Ουκρανία | Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και προστασίας AMPS για ελικόπτερα από την HENSOLDT
Defence Redefined
Published on 22/06/2023 at 00:00

Η γερμανική εταιρεία HENSOLDT ανακοίνωσε πως θα παραδώσει 16 συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και προστασίας στην Ουκρανία για να ενισχύσει τα ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. 

Το ποσό της παραγγελίας ανέρχεται σε διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ενώ η εταιρεία που θα τα προσαρμόσει είναι η Τσεχική LOM Praha.

Το Airborne Missile Protection System (AMPS), είναι σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και προστασίας και η αρθρωτή του δομή του επιτρέπει την προσαρμογή σε διάφορα είδη ελικοπτέρων και αεροσκαφών σταθερών πτερύγων. 

Συνδυάζει διαφορετικά είδη προειδοποιητικών αισθητήρων, αντίμετρων και άλλου ηλεκτρονικού εξοπλισμού προκειμένου να προστατεύσει την πλατφόρμα και το πλήρωμά της από ποικίλες απειλές όπως κατευθυνόμενους πυραύλους από ραντάρ ή λέιζερ.

To AMPS μπορεί να διαθέτει αισθητήρα ανίχνευσης εκτόξευσης πυραύλων (MILDS), μονάδα προηγμένου ελέγχου απεικόνισης (ACDU) και σύστημα ενεργής επιβεβαίωσης (MACS), το οποίο καθορίζει την εμβέλεια και την ταχύτητα των ανιχνευόμενων βλημάτων και εξαλείφει τους ψευδείς συναγερμούς. 

Τα υπάρχοντα ενεργητικά συστήματα διανομής αντιμέτρων (CMDS) στα ελικόπτερα, όπως θερμοβολίδες και αερόφυλλα, μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με την τρέχουσα διαμόρφωση AMPS. Στην διαμόρφωση AMPS-MD τα ενεργητικά αντίμετρα μπορούν να αντικατασταθούν από σύστημα ενεργητικής παρεμβολής με υπέρυθρες (DIRCM).

Η Ουκρανία διαθέτει μεταξύ άλλων ελικόπτερα Mi-8 και Mi-24, εξαγωγική έκδοση του οποίου αποτελεί το Mi-35 που διαθέτει και η Εθνικής Φρουρά της Κύπρου. Έχει λάβει επιπλέον ελικόπτερα αυτών των τύπων στο πλαίσιο παροχής στρατιωτικής βοήθειας μετά την Ρωσική εισβολή, καθώς μεταξύ άλλων η Κροατία έχει στείλει 14 ελικόπτερα Mi-8 στην Ουκρανία και η Τσεχία έχει στείλει ελικόπτερα Mi-24 και Mi-17 Hip. 

Η Τσεχική εταιρεία LOM Praha που θα αναλάβει την ενσωμάτωση των AMPS στα Ουκρανικά ελικόπτερα ασχολείται ειδικότερα με γενικές επισκευές, αναβαθμίσεις και εκσυγχρονισμούς των ελικοπτέρων Mi-2, Mi-8/17, Mi-24/35 και των εξαρτημάτων τους όπως κινητήρες στροβιλοκινητήρες, κιβώτια ταχυτήτων και βοηθητικές μονάδες ισχύος.

Διαβάστε στο άρθρο παρακάτω τα αντίμετρα που διαθέτουν τα ρωσικά ελικόπτερα της οικογένειας  Mi μεταξύ και των οποίων αυτών που διαθέτει η Εθνική Φρουρά.

Διαβάστε επίσης: ASO | Οι διανομείς αντιμέτρων των ρωσικών ελικοπτέρων της οικογένειας Mi

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This