Η RAFNAR Hellas ανακοίνωσε τα επίσημα εγκαίνια του νέου της υπερσύγχρονου ναυπηγείου και των κεντρικών της γραφείων στο Λαύριο…

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων La Prenza Latina, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε την πρόωρη έναρξη της μαζικής παραγωγής του βαρέως διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου RS-28 Sarmat με το προσωνύμιο “Satan 2” (ΝΑΤΟ – SS- Χ-30).
Η ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου, έγινε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Valdai Debate Club στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας στο Σότσι, όπου είπε χαρακτηριστικά ότι ολοκληρώθηκε η φάση ανάπτυξης του πυραύλου RS-28 Sarmat.
#BREAKING #Russia We have actually finished work on Sarmat – Putin pic.twitter.com/hVQYad3Rs3
— The National Independent (@NationalIndNews) October 5, 2023
Πρόκειται για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο επόμενης γενιάς, ο οποίος υποβλήθηκε σε αρκετές δοκιμές τα προηγούμενα χρόνια. Η γενικότερη φιλοσοφία και η διαφοροποίηση του RS-28 Sarmat, από τους υπόλοιπους πυραύλους της κατηγορίας του, είναι ότι φέρει στο εσωτερικό του 10-15 κατευθυνόμενες πυρηνικές κεφαλές.
Είναι πυραυλικό σύστημα με υγρά καύσιμα, με το συνολικό του βάρος να ξεπερνάει τους 200 τόνους. Έχει αναπτυχθεί και προορίζεται να αντικαταστήσει τους πυραύλους Voevoda, στο στρατηγικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά.
Σύμφωνα με τους ρωσικούς ισχυρισμούς, ο Sarmat έχει την ικανότητα να παρακάμπτει τα υφιστάμενα και τα μελλοντικά αντιπυραυλικά συστήματα, με την εμβέλεια του να ανέρχεται στα 18.000 χιλιόμετρα, επιτρέποντας του ουσιαστικά να “απειλεί” τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Η πρώτη δοκιμή για τον νέο βαλλιστικό πύραυλο “SATAN II”
Αν και δεν είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι οι κεφαλές που φέρει ο Sarmat, δεν είναι ανιχνεύσιμες, είτε εντός είτε εκτός από την ατμόσφαιρα της γης, χάρη στον εξειδικευμενο σχεδιασμό τους.
Η πειραματική ανάπτυξη του έργου RS-28 Sarmat ξεκίνησε το 2011, με την εναρκτήρια δοκιμαστική εκτόξευση του να πραγματοποιείται τον Απρίλιο του 2022. Είναι εξοπλισμένος με ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχου, όπου σύμφωνα με τον σχεδιαστή του, τον Vladimir Degtyar, του δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει αντιπυραυλικά συστήματα.
Στα αξιοσημείωτα για τον Sarmat, είναι το γεγονός ότι μεταφέρει 178 τόνους καυσίμου, εκ των οποίων καταναλώνει σημαντική ποσότητα κατά την εκτόξευση, ωστόσο σταδιακά διατηρεί την ενέργεια του.
Διαθέτει τέσσερις κινητήρες που αναπτύσσουν ώθηση άνω των 100 τόνων, αυξάνοντας δυνητικά το βεληνεκές του πυραύλου και καθιστώντας δύσκολη την αναχαίτιση του από εχθρικά αντιπυραυλικά συστήματα.
Ο Sarmat αντιμετωπίστηκε από διεθνείς οντώτητες με σκεπτικισμό, καθώς σύμφωνα με ανάλυση του Nuclear Threat Initiative, η Ρωσία πραγματοποίησε τουλάχιστον 13 δοκιμές του Sarmat, μεταξύ 2017 και 2019 και ορισμένες αναφορές υποδηλώνουν ότι αυτές οι δοκιμές δεν ήταν απολύτως επιτυχείς, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του οπλικού συστήματος.
Όσον αφορά για τις διεθνείς ανησυχίες της χρήσης του RS-28 Sarmat, ο Ρώσος Πρόεδρος, σημείωσε ότι δεν έχει αλλάξει το στρατιωτικού δόγματος της Ρωσίας κάτι που σημαίνει ότι η Ρωσία θα προχωρήσει στη χρήση πυρηνικών, μόνο εφόσον δεχθεί επίθεση με πυρηνικά όπλα, ή εάν απειληθεί η ύπαρξη του ρωσικού κράτους, ακόμη και από συμβατικά όπλα.
Διαβάστε επίσης: Βόρεια Κορέα | Η Πιονγκγιάνγκ επιβεβαιώνει ότι εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
IVECO DEFENCE VEHICLES – METLEN | Στρατηγική Συμμαχία για τον Εκσυγχρονισμό του Στόλου Στρατιωτικών Φορτηγών του Ελληνικού Στρατού
Η METLEN και η Iveco Defense Vehicles (IDV) υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU), καθιερώνοντας αποκλειστική συνεργασία για την κοινή…
Prisma Electronics | Παράδοση των πρώτων συστημάτων για τις φρεγάτες FDI
H Prisma Electronics παρέδωσε τα πρώτα συστήματα για τις φρεγάτες FDI ολοκληρώνοντας με επιτυχία όλες τις αυστηρές δοκιμές…
Πάλμας | Fake news τα πέρι Προεδρικού Αεροσκάφους
Αναφορικά με τα συνεχιζόμενα ανυπόστατα και αναληθή δημοσιεύματα της καθημερινής εφημερίδας «Αλήθεια» και προς αποκατάσταση της…
ΕΛΚΑΚ | Ο Προγραμματικός Ορίζοντας Έργων Έρευνας και Ανάπτυξης για το 2025
Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) ανακοίνωσε τον Προγραμματικό Ορίζοντα των Έργων Έρευνας και Ανάπτυξης για το 2025, που…
Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση ΛΟΓΧΗ του Πολεμικού Ναυτικού – VIDEO και Φωτογραφίες
Σμμετοχή Πλοίων των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών, Υποβρυχίων, Πλοίων Επιτήρησης, Υποβρυχίων Καταστροφών καθώς και Μέσων της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού…
ΥΠΑΜ για ΣΥΟΠ | Απαντήσεις για προσλήψεις, ΚΥΠ και Προεδρικό Αεροσκάφος
Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλης Πάλμας, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα για τους Συμβασιούχους Οπλίτες (ΣΥΟΠ)…
Φιλιππίνες | Αγοράζουν 20 μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως ενέκρινε την πώληση στις Φιλιππίνες είκοσι μαχητικών αεροσκαφών F-16 και συναφούς εξοπλισμού…
RAFNAR Hellas | Νέο Ναυπηγείο στο Λαύριο, Επέκταση στην Κερατέα και νέο Σκάφος 62 ποδιών
Η RAFNAR Hellas ανακοίνωσε τα επίσημα εγκαίνια του νέου της υπερσύγχρονου ναυπηγείου και των κεντρικών της γραφείων στο Λαύριο…
