Φινλανδία | Στο ΝΑΤΟ μετά από δεκαετίες ουδετερότητας
Defence Redefined
Published on 04/04/2023 at 09:32

Στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα υψωθεί σήμερα το απόγευμα η σημαία της Φινλανδίας, καθώς η χώρα θα γίνει το 31ο μέλος. 

Έτσι, μετά από δεκαετίες ουδετερότητας, και παρά τις έμμεσες απειλές της Ρωσίας και το παζάρι της Τουρκίας, η Φινλανδία μπαίνει στο ΝΑΤΟ με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Για μήνες η Άγκυρα πατούσε πάνω στη “βιασύνη” των Σκανδιναβών (υποψήφια προς ένταξη είναι και η Σουηδία), θέτοντας ζητήματα ασφαλείας, αφού θεωρεί ότι φιλοξενούν Κούρδους μαχητές και υποστηρικτές τους, τους οποίους αποκαλεί “τρομοκράτες”, ιδιαιτέρως εκείνους του PKK και συμμάχων τους στη βόρεια Συρία και το Ιράκ.

Μετά τη σύντομη τελετή εισδοχής της Φινλανδίας, στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με τη συμμετοχή και του επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, σε θέματα σχετικά με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ουκρανίας από πλευράς ΝΑΤΟ, για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιείται τρεις μήνες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ | “Πράσινο φως” Ερντογάν στη Φινλανδία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This