Διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια
Defence Redefined
Published on 17/11/2022 at 12:07

Διπλωματικό επεισόδιο εκτυλίχθηκε κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, στη Λιβύη. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ προσγειώθηκε στην Τρίπολη όπου αντί να τον περιμένει ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου, τον περίμενε η Λίβυα ΥΠΕΞ, Νάιλα Μανγκούς, της οποίας έχει επίσημα λήξει η θητεία και η Ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία της να προχωρεί σε διεθνείς συμφωνίες. Η Λίβυα ΥΠΕΞ, συμφώνησε τις προάλλες μαζί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, την ενεργοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Αυτή η πράξη θεωρήθηκε από την Ελλάδα ως μια προσπάθεια της Λιβύης να φέρει τον κ. Δένδια προ τετελεσμένων. Η απάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ ήταν ότι δεν θα επιβάλει κανένας στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας με ποιον θα συναντηθεί και με ποιον όχι. Ο κ. Δένδιας δεν κατέβηκε από το κυβερνητικό αεροσκάφος και ακύρωσε την επίσκεψη στην Τρίπολη. Ακολούθως, όταν το κυβερνητικό αεροσκάφος επιχείρησε να απογειωθεί από την Τρίπολη για την Βεγγάζη, η Τρίπολη αρνήθηκε να δώσει άδεια πτήσης στο αεροσκάφος με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση μιάμιση ώρας. 

Το Υπουργείο Εξωτερικών σε σύντομη ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής: “Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ.

Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά.”

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ | Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν δύναται να συνάπτει συμφωνίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This