Η ελληνική εταιρεία EODH σημείωσε και φέτος δυναμική παρουσία στο μεγάλο συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας, BATTLEFIELD ReDEFiNED 2024…
Στη χρηματοδότηση του σχεδιασμού και δεύτερου, πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, αξιοποιώντας τη συνεπή πορεία εργασιών και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα “Αρχύτας”.
Στο πλαίσιο αυτό, υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και τέσσερα Πανεπιστήμια της χώρας- το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών- προχώρησαν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή του νέου αεροχήματος.
Παρόντες ήταν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διοίκηση της ΕΑΒ και οι πρυτανικές αρχές των τεσσάρων Πανεπιστημίων.
Η υλοποίηση του νέου προγράμματος, με την ονομασία “Γρύπας”, βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για ένα Μη Επανδρωμένο Αερόχημα Μάχης (Unmanned Combat Aerial Vehicle), που στηρίζεται σε πολλά στον “Αρχύτα”, με τη διαφορά να αποτελεί τα ιδιαιτέρως σύγχρονα όπλα που θα δύναται να φέρει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπόψη σύστημα θα έχει τουλάχιστον είκοσι μέτρα άνοιγμα πτερύγων, βάρος απογείωσης περίπου στους 3 τόνους, μέγιστο επιχειρησιακό ύψος τα 30.000 πόδια, turbo jet κινητήρα, ενώ η φιλοσοφία του όλου εγχειρήματος συμπηκνώνεται στο ότι ο επερχόμενος “Γρύπας” θα πετά ψηλά, θα πηγαίνει μακριά και θα είναι ικανός να φέρει ισχυρό πλήγμα.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις ζητούν να ξεφύγουν από τα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα περιορισμένων δυνατοτήτων, μικρής επιχειρησιακής εμβέλειας με δυνατότητες επιτήρησης. Το επίμαχο UCAV θα είναι λίγο μεγαλύτερο από το ισραηλινό Heron και λίγο μικρότερο από το Αμερικανικό MQ-9 Reaper.
Διαβάστε επίσης: ΥΕΘΑ | Η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στις προμήθειες των FDI και Rafale
Το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει τρία πολύ σημαντικά στάδια:
- Το πρώτο είναι η σχεδίαση. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να συμπεριληφθούν όλες οι λεπτομέρειες και οι απαιτήσεις που υπάρχουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες πλέον δίνουν βαρύτητα στην διαλειτουργικότητα και την μετάδοση πληροφοριών μέσω κρυπτογραφημένων συστημάτων. Αυτή η φάση από την ώρα της υπογραφής απαιτεί περίπου 25 μήνες δουλειάς.
- Το δεύτερο βήμα του χρονοδιαγράμματος θα απαιτήσει μικρότερο σχετικά χρόνο και είναι αυτός της κατασκευής των πρωτότυπων έως και τις πτητικές δοκιμές.
- Το τρίτο κομμάτι είναι η γραμμή παραγωγής και οι πρώτες παραγγελίες των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην περίπτωση που βρεθεί και ενδιαφερόμενος από το εξωτερικό η διαδικασία αλλάζει, καθώς θα πρέπει ν’ απευθυνθεί στην κυβέρνηση, ώστε να δώσει την άδεια εξαγωγής της πτητικής πλατφόρμας.
Διαβάστε επίσης: ΕΑΣ – Diehl Defence | Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τα συστήματα αεράμυνας IRIS-T GBAD
Το Υπουργείο Άμυνας θα προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά του προσχεδίου UCAV, έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των αποστολών διαθέτοντας εξειδικευμένο προσωπικό (ήδη αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας έχει διατεθεί σ’ αυτό το project ώστε με την ειδική του γνώση να συνεισφέρει), όπως άλλωστε το ζήτησε η ΕΑΒ.
Ακόμα, θα συνεισφέρει στην πιστοποίηση των εξωτερικών φορτίων, στη συγγραφή των επιχειρησιακών προδιαγραφών ασφαλώς και των απαιτήσεων των διαφόρων χρηστών, ενώ παράλληλα θα παρέχει διά του εξειδικευμένου προσωπικού, ειδικές συμβουλευτικές υπηρεσίες και θα συμμετάσχει στην εκτέλεση των τυπικών και υπηρεσιακών δοκιμών.
Θα συμμετάσχει επίσης στη συγγραφή των εγχειριδίων πτήσεως, τόσο για εκπαίδευση, όσο και χρήση από τους μελλοντικούς χειριστές, θα εκτελέσει τους επιχειρησιακούς ελέγχους και ειδικές δοκιμές, μια σειρά από εργασίες που είναι απαραίτητες στην ανάπτυξη αυτού του προϊόντος.
Πλέον, το μεγάλο στοίχημα είναι η επαναφορά της Ελλάδας στην έρευνα, την ανάπτυξη και κατασκευή δικών της Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, ύστερα από σχεδόν τριάντα χρόνια απουσίας με τους γείτονές μας να έχουν εκτοξεύσει τις δυνατότητές τους στον τομέα αυτό.
Διαβάστε επίσης: Χρ. Σταϊκούρας | Πώς προχωρά το πρόγραμμα UAVs της ΕΑΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ουκρανία | Παραλαβή 1,2 εκατ. drones το 2024
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι προμήθευσε 1,2 εκατομμύρια μη επανδρωμένα αεροχήματα στον ουκρανικό στρατό το 2024.
BAE Systems | Απονομή 2,5 δισ. δολαρίων σε συμβόλαια με τη Δανία και τη Σουηδία για νέα ΤΟΜΑ CV90
Η BAE Systems υπέγραψε ξεχωριστά συμβόλαια συνολικής αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τόσο με τη Σουηδία όσο…
EODH | Leonidas 300 IFV σε έκδοση anti-drone και γραμμή αναβάθμισης στην Κύπρο – Η παρουσία στο BATTLEFIELD ReDEFiNED 2024
Η ελληνική εταιρεία EODH σημείωσε και φέτος δυναμική παρουσία στο μεγάλο συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας, BATTLEFIELD ReDEFiNED 2024…
Ολοκληρωμένη συνεργασία αμυντικών βιομηχανιών Ελλάδας και Κύπρου – Υπογραφή μνημονίου στο συνέδριο BATTLEFIELD ReDEFiNED 2024
Ο Πρόεδρος του ΚΣΕΕΚ, δρ. Τάσος Κουνούδης, δήλωσε μεταξύ άλλων πως είναι σημαντικό ως Έλληνες να έχουμε ελληνική συνεργασία και πρόσθεσε…
Ουκρανία | Παραλαβή 1,2 εκατ. drones το 2024
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι προμήθευσε 1,2 εκατομμύρια μη επανδρωμένα αεροχήματα στον ουκρανικό στρατό το 2024.
Γερμανία | Ρεκόρ εξαγωγών όπλων στην Τουρκία
Από το 2016 και μετά, οι αμυντικοί δεσμοί και οι γερμανικές εξαγωγές όπλων είχαν παγώσει, αλλά αυτό αλλάζει εκ νέου, εξαιτίας της σύνθετης…
Δηλώσεις Χριστοδουλίδη για συνεργασία με ΗΠΑ και αμυντική βιομηχανία στο BATTLEFIELD ReDEFiNED 2024
Από τη στιγμή που υπάρχει τεχνογνωσία από κυπριακή εταιρεία, αυτή θα πρέπει να συμμετέχει στην παραγωγή του εξοπλιστικού προϊόντος…
BATTLEFIELD ReDEFiNED 2024 | Άρχισε το μεγάλο συνέδριο άμυνας και ασφάλειας στην Κύπρο – Φωτογραφίες
Άρχισε σήμερα το συνέδριο άμυνας και ασφάλειας, BATTLEFIELD ReDEFiNED 2024, το οποίο λαμβάνει χώρα στη Λευκωσία…