Σύνοδος της Μαύρης Θάλασσας στο Βουκουρέστι με τη συμμετοχή Ουκρανίας, Ρουμανίας και Μολδαβίας
Defence Redefined
Published on 14/04/2023 at 13:45

Ουκρανία, Ρουμανία και Μολδαβία ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ρωσική επιθετικότητα. 

Κατά την διάρκεια της Συνόδου της Μαύρης Θάλασσας όπου έλαβε χώρα στο Βουκουρέστι, οι τρεις πλευρές υπέγραψαν μια σειρά από συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας.

Πρόκειται για την πρώτη διάσκεψη ενός μηχανισμού που έχει στόχο, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, την άρση της κατοχής της Κριμαίας και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους Δυτικούς να κάνουν τη Μαύρη Θάλασσα μια θάλασσα του NATO, ένα χρόνο μετά την καταστροφή της ρωσικής ναυαρχίδας Moskva. 

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε επίσης από το ΝΑΤΟ να δείξει πως υπάρχει ένα σαφές σχέδιο για το πότε και το πώς θα ενταχθεί η Ουκρανία στη συμμαχία με την ευκαιρία της επόμενης συνόδου κορυφής του που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Επίσης, το Κίεβο ζήτησε από τους εταίρους του να είναι πιο αποφασιστικοί όσον αφορά το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο αντιδρά έντονα στα σχέδια της Δύσης και προειδοποιεί αυστηρά ότι η Μαύρα Θάλασσα δεν θα γίνει ποτέ μια νατοϊκή Θάλασσα, αφού αποτελεί κοινό σημείο πολλών παράκτιων κρατών που θα έπρεπε να υπάρχει η συνεργασία και η ασφάλεια.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Ηλεκτρονικές θα είναι στο εξής οι κλήσεις επιστράτευσης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This