Σουδάν | Εμπόλεμες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικών – Πληροφορίες για Έλληνες τραυματίες σε εκκλησία
Defence Redefined
Published on 16/04/2023 at 10:39

Χάος επικρατεί στο Σουδάν, όπου χθες Μ. Σάββατο ξέσπασαν πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ του σουδανικού στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Ο σουδανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η παραστρατιωτική οργάνωση αποπειράθηκε να επιτεθεί σε διάφορες θέσεις των στρατευμάτων του, ενώ η RSF κατηγόρησε τον στρατό ότι αυτός προκάλεσε τις συγκρούσεις που ξέσπασαν.

Παράλληλα, η RSF ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της το προεδρικό μέγαρο, την κατοικία του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, αλλά και του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαρτούμ.

Στην ανακοίνωση, οι δυνάμεις RSF ανέφεραν ότι έχουν ακόμα τον έλεγχο άλλων δύο αεροδρομίων, καθώς και της στρατιωτικής βάσης στην πόλη Μερόβε στα βόρεια της χώρας, αλλά και του αεροδρομίου της πόλης Ελ Ομπέιντ που βρίσκεται στο Νότιο Σουδάν.

Εν τω μεταξύ, η Πολεμική Αεροπορία του Σουδάν διεξάγει επιχειρήσεις κατά των επιθέσεων των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), όπως ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του, καθώς οι συγκρούσεις γενικεύονται σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε επίσης: Σουδάν | Παραιτείται από το αξίωμά του ο Πρωθυπουργός

Δύο Έλληνες φέρεται να τραυματίστηκαν σοβαρά΄από ρουκέτα που έπεσε σε εκκλησία στο Σουδάν, όπου μαίνονται οι αιματηρές συγκρούσεις.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, την ώρα της λειτουργίας της πρώτης Ανάστασης η εκκλησία ήταν περικυκλωμένη από τεθωρακισμένα και έπεσε ρουκέτα που τραυμάτισε δύο Έλληνες. Σύμφωνα με μαρτυρία του Μητροπολίτη Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββα, δύο Έλληνες βγαίνοντας έξω από την εκκλησία και κατευθυνόμενοι προς το σπίτι τους, γιατί μένουν μέσα στην ελληνική κοινότητα, χτυπήθηκαν από μια ρουκέτα και τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά και είναι στο νοσοκομείο.

Το ελληνικό Υπουργείου Εξωτερικών, εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην αφρικανική χώρα.

Αναλυτικά:

“Το Υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή.

Παράλληλα, συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική Αρχή στο Σουδάν, αρμόδια είναι η Πρεσβεία μας στο Κάιρο (τηλέφωνα επικοινωνίας (00202) 27955915, (00202) 27959443, (00202)27951074 και τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 00201 220940119).”

Διαβάστε επίσης: Σουδάν | Στρατιωτικό πραξικόπημα σε εξέλιξη – Βαθιά ανησυχία εκφράζει ο Αραβικός Σύνδεσμος

Η Αίγυπτος εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Σουδάν, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών στο Κάιρο.

Παράλληλα, καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Το Κάιρο συντονίζεται με τις αρχές του Σουδάν για την ασφάλεια των αιγυπτιακών δυνάμεων.

Ο αιγυπτιακός στρατός παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Σουδάν και συντονίζεται με τις αρμόδιες σουδανικές αρχές για να εγγυηθεί την ασφάλεια των αιγυπτιακών δυνάμεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού συνταγματάρχης Γκαρίμπ ‘Αμπντελ Χάφεζ.

Η δήλωσή του έγινε καθώς οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του Σουδάν κοινοποίησαν ένα βίντεο που, όπως είπαν, δείχνει αιγυπτιακά στρατεύματα που “παραδίδονταν” σε αυτές στην πόλη Μερόβε του βορείου Σουδάν, στον απόηχο των συγκρούσεων μεταξύ της παραστρατιωτικής οργάνωσης και του σουδανικού στρατού.

Δεν υπήρχε σαφής εξήγηση για την παρουσία των αιγυπτιακών στρατευμάτων στην πόλη Μερόβε, αλλά αιγυπτιακές και σουδανικές δυνάμεις πραγματοποιούν περιοδικά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας στον απόηχο των διπλωματικών εντάσεων με την Αιθιοπία.

Διαβάστε επίσης: Σουδάν | Τουλάχιστον 250 νεκροί, 100.000 εκτοπισμένοι στις συγκρούσεις στην περιοχή Νταρφούρ σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Το Σουδάν μέχρι και το 2011 υπήρξε η μεγαλύτερη και κοινωνικά η πιο δεκτική χώρα της Αφρικής. Πριν από 12 χρόνια μεγάλο ποσοστό, κυρίως χριστιανών της χώρας, ζήτησε μέσω δημοψηφίσματος της ανεξαρτησία του. 

Η Κυβέρνηση της χώρας αποδέχθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η χώρα διαιρέθηκε. Το Βόρειο τμήμα της χώρας αποτελείται κατά βάση από αραβικούς – μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Το Νότιο Σουδάν αποτελεί ανεξάρτητη οντότητα και παρά τις τότε “ευλογίες” του Βορείου τμήματος της χώρας η χώρα σπαράσσεται συχνά από εμφυλίους πολέμους, οι οποίοι κυρίως αποσκοπούν στο ποιος ελέγχει τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου.

Μέσα σε 12 χρόνια δύο γύροι εμφυλίου πολέμου στην περιοχή υπολογίζεται πως έχουν στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ μέχρι την σημερινή νέα ανάφλεξη στην Πρωτεύουσα της χώρας μαίνεται στα ανατολικά της χώρας σύρραξη, που έχει εκτοπίσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια αμάχους και έχει στοιχίσει την ζωή σε 200.000 ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης: Το Σουδάν και η Αιθιοπία θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες για την συνοριακή κρίση

Πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση;

Τον Οκτώβριο του 2021 με πραξικόπημα στρατιωτικοί κύκλοι αποτελούμενοι κυρίως από Στρατηγούς ανέλαβαν την εξουσία στην χώρα. Επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου που έχει τις τύχες του Σουδάν στα χέρια του είναι ο Στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουράν.

Ο Αλ Μπουράν είναι και ο επικεφαλής του στρατού της χώρας. Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου και νούμερο δύο στην ιεραρχία είναι ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο ο οποίος έχει δημιουργήσει την δική του στρατιωτική – παραστρατιωτική ομάδα την RSF.

Νταγκάλο και Μπουράν πρόσφατα συμφώνησαν να ενταχθούν στον τακτικό στρατό οι παραστρατιωτικοί της RSF με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλο και ο Νταγκάλο ισχυρίζεται πως οι δύο Στρατηγοί συμφώνησαν και για την αρχηγία του στρατεύματος. Η διαδοχή από την πλευρά του Μπουράν φαίνεται πως δεν ακολούθησε το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί και το οποίο ουσιαστικά θα έδινε στο νούμερο δύο της διοίκησης όλη την δύναμη πυρός στην χώρα.

Σήμερα ουσιαστικά στο Σουδάν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στους δύο ισχυρότερους πραξικοπηματίες της χώρας, μία εξέλιξη για την οποία είχαν προειδοποιήσει οργανισμοί και διεθνείς οργανώσεις τους τελευταίους μήνες.

Ποιοι είναι η RSF;

Η RSF (Δυνάμεις ταχείας επέμβασης) είναι η ισχυρότερη και πιο άρτια εξοπλισμένη παραστρατιωτική οργάνωση στο Σουδάν. Η RSF έχει κατηγορηθεί τα τελευταία χρόνια για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διωγμούς αλλά και σφαγές σε διάφορα σημεία τόσο εντός Σουδάν όσο και στο εξωτερικό. Η RSF έχει συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Λιβύη, ενώ μέλη της φαίνεται πως εκτέλεσαν εν ψυχρώ 120 πολίτες στο κέντρο της Πρωτεύουσας Χαρτούμ κατά την διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας.

Διαβάστε επίσης: Διαφωνία για το φράγμα του Νείλου | Το Σουδάν, η Αιθιοπία και η Αίγυπτος πρόκειται να συνεχίσουν τις συνομιλίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This