ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ουκρανικό | Μπάιντεν – Πούτιν συμφωνούν σε σύνοδο κορυφής μετά από πρόταση Μακρόν
Defence Redefined
Published on 21/02/2022 at 09:46

Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν να συναντηθούν προσεχώς για να συζητήσουν σχετικά με την Ουκρανία, όπως πρότεινε ο ομόλογός τους της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με το Παρίσι και την Ουάσινγκτον να θέτουν ως όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος ως τότε.

Η απρόσμενη ανακοίνωση έγινε την ώρα που θεωρείτο άμεσα επικείμενο το ξέσπασμα ρωσοουκρανικού πολέμου.

“Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν αποδέχθηκαν καταρχήν να γίνει μια τέτοια σύνοδος”, ανέφερε με ικανοποίηση το Ελιζέ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, διευκρινίζοντας πως θα ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή “όλων των μερών” που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, και θα τεθούν επί τάπητος “η ασφάλεια και η στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη”.

Όμως η σύνοδος κορυφής “δεν θα μπορέσει να γίνει παρά μόνο αν η Ρωσία δεν έχει εισβάλει στην Ουκρανία” στο μεσοδιάστημα, τόνισε η γαλλική προεδρία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε καταρχήν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν “αν δεν έχει γίνει εισβολή”, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος. Οι ΗΠΑ “έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διπλωματία ως τη στιγμή που θα αρχίσει η εισβολή”, ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι.

Ως αυτό το στάδιο, δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από πλευράς Κρεμλίνου.

Την ατζέντα της συνόδου κορυφής θα προετοιμάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνάντησή τους που προβλέπεται να γίνει την Πέμπτη, διευκρίνισε το Ελιζέ.

Η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας καταγράφηκε ενώ η Ρωσία και η Ουκρανία συνέχιζαν χθες Κυριακή να ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις εχθροπραξίες στο Ντονμπάς ανάμεσα στα ουκρανικά στρατεύματα και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγαγε αυτή τη διπλωματική επιτυχία έπειτα από δύο συνδιαλέξεις του την ίδια ημέρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν χθες Κυριακή.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Νέες κατηγορίες κατά του Κιέβου για επιθέσεις από φιλορώσους αυτονομιστές

Η δεύτερη έγινε το βράδυ, αφού ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε μιλήσει στο μεταξύ με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, αναλαμβάνοντας ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στους δυο εχθρούς του ψυχρού πολέμου.

Η εξέλιξη σημειώθηκε ενώ η Ουάσινγκτον προειδοποιούσε σε ολοένα υψηλότερο τόνο πως η ρωσική εισβολή ήταν άμεσα επικείμενη, με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν να λέει χθες ότι η Μόσχα είναι ένα βήμα πριν από την εισβολή.

Δορυφορικές εικόνες της αμερικανικής εταιρείας Maxar κατέγραψαν νέα ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων και υλικού κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε η ίδια.

Οι φωτογραφίες της Κυριακής δείχνουν “δυνάμεις κρούσης” – άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πυροβόλα, υλικό και προσωπικό υποστήριξης – να διασχίζουν χιονισμένες εκτάσεις.

Οι δυτικοί φοβούνται πως η κλιμάκωση των μαχών εδώ και ημέρες στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από τη Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει κάπου 150.000 στρατιωτικούς κοντά στα σύνορα, για να προχωρήσει σε εισβολή.

Πηγή: euronews.com

Διαβάστε επίσης: Καναδάς | Στέλνει οπλισμό και χορηγεί δάνειο 347 εκ. ευρώ στην Ουκρανία

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This