ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Σουδάν | Στρατιωτικό πραξικόπημα σε εξέλιξη – Βαθιά ανησυχία εκφράζει ο Αραβικός Σύνδεσμος
Defence Redefined
Published on 25/10/2021 at 15:15

Στρατιωτική δύναμη, που δεν είναι σαφές στις διαταγές ποιων υπακούει, πολιόρκησε την κατοικία του πρωθυπουργού του Σουδάν, του Αμπντάλα Χάμντοκ, εισέβαλε σε αυτή και τον έθεσε σε κατ` οίκον κράτηση, μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χαντάθ, επικαλούμενο πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε.

Νωρίτερα, η ίδια δύναμη συνέλαβε τουλάχιστον τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης του κ. Χάμντοκ και έναν πολίτη που συμμετέχει στο κυβερνητικό συμβούλιο, κατά τις ίδιες πηγές. Οι στρατιώτες εισέβαλαν εξάλλου στο σπίτι συμβούλου επικοινωνίας του πρωθυπουργού και τον έθεσαν υπό κράτηση, είπαν μέλη της οικογένειάς του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. 

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Επαγγελματιών του Σουδάν, η οποία είχε πρωτοστατήσει στις μαζικές κινητοποιήσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην δικτάτορα Ομαρ Ελ Μπασίρ με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2019, κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να “αντισταθούν” σε οποιοδήποτε νέο πραξικόπημα.

Τη “βαθιά ανησυχία” του, εξέφρασε ο Αραβικός Σύνδεσμος για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σουδάν. Σε ανακοίνωσή του, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γιτ προέτρεψε όλες τις σουδανικές πλευρές να τηρήσουν τις ειλημμένες αποφάσεις και συμφωνίες του 2019 και του 2020, μετά την αποπομπή του πρώην Προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ.  

Επίσημη πηγή από το περιβάλλον του Γενικού Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που να μην μπορούν να επιλυθούν χωρίς διάλογο. Πρέπει να τηρηθούν όλες οι αποφάσεις και οι συμφωνίες σχετικά με τη μεταβατική περίοδο, που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών στις προγραμματισμένες ημερομηνίες, αποφεύγοντας οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να διαταράξουν τη μεταβατική περίοδο και να κλονίσουν τη σταθερότητα στο Σουδάν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Libya Stabilization Initiative | Η Ελλάδα παρούσα και πάλι στη Λιβύη

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This