ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Το Σουδάν και η Αιθιοπία θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες για την συνοριακή κρίση
Defence Redefined
Published on 22/12/2020 at 09:55

Το Σουδάν και η Αιθιοπία θα πραγματοποιήσουν διαπραγματεύσεις την επόμενη εβδομάδα σχετικά με την πρόσφατη ένταση στα κοινά σύνορά τους, σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού του Σουδάν Αμπντάλα Χαμντόκ την περασμένη Κυριακή.

Αυτή η είδηση ήρθε λίγες μέρες μετά την επίθεση και τη δολοφονία Σουδανών στρατιωτών από αιθιοπικά στρατεύματα στα κοινά σύνορα.

Μέρες νωρίτερα, τα σουδανικά στρατεύματα έπεσαν σε ενέδρα, εντός της σουδανικής επικράτειας στο Abu Tuwair, ανατολικά του κράτους Gedaref. Ο σουδανικός στρατός κατηγόρησε τις πολιτοφυλακές της Αιθιοπίας ότι πραγματοποίησαν την επίθεση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 3 στρατιωτών και ενός αξιωματικού ενώ, 27 άλλοι τραυματίστηκαν.

Οι ηγέτες της Αιθιοπίας και του Σουδάν συναντήθηκαν νωρίτερα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη (IGAD) στο Τζιμπουτί.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Σουδάν έγραψε στο Twitter: «Ο Πρωθυπουργός δέχτηκε τον Πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Αμπί Αχμέτ στην κατοικία του στο Τζιμπουτί».

Διαβάστε επίσης: Αιθιοπία | Τελεσίγραφο 72 ωρών προς τις δυνάμεις του Τιγκράι για να παραδοθούν – ΧΑΡΤΗΣ

“Κατά την συνάντηση, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και η κατάσταση στην περιοχή”, δήλωσε το Σουδάν, “Η συνάντηση περιστράφηκε γύρω από τη συνεδρίαση της Ανώτατης Επιτροπής Συνόρων μεταξύ των δύο χωρών που έχει προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα”, σύμφωνα με το Reuters.

Αναφέρεται ότι η τελευταία συνάντηση για τον καθορισμό των συνόρων μεταξύ Σουδάν και Αιθιοπίας πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2020 στην Αντίς Αμπέμπα. Μια νέα συνάντηση είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί ένα μήνα αργότερα, αλλά ακυρώθηκε. Η περίοδος των βροχών κατέστησε δυσκολότερο τον καθορισμό συνοριακών σημείων μεταξύ των δύο χωρών.

Η τρέχουσα συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων χρονολογείται από τον Μάιο του 1902 μεταξύ της Βρετανίας και της Αιθιοπίας, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κενά σε ορισμένα σημεία που προκαλούν τακτικά ατυχήματα με Αιθίοπες αγρότες που έρχονται να εργαστούν σε εδάφη που του Σουδάν, ισχυρίζεται ότι βρίσκονται εντός των συνόρων του. Το Σουδάν και η Αιθιοπία μοιράζονται σύνορα μήκους 1.600 χιλιομέτρων.

Διαβάστε επίσης: Διαφωνία για το φράγμα του Νείλου | Το Σουδάν, η Αιθιοπία και η Αίγυπτος πρόκειται να συνεχίσουν τις συνομιλίες

Με πληροφορίες από: dailynewsegypt.com

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This