Σύνοδος G20 | Οι επιδιώξεις ΗΠΑ και Ινδίας σε πρώτο πλάνο
Defence Redefined
Published on 09/09/2023 at 09:59

Σίγουρα το πρόσωπο στο οποίο στρέφονται όλα τα φώτα της δημοσιότητας στην Ινδία, στην πρωτεύουσα της οποίας Νέο Δελχί πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο η σύνοδος κορυφής της ομάδας G20, είναι ο Ρίσι Σούνακ.

Ο πρώτος Βρετανός αρχηγός κυβέρνησης που είναι ινδικής καταγωγής κατέφθασε μαζί με τη σύζυγό του Ναραγιάνα Μέρφυ. Η παρουσία του ζεύγους επισκιάζει αυτήν άλλων ηγετών που κατέφθασαν στην ινδική πρωτεύουσα, όπως της ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Στην ατζέντα των συζητήσεων των ηγετών των 20 πιο ισχυρών οικονομιών θα βρεθούν οικονομικά ζητήματα και ιδίως ο φόβος της πείνας, όλα συνδεδεμένα με τον πόλεμο της Ρωσιας στην Ουκρανία και την διακοπή της συμφωνίας για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών.

Περισσότεροι από 250 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια παγκοσμίως και επιτιθέμενο σκόπιμα σε βάρος της Ουκρανίας, το Κρεμλίνο τους στερεί τα τρόφιμα που χρειάζονται απεγνωσμένα, σχολίασε λίγο μετά την άφιξή του στο Νέο Δελχί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Καθώς οι αφίξεις των ηγετών συνεχίζονται, η ινδική διπλωματία κινείται στα παρασκήνια σε αναζήτηση συναίνεσης για ένα κοινό ανακοινωθέν. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στην Ινδία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής G20 έχοντας παράλληλο στόχο να κερδίσει διπλωματικό έδαφος σε σχέση με τους ανταγωνιστές της χώρας του. Ο Τζο Μπάιντεν θέλει να αξιοποιήσει την απουσία Ρωσίας και Κίνας, με τον Αντόνιο Γκουτέρες πάντως να μιλά για δυσλειτουργική οικογένεια.

Με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να κυριαρχεί και να προκαλεί διχασμό, ο οικοδεσπότης της Συνόδου, Ναρέντρα Μόντι θα προσπαθήσει να βάλει στο τραπέζι άλλα θέματα. Στην κορυφή της ατζέντας του Ινδού πρωθυπουργού βρίσκονται οι αναπτυσσόμενες χώρες και η ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης στην G20.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα – Τουρκία | Οδικός χάρτης τριών σημείων στα ελληνοτουρκικά το επόμενο διάστημα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This