Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ | Η νέα στρατηγική πολιτική της Συμμαχίας – Οι αναφορές σε Αιγαίο και Κυπριακό
Defence Redefined
Published on 30/06/2022 at 11:41

Μία νέα στρατηγική πολιτική υιοθέτησε το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο της Μαδρίτης, που σηματοδοτεί σημείο καμπής για τη Συμμαχία, αφού:

  • Φινλανδία και Σουηδία έλαβαν επίσημη πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία
  • Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μετείχε για πρώτη φορά στη Σύνοδο
  • Το παρόν έδωσαν οι ηγέτες Αυστραλίας, Νότιας Κορέας και Νέας Ζηλανδίας

“Οι ηγέτες υιοθέτησαν τη νέα στρατηγική πολιτική του ΝΑΤΟ” δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. “Πρόκειται για νέα στρατηγική πολιτική. Αυτή που είχαμε μέχρι τώρα είχε συμφωνηθεί το 2010. Η σημερινή είναι πολύ διαφορετική. Ξεκαθαρίζει ότι η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο άμεση απειλή για την ασφάλειά μας”, σύμφωνα με το Euronews.

Η Κίνα δεν χαρακτηρίζεται αντίπαλος της Συμμαχίας, ωστόσο αναφέρεται ότι αντιπροσωπεύει σοβαρές προκλήσεις, για αυτό και το ΝΑΤΟ θα εντείνει τη συνεργασία με τους εταίρους στον Ινδο-Ειρηνικό.

Η Συμμαχία διακήρυξε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν την παρουσία τους στην Ευρώπη.

Στην Ευρώπη, η Συμμαχία σχηματίζει, πλέον, το σκανδιναβικό μπλοκ. “Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι, στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών και κυρίως την τελευταία δεκαετία, η Φινλανδία έχτιζε σχέσεις και ενισχυμένη συνεργασία με το ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο.

Τέλος, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ενισχύσουν την πολιτική και πρακτική υποστήριξη χωρών που κινδυνεύουν από τη ρωσική επιθετικότητα, δηλαδή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Γεωργίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.

Διαβάστε επίσης: NATO | Σουηδία και Φινλανδία καταθέτουν μαζί την αίτηση για ένταξη

Σταθερότητα σε Αιγαίο και Συρία

Την σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία συζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στη σημασία συνεχών στενών διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Λίγη ώρα νωρίτερα, σε ξεχωριστή διμερή συνάντηση που είχαν στη Μαδρίτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέφρασε στον Τούρκο πρόεδρο τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης: Ν. Δένδιας | Ελληνικό “Ναι” στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Τετ α τετ Αναστασιάδη-Ερντογάν

Στις εργασίες του ευρωατλαντικού δείπνου εργασίας που φιλοξένησε στη Μαδρίτη ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ συμμετείχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να ανταλλάξει απόψεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, τον Αυστριακό Καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ συνομίλησε, επίσης, με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις, κυρίως σε σχέση με το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου Μάριο Πελεκάνο, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και επανέλαβε πως ο ίδιος είναι πάντοτε έτοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες, με στόχο τη διευθέτηση ενός χρονίζοντος προβλήματος, η επίλυση του οποίου θα είναι επωφελής για την Κύπρο και όλους τους Κύπριους, καθώς και για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | “Λάθος” θεωρεί την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Πελεκάνος σημειώνει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε στην παρέμβασή του τέσσερα σημεία που θα πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα, δηλαδή:

  • την ενδυνάμωση των αυτόνομων αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, ούτως ώστε αυτή να μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, πάντοτε σε συνοχή και συνεργασία με συμμάχους, όπως το ΝΑΤΟ ή άλλες χώρες με τις οποίες η ΕΕ μοιράζεται κοινά συμφέροντα και αξίες,
  • την επίδειξη μηδενικής ανοχής, είτε προς παραβιάσεις του Διεθνούς Δίκαιου είτε προς αναθεωρητικές πολιτικές,
  • την επίλυση υφισταμένων προβλημάτων, τα οποία απειλούν τη συνοχή των δύο Οργανισμών στη βάση του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης και
  • την εφαρμογή από όλες τις χώρες των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, προκειμένου αυτές να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές.

Διαβάστε επίσης: Η πλειοψηφία των Φινλανδών υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This