Υπουργός Άμυνας στο OPEN | Σημαντική η γεωπολιτική αξία της Κύπρου – Ετοιμότητα για αντιμετώπιση των εξελίξεων
Defence Redefined
Published on 15/10/2023 at 20:31

Ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας προχώρησε σε δηλώσεις στο τηλεοπτικό κανάλι OPEN σχετικά με τον ρόλο της Κύπρου στη νέα έξαρση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Μέση Ανατολή.

Ο Υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε πως η Κύπρος δεν βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό αλλά βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής και ενεργοποιεί τα σχέδια για την υποδοχή ξένων πολιτών που εκκενώνονται από περιοχές καθώς η Κύπρος είναι ο ενδιάμεσος κόμβος. Ο ΥΠΑΜ τόνισε πως η Κύπρος βρίσκεται στην περίμετρο της διένεξης και δεν είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος έχει αυτόν τον ρόλο. Ανέφερε πως οι δρώντες που συμμετέχουν συμπυκνώνονται στη θάλασσα και τον αέρα της Κύπρου.

Η Κύπρος, συμπλήρωσε ο Υπουργός, μπορεί να συνεισφέρει κυρίως στο ανθρωπιστικό μέρος σε πλήρη συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κύπρος βρίσκεται κοντά και στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ και δεν γίνεται μέρος της διαφοράς, δήλωσε ο Υπουργός. Ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων πως οι μυστικές υπηρεσίες και τα σώματα ασφαλείας της Ελλάδας και της Κύπρου κάνουν ό,τι χρειάζεται για την προστασία των πολιτών τους και των ξένων υπηκόων στο έδαφος τους.

Σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας, ανέφερε πως είναι για ακόμα μια φορά ο σκιώδης παίκτης σε αυτή τη διαφορά, προσπαθεί να κρατήσει τις δικές της ισορροπίες για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα και ο ρόλος της θα αξιολογηθεί συνολικά στο τέλος. Σε ερώτηση αναφορικά με τη δημιουργία νέας έντασης από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο ΥΠΑΜ τόνισε πως θα είναι ένα επικίνδυνο βήμα σε μία σκακιέρα στην οποία ήδη γίνονται πολεμικές κινήσεις και συμπλήρωσε πως οι αρχές παρακολουθούν τις κινήσεις και τις συμπεριφορές και υπάρχει ετοιμότητα για αντιμετώπιση της οποιασδήποτε εξέλιξης και κατέληξε πως  οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας έντασης δεν θα είναι παραγωγική και δεν θα επιτραπεί από όσους μπορούν να επηρεάσουν εξελίξεις.

Τέλος, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε πως η επόμενη συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια θα πραγματοποιηθεί στις 28 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης: Νέα προθεσμία από το Ισραήλ για αποχώρηση αμάχων από τη Γάζα – Δεύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στη Μεσόγειο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This