Κύπρος | 11 χρόνια από την τραγωδία στο Μαρί
Defence Redefined
Published on 11/07/2022 at 11:00

Έντεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Δευτέρα από τη φονική έκρηξη στο Μαρί, που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους και η κυπριακή πολιτεία τιμά και φέτος τη μνήμη των θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας. 

Έντεκα χρόνια από την 11η Ιουλίου του 2011, ημέρα πένθους για το νησί που έχασε 13 παλικάρια εν καιρώ ειρήνης. Μία εκκωφαντική έκρηξη συγκλόνισε το παγκύπριο. Ήταν η φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί.

Νεκροί έπεσαν οι: Αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, Ανθυπασπιστής Κλεάνθης Κλεάνθους, Πλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου, Επικελευστής Μιχάλης Ηρακλέους, Κελευστής Αντώνης Χαραλάμπους, Λοχίας Βασίλης Κρόκος, Λοχίας Σπύρος Τταντής, Λοχίας Γιώργος Γιακουμή, Λοχίας Παναγιώτης Θεοφίλου, Υπαστυνόμος Ανδρέας Παπαδόπουλου, Λοχίας Αδάμος Αδάμος και οι στρατιώτες ναυτικού Μίλτος και Χρίστος Χριστοφόρου.

Το ετήσιο μνημόσυνο, για τους 13 πεσόντες στο Μαρί, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου και τελέστηκε στον Ιερό Ναό των Κυπρίων Νεομαρτύρων, που ανεγέρθηκε στον χώρο της έκρηξης στη Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”.

Διαβάστε επίσης: Με τιμές το ύστατο χαίρε στον ΣΥΟΠ Καταδρομέα Παναγιώτη Γιαννιό

Οι δηλώσεις του ΥΠΑΜ

Η θυσία των ηρώων του Μαρί αποτελεί σύμβολο αυτογνωσίας, αλλά και λογοδοσίας για το μέλλον και οφείλουμε ως πολιτεία, συλλογικά και συντεταγμένα, να προχωρήσουμε σ΄ εκείνες τις αποφάσεις, που δεν θα επιτρέψουν νέες τραγωδίες στο μέλλον, είπε την Κυριακή ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, στο ετήσιο θρησκευτικό μνημόσυνο του Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, του Ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους και του Κελευστή Αντώνη Χαραλάμπους.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι τα τρία αδικοχαμένα παλικάρια και οι άλλοι θυσιασθέντες, μέσα από τις στάχτες της φονικής έκρηξης, έγιναν η αιτία να αναγεννηθεί η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Ο Υπουργός είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι η θυσία των 13 ηρώων του Μαρί είναι σίγουρα η τραγικότερη συνέπεια απ’ όλα τα καταστροφικά αποτελέσματα που προήλθαν από την έκρηξη, τονίζοντας ότι η απώλεια ανθρώπινων ζωών χωρίς τη δική τους ευθύνη, δεν συγκρίνεται με καμία υλική ή άλλη καταστροφή. 

“Ο άνισος αγώνας που έδωσαν με την κόλαση της φωτιάς και το εκρηκτικό μείγμα για να εμποδίσουν την περαιτέρω καταστροφή, αποδεικνύει περίτρανα ότι όλους τους διέκρινε η αυταπάρνηση και η αυτοθυσία στην εκτέλεση του καθήκοντος. Με τον θάνατό τους καταγράφηκαν με κεφαλαία γράμματα στην σύγχρονη ιστορία των ηρώων της πατρίδας μας”, είπε ο ΥΠΑΜ. 

Ο κ. Πετρίδης συνέχισε λέγοντας ότι η τραγική εκείνη έκρηξη της 11ης Ιουλίου του 2011, θα μας στοιχειώνει μια ζωή ως εφιάλτης για τα λάθη, τις παραλείψεις, την ανευθυνότητα και την ανεπάρκεια μηχανισμών του κράτους.

Αιωνία τους η μνήμη.

Διαβάστε επίσης: Αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Συνταγματάρχη της ΕΛΔΥΚ Γρηγορίου Ραχωβίτσα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This