθωρακισμένου Οχήματος Μεταφοράς Προσωπικού σε ΤΟΜΑ προϋποθέτει μεταξύ άλλων την ενσωμάτωση ενός νέου πύργου ή ενός τηλεχειριζόμενου σταθμού μάχης στην πλατφόρμα. Έτσι, η EODH, εκτός της πρόθεσης της για μια πλήρη ανακατασκευή και εκσυγχρονισμού του οχήματος, εξέλιξε περεταίρω την πρόταση της, η οποία πλέον περιλαμβάνει έναν νέο, μη επανδρωμένο, τηλεχειριζόμενο πύργο βάρους 850 κιλών με διττή διαμόρφωση τον πύργο NIMROD 300/2 ή τον πύργο NIMROD 300/1.

Ο πύργος δύναται να φέρει είτε ένα αυτόματο πυροβόλο τύπου MK44 30 χιλ. στη διαμόρφωση NIMROD 300/2 είτε ένα αυτόματο πυροβόλο τύπου Oerlikon KCE 30 χιλ.- γνωστό και ως Mauser MK30 – στη διαμόρφωση NIMROD 300/1, αμφότερα με 180 φυσίγγια έτοιμα για χρήση. Επιπλέον, η διαμόρφωση NIMROD 300/2 φέρει ένα συζυγές πολυβόλο 7,62 χιλ (750 φυσ.), ενώ προαιρετικά υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής μονού ή διδύμου Αντιαρματικού εκτοξευτή βλημάτων Fire and Forget (Spike LR2) ή εναλλακτικά μια μονάδα εκτόξευσης Περιφερομένων Πυρομαχικών (Loitering Ammunition). Ο πύργος NIMROD 300/2 που παρουσιάζεται στην έκθεση φέρει ομοίωμα εκτοξευτή Περιφερόμενων Πυρομαχικών.

Η έκδοση NIMROD 300/1 μετατρέπει το ΤΟΜΑ σε αυτοκινούμενο σύστημα SHORAD με την προσθήκη πέραν του πυροβόλου 30 χιλ. και δύο έτοιμων προς χρήση αντιαεροπορικών βλημάτων μικρού βεληνεκούς καθώς και ραντάρ τύπου AESA. 

NIMROD 300/1

Και οι 2 εκδόσεις του πύργου δύνανται να κινούνται κατά αζιμούθιο ± 360° και κατά γωνιά βολής μεταξύ -15° και +50° ή -15° / +65° (σε διαμόρφωση NIMROD 300/2 και NIMROD 300/1 αντίστοιχα) σε βεληνεκές μέχρι και 3000 μέτρων. Όσον αφορά τον ηλεκτροοπτικό εξοπλισμό, αυτός πρόκειται για ένα αρθρωτό (modular) σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει πλήρως σταθεροποιημένη θερμική κάμερα, κάμερα ημέρας, τηλέμετρο λέιζερ αλλά και αισθητήρα μετεωρολογικών δεδομένων.

NIMROD 300/2

Επιπρόσθετα, η πρόταση της EODH δεν προσδίδει μόνο αυξημένη ισχύ πυρός, αλλά αυξάνει κατακόρυφα το επίπεδο επιβιωσιμότητας του οχήματος, καθώς φέρει πρόσθετη (Add-on), συνθετική θωράκιση νέας γενιάς τοποθετημένη τόσο στο μπροστινό μέρος, όσο και στα πλαϊνά του οχήματος σε επίπεδο προστασίας STANAG 4569 Level 2. 

Ειδικότερα, το μπροστινό μέρος έχει θωράκιση επιπέδου προστασίας 5 σύμφωνα  με το πρότυπο Stanag 4569, ενώ παράλληλα υφίσταται αντιβαλλιστική προστασία από βλήματα 25 χιλ και από θραύσματα πυροβολικού 155 χιλ, τα οποία εκτοξεύονται από απόσταση 25 μέτρων σε γωνία αζιμουθίου ± 360° και υψόμετρα μεταξύ 0°- 90°. Η αναβάθμιση της παρεχόμενης θωράκισης εξασφαλίζει προστασία σε άμεσα πλήγματα από πυρομαχικά 25 χιλ x 137 APDS-T (τα οποία χρησιμοποιούν τα τουρκικά ΤΟΜΑ π.χ το ACV-AIFV) από την απόσταση των 1.000 μέτρων.

Διαβάστε επίσης: Χαρτογράφηση Δυνάμεων Κατοχής | Η επιθετική διάταξη, τα μέσα και οι τουρκικές αξιώσεις – ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ και φωτογραφίες

Η πρόταση της EODH δεν περιορίζεται μόνο στην επαύξηση της επιβιωσιμότητας και της ισχύος πυρός του συστήματος, αλλά αναβαθμίζει το όχημα και σε όρους κινητικότητας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την EODH, ο εκσυγχρονισμός συμπεριλαμβάνει την εγκατάσταση νέου κινητήρα ισχύος CAT C7.2, νέου συστήματος μετάδοσης κίνησης, τροποποιημένο και αναβαθμισμένο σύστημα αλλαγής κατεύθυνσης, αναβαθμισμένη θέση οδήγησης με εμπρόσθια ψηφιακή οθόνη με δυνατότητα προβολής της εικόνας από την εμπρόσθια και πίσω κάμερα οδήγησης. 

Ακόμα, προσφέρεται η δυνατότητα τοποθέτησης ψηφιακού πίνακα οργάνων στρατιωτικής σχεδιάσεως, αναβάθμιση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, περιλαμβάνοντας ψηφιακό δίκτυο κορμού με διασύνδεση αναλογικών στοιχείων σε ψηφιακές διεπαφές, φωτισμό LED (χαμηλής ισχύος) και σύστημα διαχείρισης συσσωρευτών.

Πρωταρχικός στόχος της νέας διαμόρφωσης αποτελεί η δημιουργία ενός άρματος μάχης “τσέπης”, το οποίο αντισταθμίζει το επιπλέον βάρος λόγω της αυξημένης ισχύος πυρός με μεγαλύτερες αποδόσεις σε ροπές κίνησης.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δια ζώσης τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της προστασίας βαρέων Αρμάτων Μάχης, Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης και Ελαφρών Τεθωρακισμένων Οχημάτων από την ελληνική εταιρεία EODH S.A. στην Αίθουσα 3, στο Περίπτερο D4.

Διαβάστε επίσης: EODH | Πρώτη παρουσίαση του ΟΠΛΙΤΗ στην Κύπρο στο συνέδριο BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This