ΥΠΕΞ Τουρκίας | Αναστολή εφαρμογής και όχι απόσυρση από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη
Defence Redefined
Published on 06/04/2024 at 14:35

Για αναστολή εφαρμογής και όχι απόσυρση της Τουρκίας από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί. Ο ίδιος, διευκρίνισε ότι η αναστολή της εφαρμογής της συνθήκης είναι μία απόφαση που μπορεί να ανακληθεί στο μέλλον.   

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Οντζού Κετσελί, ανέφερε ότι το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ προέβη σε δήλωση για το θέμα αυτό στις 7 Νοεμβρίου. Η ημερομηνία έναρξης ισχύος των αποφάσεων των συμμάχων του ΝΑΤΟ, που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης CFE, για αναστολή της εφαρμογής της συνθήκης καθορίζεται από κάθε σύμμαχο στο πλαίσιο της εθνικής του νομοθεσίας. 

Η αναστολή έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμάχων που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης CFE. Η εσωτερική νομική διαδικασία για την έναρξη ισχύος της απόφασής για αναστολή της εφαρμογής της Συνθήκης CFE από τις 8 Απριλίου 2024 έχει ολοκληρωθεί και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 5 Απριλίου 2024, κατέληξε ο ίδιος.  

Διαβάστε επίσης: Αποχώρηση Ρωσίας από τη Συνθήκη “Ανοιχτοί Ουρανοί” στις 18 Δεκεμβρίου

Η Συνθήκη CFE υπεγράφη το 1990, μόλις ένα χρόνο μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Έθετε όρια στον συμβατικό στρατιωτικό εξοπλισμό που μπορούσε να αναπτύξει το ΝΑΤΟ και το τότε Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ώστε να μην μπορούν να συγκεντρώνουν δυνάμεις που θα επέτρεπαν στη μία πλευρά να εξαπολύσει ταχεία επίθεση εναντίον της άλλης στην Ευρώπη.  

Η Ρωσία αποσύρθηκε επισήμως από τη συνθήκη CFE στις 7 Νοεμβρίου πέρυσι, ωστόσο είχε αναστείλει την ενεργό συμμετοχή της από το 2015. Μετά την απόσυρση της Ρωσίας, οι ΗΠΑ είχαν επίσης αναστείλει την εφαρμογή της συνθήκης. 

Με διάταγμα που υπέγραψε ο Ερντογάν η Τουρκία ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE), με ισχύ από τις 8 Απριλίου. Η CFE θέσπιζε περιορισμούς στον όγκο συμβατικών όπλων εντός Ευρώπης, και είχε υπογραφεί το 1990, μεταξύ ΝΑΤΟ και Συμφώνου της Βαρσοβίας (από συνολικά 30 χώρες).

Ειδικότερα για την Τουρκία, η αναστολή δεν σηματοδοτεί κάτι εξοπλιστικά, καθώς οι περιορισμοί της Συνθήκης αφορούσαν μόνο το κεντρικό-δυτικό τμήμα της. Οπότε η Άγκυρα μπορούσε να ξεπεράσει τα όποια όρια, μετακινώντας οπλικά συστήματα εκτός της συγκεκριμένης γεωγραφικής ζώνης. Επίσης τα όρια της Συνθήκης σε αριθμό οπλικών συστημάτων ήταν υψηλά και δεν περιόριζαν την Άγκυρα στους εξοπλισμούς της.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ρωσία | “Πράσινο φως” για την αποχώρηση από τη συνθήκη απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών

*Φωτογραφία αρχείου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This