Πεντάγωνο | Ο Κινεζικός Στρατός ενισχύει τις αντιαεροπορικές του ικανότητες
Andreas Pogiatzi
Published on 23/10/2023 at 12:47

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) της Κίνας, εστιάζει στην ενίσχυση της άμυνάς του έναντι των τακτικών μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων, σύμφωνα με νέα έκθεση του Πενταγώνου.

Οι απειλές που εξετάζει το Πεκίνο, αφορούν τα αιωρούμενα πυρομαχικά (loitering munitions), επίσης γνωστά ως “drones καμικάζι” και άλλα μικρά UAS, τα οποία έχουν εμφανιστεί σε περίοπτη θέση στα πεδία μάχης στην Ουκρανία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου τις ΗΠΑ. 

«Οι μονάδες αεράμυνας του PLA το 2022 επικεντρώθηκαν στη βελτίωση της αεράμυνας έναντι χαμηλών και αργών απειλών όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAS) και τα αιωρούμενα πυρομαχικά, για να αντιμετωπίσουν τις εξελισσόμενες απαιτήσεις της αεράμυνας», αναφέρει η τελευταία ετήσια έκθεση του Πενταγώνου για τις κινεζικές στρατιωτικές δυνατότητες, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη.

«Τα υβριδικά αυτοκινούμενα συστήματα αεράμυνας, τα πυροβόλα όπλα, τα μικρά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) όπως και οι φορητοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι (MANPADS) αποτελούν τον πυρήνα των εξελισσόμενων λύσεων της ΛΔΚ για την αντιμετώπιση τακτικών UAS».

Διαβάστε επίσης: Northrop Grumman | CBAD – H πολυστρωματική αεράμυνα με αντιαεροπορικά βλήματα νέας γενιάς

Ως παράδειγμα της ανάπτυξης κινεζικής τεχνολογίας για την αντιμετώπιση εναέριων απειλών σε χαμηλά υψόμετρα, η έκθεση του Πενταγώνου, σημείωσε ότι οι ταξιαρχίες συνδυασμένων όπλων του PLA, εξοπλίζονται με πλατφόρμες που διαθέτουν εξακανο πυροβόλο 25 ή 30 χιλ.(τύπου Gatling), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιεί προγραμματιζόμενα πυρομαχικά Airburst και φέρει τέσσερις φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους FN- 16 τοποθετημένους στον πυργίσκο του.

Κινεζικό σύστημα αεράμυνας CS/SA5, με εξάκαννο πυροβολο (Gatling Gun), 30χIλ. ©Sino Defense.

Εκτός από τα αυτοκινούμενα συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για αντιμετώπιση απειλών με την χρήση βλήματων ή/και πυραύλων, ο κινεζικός στρατός αναπτύσσει επίσης εργαλεία ηλεκτρονικού πολέμου που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναχαιτίσουν αυτές τις απειλές.

Κατά τη διάρκεια του 2022, ο PLA συνέχισε να δίνει έμφαση στο πεδίο και την εφαρμογή σύγχρονων δυνατοτήτων EW που έχουν σχεδιαστεί για να μεγιστοποιήσουν τη μαχητική αποτελεσματικότητα, εντοπίζοντας και υποβαθμίζοντας/διαταράσσοντας την εχθρική επικοινωνία, διοίκηση και έλεγχο (C3) καθώς και τη χρήση της τακτικής νοημοσύνης, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR). 

Διαβάστε επίσης: MBDA | Το SPEAR-EW περνά στο επόμενο στάδιο

Παράλληλα με το πεδίο των δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου (EW) της συνδυασμένης ταξιαρχίας όπλων, οι δυνάμεις αεράμυνας της PLA έχουν αναπτύξει γρήγορα νέες δυνατότητες ηλεκτρονικής επίθεσης που θα συμπληρώσουν την συμβατική αεράμυνα και θα υποστηρίξουν την αποστολή αντιπρόσβασης / άρνησης περιοχής (A2AD) σε όλη την Κίνα, σύμφωνα με την έκθεση του Πενταγώνου.

Ο κινεζικός στρατός δεν είναι ο μόνος που προσπαθεί να βελτιώσει την άμυνά του έναντι τακτικών UAS. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανησυχεί επίσης για αυτούς τους τύπους απειλών και αναπτύσει νέα εργαλεία. 

Η Ουάσιγκτον διαθέσει επίσης, μια σειρά από αντι-drone όπλα στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις.

Παράλληλα, τόσο η Κίνα, όσο και οι ΗΠΑ, προσπαθούν να εκσυγχρονίσουν τους στόλους των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τους. Ωστόσο, προηγμένα μικρά UAS εμφανίζονται όλο και περισσότερο τόσο σε στρατιωτικές όσο και σε πολιτικές εφαρμογές, με την κινεζική βιομηχανία να παραμένει βασικός εξαγωγέας UAS και εξαρτημάτων όλων των μεγεθών», σύμφωνα με την έκθεση του Πενταγώνου.

Το Πεκίνο επίσης, έχει κάνει άλματα τα τελευταία 3 χρόνια, παρουσιάζοντας τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Xianglong και το υπερηχητικό WZ-8 UAS, όπως και το stealth μη επανδρωμένο αεροσκάφος GJ-11. 

«Σε αυτές τις έννοιες, οι Κινέζοι προγραμματιστές επιδεικνύουν ενδιαφέρον για πρόσθετη ανάπτυξη πέρα από το πεδίο των πληροφοριών της επιτήρησης και της αναγνώρισης (ISR), στο πεδίο του ηλεκτρονικού πολέμου (EW), σε επιχειρήσεις αέρος – αέρος, αέρος – εδάφους όπως και στην παραγωγή σμηνών drones, για λειτουργικές εφαρμογές 

Διαβάστε επίσης: Rheinmetall | Αναβάθμιση πυροβόλου Oerlikon σε επίπεδο GDF009 35χιλ με πυρομαχικά Ahead

Με πληροφορίες από: DefenseScoop

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This