ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ουκρανικό | Μερική επιστράτευση στην Ουκρανία – Ο Πούτιν “θάβει” την ειρηνευτική διαδικασία
Defence Redefined
Published on 23/02/2022 at 10:07

“Παγωμένη” παρακολουθεί η Δύση τις κινήσεις της Ρωσίας στη διπλωματική και στρατιωτική σκακιέρα με φόντο την ουκρανική κρίση, με το ΝΑΤΟ να προετοιμάζεται για επικείμενη ρωσική εισβολή και το Κίεβο να ζητάει άμεσα στρατιωτική βοήθεια.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καλεί εφέδρους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ απέκλεισε για την ώρα το ενδεχόμενο γενικής επιστράτευσης, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι στέλνει στρατιωτική δύναμη στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την έξοδο από την κρίση μέσω της διπλωματικής οδού, χαιρέτισε την πρόθεση της Τουρκίας να συμμετάσχει σε πολυμερείς συνομιλίες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία.

Απευθυνόμενος προς τον ουκρανικό λαό, μετά τη διακομματική συνάντηση στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα “οικονομικού πατριωτισμού” που περιλαμβάνει κίνητρα για την εγχώρια παραγωγή και μείωση του ΦΠΑ στη βενζίνη.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Νέες κατηγορίες κατά του Κιέβου για επιθέσεις από φιλορώσους αυτονομιστές

Λιγότερο από ένα 24ωρο μετά το διάγγελμα – σοκ του Βλαντίμιρ Πούτιν, με το οποίο ανακοίνωσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αποσχισθέντων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος επανέρχεται και με νέες δηλώσεις “θάβει” ουσιαστικά τις προσδοκίες για ειρηνική επίλυση της διένεξης.

Η Ρωσία όλο αυτό το διάστημα ενδιαφερόταν για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, επειδή αυτό το έγγραφο ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υφίστανται πλέον και ζητησε την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

“Και γι αυτό θέλω να υπογραμμίσω για μια ακόμη φορά, ενδιαφερόσασταν για την εφαρμογή αυτού του Συμπλέγματος μέτρων, επειδή ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού”, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, υπενθυμίζοντας ότι ήταν ένας από τους δημιουργούς αυτού του κειμένου ως εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

“Οι αρχές της Ουκρανίας δήλωναν δημόσια ότι δεν θα εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μίνσκ και η Ρωσία δεν μπορούσε να ανεχθεί περαιτέρω την γενοκτονία του λαού του Ντονμπάς”.

“Το Κίεβο μηδένισε όλες τις προσπάθειες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ , τις “σκότωσε” η ουκρανική ηγεσία πολύ πιο πριν από την αναγνώριση των Λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ”, δήλωσε ο Πούτιν.

Διαβάστε επίσης: Λαβρόφ – Δένδιας | Συνομιλίες στη Μόσχα σε περίοδο κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση

“Η Ευρώπη δεν μπόρεσε να υποχρεώσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες Μινσκ-2 , και ως εκ τούτου δεν υπήρχε άλλη διέξοδος εκτός από την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ”, κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, το συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) άναβε και τυπικά το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στο εξωτερικό σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ντονμπάς. Η απόφαση ψηφίστηκε ομόφωνα κατά την διάρκεια της έκτακτης ολομέλειας. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 153 γερουσιαστές.

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε επισήμως ότι εγκαθίδρυσε διπλωματικές σχέσεις με τις δύο αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. “Η Μόσχα και οι αυτονομιστικές “Δημοκρατίες” του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίες δεν έχουν αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, συμφώνησαν στην εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων”, έγινε γνωστό από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ένα δελτίο τύπου.

Το ΝΑΤΟ αναμένει μια επίθεση ευρείας κλίμακας της Ρωσίας στην Ουκρανία και έθεσε σε ετοιμότητα τη δύναμη ταχείας αντίδρασης, ώστε να υπερασπιστεί τους συμμάχους του, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Όλα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια μαζική επίθεση στην Ουκρανία», μετά την αποστολή δυνάμεων στις αυτονομιστικές επαρχίες του Ντονμπάς”, είπε ο Στόλτενμπεργκ μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) στην έδρα του Συμφώνου, στις Βρυξέλλες.

Η Ουκρανία εμφανίζεται “συγκρατημένα αισιόδοξη” ότι οι σύμμαχοί της αρχίζουν τελικά να ακούν το Κίεβο όταν μιλάει για την ανάγκη να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία.

Πηγή: euronews.com

Διαβάστε επίσης: Ουκρανικό | Μπάιντεν – Πούτιν συμφωνούν σε σύνοδο κορυφής μετά από πρόταση Μακρόν

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This