Λιθουανία | Επιλέγει τα H145M της Airbus για τις δυνάμεις Συνοριοφυλακής
Andreas Pogiatzi
Published on 30/11/2023 at 15:31

Η Airbus Helicopters και η Λιθουανική Κρατική Υπηρεσία Συνοριακής Φρουράς (Valstybės Sienos Apsaugos Tarnyba: VSAT) ανακοίνωσαν την σύμβαση για τρία ελικόπτερα H145M (Military) τύπου D3 πολλαπλών ρόλων, κατά τη διάρκεια της εμπορικής έκθεσης European Rotors 2023, επεκτείνοντας τον στόλο της Υπηρεσίας. 

Τα τρία επιπλέον H145M θα ανεβάσουν τον συνολικό αριθμό των ελικοπτέρων της Airbus σε υπηρεσία με τη λιθουανική κυβέρνηση στα έντεκα, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της Airbus Helicopters στη χώρα. 

Τα ελικόπτερα θα αποκτηθούν για ένα ευρύ φάσμα αποστολών, όπως έρευνα και διάσωση, συνδρομή σε επιχειρήσεις φυσικών καταστροφών και μεταφορά τραυματιών (medevac), περιπολίες, πυρόσβεση και μεταφορά των Ειδικών Δυνάμεων της χώρας.

Όσον αφορά τις δυνατότητες πολλαπλών ρόλων του H145M D3, ο τύπος είναι συμβατός με το οπλικό σύστημα HForce της Airbus, εάν η Λιθουανία επιθυμεί να το υιοθετήσει αργότερα.

«Διαθέτουμε σημαντικούς πόρους για να παρέχουμε στην Κρατική μας Συνοριακή Φρουρά, εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, όπως τα ελικόπτερα H145M πολλαπλών ρόλων», δήλωσε η Αγκνέ Μπιλοτάιτε, υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας. «Χρηματοδοτούμενα εν μέρει από τον εθνικό προϋπολογισμό και επίσης χάρη στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, τα H145M θα ενισχύσουν περαιτέρω τις ικανότητες πληροφοριών και ανταπόκρισης των συνοριοφυλάκων μας και θα συμβάλουν στην ασφάλεια της Λιθουανίας», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤΑΚΤΟ | Έπεσαν οι υπογραφές για τα γαλλικά ελικόπτερα H145M της Εθνικής Φρουράς

«Μας τιμά που η Λιθουανική Υπηρεσία Συνοριακής Φρουράς εμπιστεύεται για άλλη μια φορά την Airbus Helicopters με την επιλογή του H145M ως ελικοπτέρου πολλαπλών ρόλων επόμενης γενιάς», δήλωσε ο Olivier Michalon, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Airbus Helicopters. «Η συνεργασία μας ξεκίνησε το 2002 όταν η λιθουανική κρατική συνοριακή φρουρά έλαβε το πρώτο της EC120. Είκοσι ένα χρόνια μετά, είναι προνόμιο να υποστηρίζω έναν τόσο διακεκριμένο οργανισμό και να συνεισφέρω σε βασικές αποστολές ασφαλείας προκειμένου να προστατεύσουμε και να υπηρετήσουμε τον πληθυσμό της Λιθουανίας και να κάνουμε την Ευρώπη ασφαλέστερη», πρόσθεσε.

Υπάρχουν περισσότερα από 200 ελικόπτερα της οικογένειας ελικοπτέρων H145 που αναπτύσσονται σε δημόσιες υπηρεσίες και αποστολές επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο.

Η νέα έκδοση του H145M με τις περισσότερες πωλήσεις της Airbus προσθέτει έναν νέο, καινοτόμο ρότορα με πέντε πτερύγια στο H145M, αυξάνοντας το ωφέλιμο φορτίο του ελικοπτέρου κατά 150 κιλά. Η απλότητα του νέου σχεδιασμού του κύριου ρότορα χωρίς ρουλεμάν θα διευκολύνει επίσης τις εργασίες συντήρησης, βελτιώνοντας περαιτέρω τη λειτουργικότητα και την αξιοπιστία του H145M, βελτιώνοντας παράλληλα την οδηγική άνεση τόσο για τους επιβάτες όσο και για το πλήρωμα.

Συνολικά, υπάρχουν περισσότερα από 1.650 ελικόπτερα H145 σε υπηρεσία, καταγράφοντας συνολικά περισσότερες από 7,5 εκατομμύρια ώρες πτήσης. Τροφοδοτούμενο από δύο κινητήρες Safran Arriel 2E, το H145M είναι εξοπλισμένο με πλήρη ψηφιακό έλεγχο κινητήρα (FADEC) και τη σουίτα ψηφιακών συστημάτων Helionix. Περιλαμβάνει έναν αυτόματο πιλότο 4 αξόνων υψηλής απόδοσης, αυξάνοντας την ασφάλεια και μειώνοντας τον φόρτο εργασίας του πιλότου. Το ιδιαίτερα χαμηλό ακουστικό του αποτύπωμα καθιστά το H145M το πιο αθόρυβο ελικόπτερο στην κατηγορία του, ενώ οι εκπομπές CO2 είναι οι χαμηλότερες μεταξύ των ανταγωνιστών του.

Διαβάστε επίσης: EUROSATORY 2022 | Παρουσίαση του H145M της Airbus με πυραύλους SPIKE ER-2 και πλήρες σουίτα οπλισμού – VIDEO & Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This