Ναγκόρνο Καραμπάχ | Συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Αρμενίων – Αζερμπαϊτζάν
Defence Redefined
Published on 20/09/2023 at 11:35

Οι αυτονομιστικές αρμενικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δήλωσαν την Τετάρτη ότι συμφώνησαν με τους όρους κατάπαυσης του πυρός, που πρότειναν οι Ρώσοι ειρηνευτές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μέσω του Facebook, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία ισχύει από τις 13:00 τοπική ώρα την Τετάρτη, σημαίνει ότι οι αυτονομιστικές δυνάμεις θα διαλυθούν και θα αφοπλιστούν. Η δήλωση έκανε επίσης λόγο για αποχώρηση των τακτικών αρμενικών δυνάμεων από το Καραμπάχ.

Την Πέμπτη θα διεξαχθούν συνομιλίες για το μέλλον της περιοχής και των Αρμενίων που ζουν εκεί μεταξύ εκπροσώπων του αρμενικού πληθυσμού και των αρχών του Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε η ανακοίνωση.

Το Μπακού είχε απαιτήσει να διαλυθούν και οι αυτονομιστικές πολιτικές αρχές στο Καραμπάχ, το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, πριν διεξαχθούν συνομιλίες για το μέλλον της περιοχής, την οποία το Αζερμπαϊτζάν θέλει να ενσωματώσει πλήρως.

Τα ρωσικά μέσα μεταδίδουν ότι αυτή η εξέλιξη επετεύχθη χάρη στην παρέμβαση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή. Το Κρεμλίνο απέρριψε την Τετάρτη τους αρμενικούς ισχυρισμούς ότι η Ρωσία δεν έχει κάνει αρκετά για να αποτρέψει τις μάχες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, λέγοντας ότι το θέμα αφορά τις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν στο έδαφός του.

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν σφυροκόπησαν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ την Τετάρτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 32 ανθρώπους, σύμφωνα με την Αρμενία, και τραυματίζοντας πολλούς περισσότερους στην αποσχισθείσα περιοχή που ελέγχεται από εθνοτικούς Αρμένιους, παρά τις εκκλήσεις της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών να σταματήσουν οι μάχες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία συνεχίζει τις επαφές με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τους εθνοτικούς Αρμένιους στο Καραμπάχ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο χρόνος της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Διαβάστε επίσης: Αρμενία | Ειρηνευτική πρόταση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ απέστειλε στο Αζερμπαϊτζάν

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε ζητήσει νωρίτερα τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, εναντίον του οποίου το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε χθες, Τρίτη, νέα επίθεση με αποτέλεσμα τουλάχιστον 29 άνθρωποι να έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

Τρία χρόνια έπειτα από έναν πόλεμο που κατέληξε στην ήττα της Αρμενίας, η χθεσινή ανάφλεξη των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ συζητήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τη Γαλλία να ζητεί την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η συνεδρίαση αυτή ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, δήλωσαν στο AFP δύο διπλωματικές πηγές, αναφέροντας ως πιθανή ημέρα διεξαγωγής της την Πέμπτη.

Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 32 άνθρωποι. Οι αυτονομιστές του θύλακα νωρίτερα έκαναν λόγο για 27 νεκρούς, ανάμεσά τους δύο άμαχοι, και περισσότερους από 200 τραυματίες, ενώ περίπου 7.000 κάτοικοι 16 περιοχών απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους. Το Αζερμπαϊτζάν επεσήμανε ότι δύο άμαχοι σκοτώθηκαν στις περιοχές που ελέγχει. 

Οι αυτονομιστές δήλωσαν ότι σε πολλές πόλεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως και στην πρωτεύουσά του Στεπανακέρτ, σημειώνονται σφοδρά πυρά που έχουν στόχο και μη στρατιωτικές υποδομές. Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν επεσήμαναν ότι έκαναν χρήση του πυροβολικού, ρουκετών, επιθετικών drones και αεροσκαφών, ενώ ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν 60 θέσεις των Αρμενίων.

Το Γερεβάν κατήγγειλε μια ευρεία επίθεση με στόχο την εθνοκάθαρση και διαβεβαίωσε ότι δεν διαθέτει στρατεύματα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αυτονομιστές είναι μόνοι του ενάντια στα αζέρικα στρατεύματα.

Η Αρμενία αναμένει ότι η Ρωσία, εγγυήτρια δύναμη της εκεχειρίας του 2020 που διαθέτει ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή, θα δράσει για να σταματήσει την αζέρικη επίθεση. Η Ρωσία εξέφρασε την ανησυχία της για τη βίαιη κλιμάκωση της κατάστασης και ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να επαναφέρει την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Η Τουρκία από την άλλη, που χαρακτήρισε “νόμιμες” τις ανησυχίες που οδήγησαν το Αζερμπαϊτζάν να αναλάβει στρατιωτική δράση, επίσης ζήτησε να συνεχιστεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Διαβάστε επίσης: Eagle Partner 2023 | Στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ – Αρμενίας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This