Ποιος είναι ο νέος επίτροπος Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Defence Redefined
Published on 18/09/2024 at 17:00

Έχουν δημοσιευτεί τα ονόματα και οι θέσεις των νέων επιτρόπων άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο Άντριους Κουμπίλιους (Andrius Kubilius) από την Λιθουανία είναι ο νέος Επίτροπος της Ε.Ε για την ‘Άμυνα και το Διάστημα. Ο Κουμπίλιους ήταν Πρωθυπουργός της Λιθουανίας την περίοδο 1999-2000 και 2008-2012, ενώ υπηρέτησε στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος της χώρας του (TS–LKD). Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους και είναι μέλος του ευρωκοινοβουλίου από το 2019 όπου και εντάσσεται στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

Στο παρελθόν υπήρξε υπέρμαχος της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας μέχρι την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Σχετικά με τις σύγχρονες συγκρούσεις, έχει εκφραστεί επαινετικά για τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν καθώς όπως έγραψε ο ίδιος, η Τουρκία έδωσε μάθημα στην Ρωσία. Ανέφερε όμως πως συμπεριφέρεται παράλογα στην γειτονιά της.

Ο Κουμπίλιους είναι υπέρμαχος της αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Τον Ιούλιο του 2024, μιλώντας στο Στρασβούργο, ανέφερε πως η Δύση πρέπει να αυξήσει δύο και τρεις φορές την βοήθεια προς την Ουκρανία ώστε να νικήσει τον πόλεμο με την Ρωσία.

Διαβάστε επίσης: Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στην Κύπρο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This