Λιβύη | Επιθετικό διάβημα διαμαρτυρίας κατά της Ελλάδας για τις έρευνες της ExxonMobil νοτιοδυτικά της Κρήτης – Η απάντηση του ΥΠΕΞ
Defence Redefined
Published on 08/12/2022 at 10:52

Επιθετικό διάβημα διαμαρτυρίας για τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης κατέθεσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης.

Το εν λόγω διάβημα έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την επέκταση της NAVTEX για έρευνες από τον αμερικανικό κολοσσό Exxon Mobil που θέλει να κάνει έρευνες νοτιότερα από τον αρχικό του προγραμματισμό.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης αναφέρει ότι η Ελλάδα ενεργεί με ζήλο για την εκμετάλλευση της λιβυκής κρίσης και επιβάλει τετελεσμένα σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση των ελληνολιβυκών θαλασσίων συνόρων, συνάπτοντας συμβόλαια για εξεύρεση υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενη μεταξύ μας περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης την ίδια στιγμή καταδικάζει και προειδοποιεί για επιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς, προσθέτει ότι έγινε επίσημη διαμαρτυρία στην Αθήνα και υπογραμμίζει ότι θα υπερασπιστεί τα θαλάσσια σύνορά και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με όλα τα εφικτά νομικά και διπλωματικά μέσα.

Όπως σχολιάζει το Υπουργείο Εξωτερικών της λιβυκής κυβέρνησης, προχωρά σε αυτή τη διαμαρτυρία, μετά την επαλήθευση των αναφορών που μνημονεύουν ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν συνάψει συμβόλαιο με ξένες εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα ανέμενε μία τέτοια αντίδραση μετά την επέκταση της NAVTEX νοτιότερα στο θαλάσσιο οικόπεδο της Κρήτης και πρόκειται για μία ανακοίνωση που θυμίζει κείμενα που έχει εκδώσει η Τουρκία για δράσεις της ελληνικής πλευράς.

Διαβάστε επίσης: Διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ανακοίνωση του λιβυκού Υπουργείου Εξωτερικών διαμήνυσε ότι σε αντίθεση με όσους συνάπτουν παράνομα και ανυπόστατα “μνημόνια” που αγνοούν και καταστρατηγούν βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κάτι το οποίο άλλωστε, επισημαίνει ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, έχει πράξει και στις οριοθετήσεις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως υποχρέωση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης είναι να οδηγήσει, άμεσα, τη χώρα σε εκλογές.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τονίζει πως η Ελλάδα προσβλέπει να συνεργαστεί σε πνεύμα ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού και πάντα στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας με μια εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία θα έχει τη νομιμοποίηση και την αρμοδιότητα να συνάπτει έγκυρες Διεθνείς Συμφωνίες, σύμφωνα και με τον Οδικό Χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) του 2020.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Θετικό το State Department για ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας – Λιβύης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This