5 Φεβρουαρίου 1991 | Η τραγική πτώση του C-130 ΗΡΑΚΛΗΣ 748 με 63 θύματα
Defence Redefined
Published on 05/02/2023 at 15:21

Συμπληρώνονται σήμερα 32 χρόνια από την τραγική πτώση του αεροσκάφους C-130 ΗΡΑΚΛΗΣ 748 στο όρος Όθρυς. 

Στις 5 Φεβρουαρίου 1991, αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, με κωδικό ΗΡΑΚΛΗΣ 748, απογειώθηκε από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας με προορισμό την Κρήτη, με ενδιάμεσο σταθμό τη Νέα Αγχίαλο. Στο αεροσκάφος επενέβαιναν 19 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί και 44 οπλίτες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στις 12:36, το μεσημέρι της Τρίτης 5 Φεβρουαρίου 1991, το αεροσκάφος απογειώθηκε από την Ελευσίνα με πρώτο προορισμό το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Στις 12:51, ευρισκόμενο 20 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Αγχιάλου έδωσε τελευταία αναφορά στον έλεγχο προσέγγισης της Αγχιάλου και χάθηκε το στίγμα του από το ραντάρ.

Αεροσκάφη και ελικόπτερα άρχισαν να ερευνούν την περιοχή σε συνεργασία με επίγεια τμήματα έρευνας και διάσωσης που αποτελούνταν από καταδρομείς και πεζοναύτες. Ο εντοπισμός των συντριμμιών του C-130 με αριθμό 748 έγινε ύστερα από τέσσερις ημέρες στην πλαγιά Τσατάλι της Όθρυος. Οι 63 επιβαίνοντες ήταν όλοι νεκροί.

Το πόρισμα για το δυστύχημα δεν δόθηκε στη δημοσιότητα με την αιτιολόγηση ότι επρόκειτο για στρατιωτικό απόρρητο, αλλά δηλώθηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν κρύβεται κανένα μυστήριο πίσω από την τραγωδία.

Στις 4 Νοεμβρίου 1994, εκδικάστηκε στο Αεροδικείο Αθηνών η υπόθεση με μοναδικό κατηγορούμενο τον υπεύθυνο του πύργου ελέγχου της Νέας Αγχιάλου, Σμηναγό Στέφανο Τίγκα. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει την παράβαση στρατιωτικού καθήκοντος εν καιρώ μερικής επιστράτευσης, ανθρωποκτονία κατά συρροήν και εξ αμελείας και καταστροφή αεροπλάνου.

Μετά από μερικές εβδομάδες το Αεροδικείο επέβαλε στον απόστρατο πλέον Επισμηναγό, φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή.

Στις 19 Ιανουαρίου 1996, ο Επισμηναγός Στέφανος Τίγκας κρίθηκε ομόφωνα αθώος από το Διαρκές Αναθεωρητικό Αεροδικείο. Ο Επισμηναγός Στέφανος Τίγκας πέθανε λίγους μήνες μετά την αθώωσή του και όπως λένε οι συγγενείς του “πέθανε από την στεναχώρια του”. Αρκετοί λένε, μαζί με αυτούς και εμείς, ότι ο Επισμηναγός Στέφανος Τίγκας είναι το 64ο θύμα της αεροπορικής τραγωδίας στο όρος Όθρυς.

Με πληροφορίες από: amyna.news

Διαβάστε επίσης: Ένοπλες Δυνάμεις | Τριήμερο πένθος για τη συντριβή του F-4E Phantom II

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This