Η Ρωσία στρατολογεί εκατοντάδες Χούθι της Υεμένης για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Οι άνδρες μεταφέρθηκαν στη Ρωσία μέσω…
Στο Μόναχο για την συνάντηση του G7 βρέθηκαν χθες o πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι ηγέτες της Δύσης.
Μεταξύ των προτεραιοτήτων που είχε θέσει η Γερμανία έχοντας την προεδρία της G7 από τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν η οικονομική σταθερότητα, η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων, οι βιώσιμες επενδύσεις και οι συνεργασίες με στόχο έναν βιώσιμο πλανήτη. Βασικό θέμα όμως είναι το Ουκρανικό και η αντιπαράθεση της Δύσης με την Ρωσία.
Η πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, η κούρσα των εξοπλισμών, οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, η στάση της Δύσης και κυρίως οι κρίσεις που απειλούν την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια αλλά και την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, πρόκειται να απασχολήσουν τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Μεγάλης Βρετανίας.
Η Ρωσία που είχε αποκλειστεί από την G8 το 2014, μετά τη μονομερή προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, εξακολουθεί να ρίχνει βαριά σκιά πάνω από τις εξελίξεις, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Όμως, οι ηγέτες από την Βραζιλία (B), τη Ρωσία (R), την Ινδία (I), την Κίνα (C) και τη Νότια Αφρική (S), από τις χώρες δηλαδή της ομάδας που είναι γνωστή με το ακρωνύμιο BRICS, πραγματοποίησαν τηλε-σύνοδο κορυφής παραμονή της ετήσιας συνάντησης στη Γερμανία των ηγετών των επτά πιο προηγμένων οικονομιών του κόσμου (G7).
Διαβάστε επίσης: Κίνα – Ρωσία | Καταδίκη των δυτικών κυρώσεων και διεύρυνση της συνεργασίας τους
Η 14η σύνοδος κορυφής των BRICS, που φιλοξενήθηκε από τον κινέζο πρόεδρο Σι, είχε ως θέμα την παγκόσμια ανάπτυξη στη νέα εποχή. Ο Κινέζος Πρόεδρος εξέφρασε την αντίθεσή του στις κυρώσεις στη Ρωσία και έκανε λόγο για μια εποχή μεγάλων “αναταράξεων και μετασχηματισμών”, ζητώντας ενίσχυση της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της ειρήνης. “Η αντιπαράθεση μεταξύ ηγεμονικών μπλοκ δεν θα φέρει ειρήνη και ασφάλεια, αλλά μόνο πόλεμο και σύγκρουση”, τόνισε ο Σι.
Για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αυτή είναι μάλιστα η πρώτη πολυμερής διεθνής Σύνοδος στην οποία παίρνει μέρος έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Η συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής των BRICS είναι μια μεγάλη νίκη για τον Πούτιν, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να δείξει ότι η θέση του στον Παγκόσμιο Νότο δεν είναι τόσο μειωμένη, όσο ήλπιζαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους.
Μάλιστα, τρία από τα μέλη της – η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Αφρική – απείχαν μάλιστα στην ψηφοφορία στη ΓΣ του ΟΗΕ, αποφεύγοντας να καταδικάσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το Πεκίνο και το Νέο Δελχί, ειδικότερα, έχουν στενούς διπλωματικούς δεσμούς με τη Μόσχα και αγοράζουν αυξανόμενες ποσότητες πετρελαίου, ενώ η Βραζιλία εισάγει μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων από τη Ρωσία.
Διαβάστε επίσης: Ιράν-Κίνα | Εμβάθυνση σχέσεων με την εφαρμογή του συμφώνου συνεργασίας
Διεύρυνση συμμαχιών
Στη φετινή Σύνοδο της ομάδας των G7, η γερμανική Προεδρία, εκτός από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει επίσης προσκαλέσει ηγέτες χωρών των BRICS λόγω των οικονομικών δεσμών τους με τη Ρωσία, όπως είναι η Νότια Αφρική και η Ινδία. Στη συνάντηση των G7 έχουν, επίσης, προσκληθεί η Αργεντινή, η Ινδονησία, που ασκεί αυτή την περίοδο την Προεδρία της G20 και η Σενεγάλη ως προεδρεύουσα της Αφρικανικής Ένωσης. Η Αργεντινή θέλει να ενταχθεί στους BRICS και ήταν επίσης καλεσμένη στη σύνοδο κορυφής του Πεκίνου. Η Ινδονησία, η οποία θα συμμετάσχει επίσης στη σύνοδο κορυφής της G7, θεωρείται υποψήφια χώρα των BRICS.
Από την άλλη, στόχος του Πεκίνου είναι πάντως μια διεύρυνση των BRICS, με τη συγκρότηση μιας ομάδας “BRICS Plus”. Η ομάδα αυτή θα περιλαμβάνει την Αργεντινή, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, το Καζακστάν, τη Νιγηρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, τη Σενεγάλη και την Ταϊλάνδη που εκπροσωπούν τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες.
Η επέκταση των BRICS για να συμπεριλάβει νέα μέλη έχει ουσιαστικά αποφασιστεί. Η εφαρμογή της απόφασης εξαρτάται κυρίως από τη συναίνεση της Ινδίας, η οποία θέλει να αποφύγει τη μετατόπιση της ισορροπίας εντός της συμμαχίας, προς την Κίνα.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ αυτών των χωρών υπάρχουν και διαφορές, κυρίως στον άξονα Κίνας – Ινδίας, ενώ ο ηγετικός ρόλος που διεκδικεί το Πεκίνο εντός του συγκεκριμένου κλαμπ δεν γίνεται αυτομάτως αποδεκτός από τα υπόλοιπα μέλη.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ινδία, για παράδειγμα, ανήκει μεν στην ομάδας BRICS μαζί με την Κίνα, αλλά και στην ομάδα Quad (Αυστραλία, Ινδία, ΗΠΑ, Ιαπωνία) κατά της Κίνας.
Διαβάστε επίσης: Έλεγχος εξοπλισμών | Η Ουάσιγκτον ελπίζει να ξεκινήσει “σύντομα” συνομιλίες με την Κίνα
Μακράν η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη η Κίνα, βλέπει τον εαυτό της ως ηγέτη της ομάδας. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ αποδεκτό από την Ινδία, που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Κίνα για τα αμφισβητούμενα σύνορα των Ιμαλαΐων. Ο Ινδός ηγέτης Μόντι θέλει και να διατηρήσει την Ινδία ουδέτερη στο Ουκρανικό, επειδή χρειάζεται το πετρέλαιο της Ρωσίας, αλλά ταυτόχρονα να παραμείνει σε συμμαχίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει την κινέζικη επιρροή.
Ο Σι και ο Πούτιν ανέφεραν στη σύνοδο τα σχέδιά τους για τη δημιουργία ενός νομίσματος για τις διεθνείς συναλλαγές που θα βασίζεται σε ένα “καλάθι” που θα περιλαμβάνει όλα τα νομίσματα των ενδιαφερόμενων χωρών, μια εναλλακτική λύση στο δολάριο και το ευρώ. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα συνιστούσε υπ’ αριθμόν ένα απειλή για τον παγκόσμιο ρόλο αναφοράς του δολαρίου.
Για παράδειγμα, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα Ντα Σίλβα, υποψήφιος στις εκλογές του Οκτωβρίου, προτείνει ρητά τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος, του Sur, που θα χρησιμοποιείται στο εμπόριο της Λατινικής Αμερικής ώστε να μην συνεχίσει να εξαρτάται η περιοχή από το δολάριο. Την πρόταση αυτή υποστηρίζει και η Αργεντινή.
Μετά την Σύνοδο του G7 είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, 29-30 Ιουνίου, όπου επίσης το βασικό θέμα της ατζέντας είναι η κατάσταση στην Ουκρανία και η στρατηγική του Συμφώνου απέναντι στη Ρωσία. Κρίσιμο θέμα και η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, με την Τουρκία να επιμένει ότι θα θέσει veto παρά τις συντονισμένες προσπάθειες να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Με πληροφορίες από: Καθημερινή, Ναυτεμπορική
Διαβάστε επίσης: Ενίσχυση συνεργασίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας με φόντο την Κίνα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λίβανος | Δεκάδες νεκροί και σφοδρές συγκρούσεις Ισραήλ και Χεζμπολάχ – Εμπλοκή του Λιβανικού στρατού
Συνεχίζει η κλιμάκωση στον Λίβανο όπου συγκρούονται ο Ισραηλινός στρατός και η Χεζμπολάχ, με δεκάδες νεκρούς ανάμεσα τους και άμαχοι…
Σουηδία | Χρηματοδότηση για την παραγωγή ουκρανικών drones μεγάλου βεληνεκούς
Η Σουηδία συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την παραγωγή ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων μεγάλου βεληνεκούς, όπως ανακοίνωσε…
Συνεργασία εταιρειών Τουρκίας και Πακιστάν για παραγωγή πυρομαχικών 155χιλ
Η τουρκική εταιρεία Repkon και η πακιστανική εταιρεία Wah Industries Limited (WIL) υπέγραψαν συμφωνία για παραγωγή πυρομαχικών 155χιλ…
ΤΑΜΣ ΒΑΛΙΟΣ 24 | Επιτήρηση ακτής και αντιμετώπιση αποβατικής ενέργειας – Φωτογραφίες
Κατά την διεξαγωγή της ΤΑΜΣ εξετάστηκαν διαδικασίες επιτήρησης ακτής και αντιμετώπισης συνδυασμένης αποβατικής και αεροκίνητης ενέργειας…
ΑΣΠΙΔΕΣ | Η Φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ προστατεύει εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα
Η Φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ ολοκλήρωσε άλλη μια επιτυχημένη επιχείρηση στενής προστασίας εμπορικού σκάφους στα πλαίσια της Επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ…
ΝΑΤΟ | Έκτακτο συνέδριο κυβερνοασφάλειας στο Λονδίνο
Με τον κίνδυνο πολλαπλών υβριδικών επιθέσεων σε νευραλγικούς, για τη λειτουργία της Βρετανίας, τομείς αλλά και σε μεγάλες επιχειρήσεις από…
Ρωσία | Στρατολόγηση εκατοντάδων Χούθι της Υεμένης στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας
Η Ρωσία στρατολογεί εκατοντάδες Χούθι της Υεμένης για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Οι άνδρες μεταφέρθηκαν στη Ρωσία μέσω…
Λίβανος | Δεκάδες νεκροί και σφοδρές συγκρούσεις Ισραήλ και Χεζμπολάχ – Εμπλοκή του Λιβανικού στρατού
Συνεχίζει η κλιμάκωση στον Λίβανο όπου συγκρούονται ο Ισραηλινός στρατός και η Χεζμπολάχ, με δεκάδες νεκρούς ανάμεσα τους και άμαχοι…