Ν. Δένδιας | Ελληνικό “Ναι” στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Defence Redefined
Published on 15/05/2022 at 15:00

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να καλοδεχθεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια και πιστεύει ότι έχουν πολλά να προσφέρουν, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος συμμετείχε χθες, 14/05, στο δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Προσβλέπω σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον δείπνο. Το κύριο μενού θα είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για όλες τις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ, η υποδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας”, δήλωσε ο κ. Δένδιας και επισήμανε τις διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις της Ελλάδας με τις δύο χώρες, οι οποίες είναι επίσης μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Κατά συνέπεια, η ελληνική πλευρά έχει σαφέστατη τοποθέτηση. Είμαστε έτοιμοι να καλοδεχτούμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια. Πιστεύουμε ότι έχουν πάρα πολλά να προσφέρουν”, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Παρόμοια σαφή στήριξη υπέρ της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στην Βορειοατλαντική συμμαχία διατύπωσαν οι ΥΠΕΞ της Τσεχίας, της Νορβηγίας, της Σλοβακίας, του Καναδά, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου. Ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου μάλιστα, κ. ‘Ασελμπορν, εμφανίστηκε βέβαιος ότι καμία από τις 30 χώρες, εκτός από την Τουρκία, δεν θέλει να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

“Η Τουρκία είναι μία από τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ. Σημαντικός εταίρος, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά εδώ το θέμα είναι η ασφάλεια στην Ευρώπη και κυρίως σε δύο χώρες, η μία εκ των οποίων έχει πολλά χιλιόμετρα κοινών συνόρων με την Ρωσία. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί κανείς πλέον να πιστέψει τον Πούτιν, ο οποίος έλεγε κάποτε και ότι δεν επρόκειτο να επιτεθεί εναντίον των Ουκρανών. Αν η Σουηδία και η Φινλανδία το θέλουν, τότε θα έχουν και τις 30 χώρες στο πλευρό τους”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | “Λάθος” θεωρεί την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This