ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ιράν-Κίνα | Εμβάθυνση σχέσεων με την εφαρμογή του συμφώνου συνεργασίας
Defence Redefined
Published on 16/01/2022 at 11:02

Μια συνολική συμφωνία συνεργασίας, διάρκειας 25 ετών που υπεγράφη μεταξύ Ιράν και Κίνας πέρυσι έχει πλέον εισέλθει στο στάδιο εφαρμογής, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ο οποίος ανακοίνωσε την είδηση την Παρασκευή 14/01, κατόπιν συνάντησής του με τον Κινέζο ομόλογό του Wang Yi.

Το στρατηγικό σύμφωνο, η οποία υπεγράφη στην Τεχεράνη τον Μάρτιο του 2021, όταν ο πρώην πρόεδρος Χασάν Ροχανί ήταν στην εξουσία, συνεπάγεται οικονομική, στρατιωτική συνεργασία, καθώς και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, παρόλο που και οι δύο χώρες υπόκεινται σε διαφορετικά επίπεδα κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, η Κίνα αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο σε χαμηλότερη τιμή αψηφώντας τις κυρώσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Καμία χώρα δεν αποκαλύπτει τις ακριβείς λεπτομέρειες της συναλλαγής.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος – Κίνα | Συμφωνία για Στρατηγική Εταιρική Σχέση

Επιπλέον, ο Amirabdollahian ανέφερε πως παρέδωσε μια επιστολή του Προέδρου Ebrahim Raisi προς τον Πρόεδρο Xi Jinping, η οποία περιείχε ένα σημαντικό μήνυμα από την κυβέρνηση Raisi. Δεν διευκρίνισε το περιεχόμενο, αλλά είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση Ραΐσι έχει επανειλημμένα τονίσει μια “ασιατο-κεντρική” εξωτερική πολιτική που περιλαμβάνει την Κίνα ως σημαντικό παράγοντα.

Η συνέχιση των συνομιλιών στη Βιέννη με στόχο την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 του Ιράν ήταν επίσης ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψης.

Ο Amirabollahian είπε στους δημοσιογράφους ότι το Ιράν είναι έτοιμο να επιτύχει μια συμφωνία στην αυστριακή πρωτεύουσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα, ένα κατόρθωμα που θα καταστεί δυνατό με την υποστήριξη της Κίνας και της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Wang Yi ανέφερε ότι οι ΗΠΑ φέρουν την κύρια ευθύνη για τις συνεχιζόμενες δυσκολίες με το Ιράν, έχοντας μονομερώς αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015 και επανέλαβε τη σταθερή αντίθεση της Κίνας στις παράνομες μονομερείς κυρώσεις κατά του Ιράν, την πολιτική χειραγώγηση μέσω ζητημάτων όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα. και παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν και άλλων περιφερειακών χωρών.

Επιπλέον, προέτρεψε τα Δυτικά κράτη να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα του Ιράν και τα επέκρινε για την έλλειψη ουσιαστικής πρωτοβουλίας τους στις συνομιλίες. 

Πηγή: Al Jazeera

Διαβάστε επίσης: Το Ιράν “δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα” όσο είμαι Πρόεδρος, τόνισε ο Μπάιντεν

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This