Ρωσία | Η πρώτη δοκιμή για τον νέο βαλλιστικό πύραυλο “SATAN II”
Defence Redefined
Published on 21/04/2022 at 13:15

Η Ρωσία προχώρησε στην δοκιμή ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (Intercontinental Ballistic Missile – ICBM), ο οποίος θεωρητικά έχει την δυνατότητα να πλήξει τόσο την Ευρώπη, όσο και τις ΗΠΑ επιτρέποντας έτσι στη Ρωσία να ενισχύσει περαιτέρω την αποτρεπτική της ικανότητα έναντι των ΗΠΑ και του NATO.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχολιάζοντας το γεγονός είπε ότι η δοκιμαστική πτήση του πυραύλου, με το παρατσούκλι “Σατανάς ΙΙ” στη Δύση, ήταν επιτυχημένη και αυτό στέλνει ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο. 

Ο κ. Πούτιν είπε σε τηλεοπτικά σχόλια: “Το νέο σύστημα έχει τα υψηλότερα τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και είναι ικανό να ξεπεράσει όλα τα σύγχρονα μέσα αντιπυραυλικής άμυνας. Δεν έχει ανάλογα στον κόσμο και δεν θα έχει για πολύ καιρό ακόμη. Αυτό το πραγματικά μοναδικό όπλο θα ενισχύσει το μαχητικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεών μας, θα διασφαλίσει αξιόπιστα την ασφάλεια της Ρωσίας από εξωτερικές απειλές και θα δώσει τροφή για σκέψη σε όσους, στη φωτιά της φρενήρης επιθετικής ρητορικής, προσπαθούν να απειλήσουν τη χώρα μας.”

Ο πύραυλος RS-28 Sarmat ICBM εκτοξεύτηκε από το αεροδρόμιο Plesetsk στο Αρχάγγελσκ στη Βόρεια Ρωσία και βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ η ρωσική κυβέρνηση είπε ότι ήταν η πρώτη σε ένα πρόγραμμα προγραμματισμένων δοκιμών. Οι “εκπαιδευτικές κεφαλές” που χρησιμοποιήθηκαν στη δοκιμή προσγειώθηκαν σε μια δεδομένη περιοχή στο πεδίο εκπαίδευσης Kura στη χερσόνησο της Καμτσάτκα, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, τα κύρια τεχνικά του χαρακτηριστικά συμπεριλαμβάνουν:

  • Ωφέλιμο φορτίο: 10 τόνοι (συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών κεφαλών)
  • Μήκος: 35,3 μέτρα
  • Διάμετρος: 3 μέτρα
  • Κινητήρας: Υγρού καυσίμου (180 τόνοι)
  • Επιχειρησιακή εμβέλεια: 18.000 χλμ
  • Βάρος: 200 τόνοι 

Το εν λόγω πυραυλικό σύστημα είναι σχεδιασμένο ειδικά για να διεισδύσει σε οποιοδήποτε τρέχον ή μελλοντικό σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας (Ballistic Missile Defence – BMD), καθώς δύναται να εμπλέκει ταυτόχρονα πολλούς εχθρικούς στόχους χρησιμοποιώντας διάφορες διαδρομές πτήσης φέροντας είτε πυρηνικές κεφαλές είτε συμβατικές κεφαλές (συγκεκριμένα έως και 10 μεγάλες κεφαλές ή 16 μικρότερες), καθώς και συνδυασμό αυτών με αντίμετρα ή υπερ-υπερηχητικα οχήματα αερολίσθησης (hypersonic glide vehicles).

Η είδηση ​​της δοκιμής δεν έχει προκαλέσει έκπληξη στις δυτικές κυβερνήσεις, οι οποίες παρακολουθούν την ανάπτυξη του όπλου εδώ και αρκετά χρόνια. Το Πεντάγωνο είπε ότι ενημερώθηκε για τη δοκιμή εκ των προτέρων και το θεώρησε “ρουτίνα”.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα Sarmat ξεκίνησε με στόχο να αντικαταστήσει τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο R-36M2 Voyevoda, ο οποίος αναπτύχθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960 και είχε την κωδική ονομασία “Satan”, με αποτέλεσμα ο νέος πύραυλος “Sarmat” να ονομάζεται “Satan ΙΙ”.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | “Ανισόρροπος” ο Τραμπ- συνομιλία Πελόζι με αρχηγό του στρατού για τους κωδικούς των πυρηνικών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This