Νέος Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ ο Ιρλανδός Αντιστράτηγος Seán Clancy
Defence Redefined
Published on 16/05/2024 at 13:09

Πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2024 στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕUMC) όπου συμμετείχαν οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών μελών της ΕΕ. 

Μετά από ψηφοφορία, νέος αρχηγός της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ αναδείχθηκε ο Αρχηγός των Ιρλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων, Αντιστράτηγος Seán Clancy, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Αυστριακό Στρατηγό Robert Brieger.

Στην σύνοδο, συμμετείχε και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας. 

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι ΑΕΔ των Κρατών Μελών, συζήτησαν όλα τα εν εξελίξει θέματα που αφορούν στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, όπως η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων ταχείας αντίδρασης και οι τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ανταλλάγησαν επίσης απόψεις αναφορικά με ευρύτερα θέματα ασφαλείας όπως οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και Ουκρανία.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αρχηγός ΕΦ είχε κατ’ ίδιαν συναντήσεις με αριθμό ομολόγων του κατά τις οποίες συζητήθηκαν τόσο τα θέματα της Συνόδου, όσο και οι περιφερειακές γεωπολιτικές εξελίξεις που αφορούν τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη.

Ο Αρχηγός, στο πλαίσιο της επίσκεψης, συναντήθηκε και με την Μόνιμο Αντιπρόσωπο της ΚΔ στην ΕΕ, Πρέσβη κ. Χριστίνα Ράφτη καθώς και τον Εκπρόσωπο της ΚΔ στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Πρέσβη κ. Πέτρο Μαυρίκιο, με τους οποίους συζητήθηκαν συναφή με την Σύνοδο θέματα.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε διοικητική συγκέντρωση του συνόλου των στελεχών της ΕΦ που υπηρετούν σε διάφορες υπηρεσίες της ΕΕ, όπου ο Αρχηγός έδωσε οδηγίες και κατευθύνσεις αναφορικά με την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Επιπλέον, η στρατιωτική επιτροπή ενημερώθηκε για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ (ASPIDES) στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Διοικητή επιχειρήσεων, Αρχιπλοίαρχο Βασίλειο Γρυπάρη.

Διαβάστε επίσης: Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στην Κύπρο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This