Ουκρανία | Διμερής συμφωνία ασφαλείας με την Ολλανδία
Defence Redefined
Published on 02/03/2024 at 14:57

Ο Μαρκ Ρούτε επισκέφτηκε το Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. 

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός σηματοδότησε με αυτόν τον τρόπο την υπογραφή 10ετούς συμφωνίας ασφαλείας της χώρας του με την Ουκρανία. Η Ολλανδία έγινε η έβδομη χώρα με την οποία αποκτά συνεργασία το Κίεβο, στο πλαίσιο των συμφωνιών του ΝΑΤΟ από τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο newsukraine, η συμφωνία περιλαμβάνει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ολλανδία το 2024 και τη συνεχή υποστήριξη για τα επόμενα 10 χρόνια.

Το έγγραφο περιέχει ένα ισχυρό στρατιωτικό πακέτο, που προβλέπει την παροχή σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού και υποστήριξης για την αμυντική βιομηχανία. Προτεραιότητα δίνεται στην αεράμυνα, το πυροβολικό, τα τεθωρακισμένα οχήματα, την υποστήριξη για θαλάσσιες και μεγάλου βεληνεκούς δυνατότητες, και ειδικότερα, την αεροπορική δυνατότητα.

Στον μη στρατιωτικό τομέα, προβλέπεται αυξημένη βοήθεια προς την Ουκρανία σε:

  • οικονομική ανάκαμψη και ανασυγκρότηση·
  • αντίσταση σε υβριδικές απειλές·
  • Συλλογή πληροφοριών, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και πληροφορίες·
  • καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και κρίσιμες υποδομές.

Για την Ουκρανία, είναι κρίσιμη η τροφοδοσία με πυρομαχικά, την ώρα που καθυστερεί η βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ουκρανικός στρατός περιμένει νέα επίθεση από τη Ρωσία και συγκεκριμένα στην πόλη Χάσιβ Γιαρ κοντά στη Μπαχμούτ. 

Το ουκρανικό αρχηγείο έχει λάβει αμυντικές θέσεις, με τις ρωσικές δυνάμεις να συγκεντρώνονται στο σημείο. Οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται πάντως σε πολλά σημεία της Ουκρανίας. 

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία – Δανία | Υπογραφή 10ετούς διμερούς συμφωνίας Ασφάλειας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This