Λετονία | Έγκριση επενδυτικού σχεδίου 300 εκατ. ευρώ για συνοριακές οχυρώσεις
Defence Redefined
Published on 11/03/2024 at 18:26

Στις 5 Μαρτίου, το Υπουργικό Συμβούλιο της Λετονίας ενέκρινε σχέδιο οχύρωσης των συνόρων και περιορισμού της κινητικότητας για τα ανατολικά σύνορα.

Το εν λόγω σχέδιο αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας της γραμμής άμυνας της Βαλτικής (Baltic Defence Line), η οποία καλύπτει όλο το μήκος των συνόρων με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις σκοπεύουν να δημιουργήσουν φυλάκια υποστήριξης αμυντικών δυνάμεων με ενισχυμένες δομές και οχυρώσεις για στρατεύματα με διάφορες γραμμές εμποδίων, αντιαρματικές τάφρους, αποθήκες πυρομαχικών και ναρκών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, η ενίσχυση των ανατολικών συνόρων θα ξαναρχίσει τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους και οι συνολικές επενδύσεις για την ενίσχυση της άμυνας στα ανατολικά σύνορα θα φτάσουν τα 303 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια.

Για να αποτρέψει την κινητικότητα του εχθρού, η Λετονία θα ανακατασκευάσει τους υπάρχοντες δρόμους για να καταστήσει τα σύνορα πιο ασφαλή προσθέτοντας αντιαρματικά ορύγματα, ενώ οι αποστραγγιστικές τάφροι της συνοριακής περιοχής θα μετατραπούν σε αντιαρματικές τάφρους αργότερα.

Ακόμα, θα τοποθετηθούν γραμμές εμποδίων διαφορετικών τύπων. Για παράδειγμα, τα αντιαρματικά ορύγματα θα ενισχυθούν με τσιμεντόλιθους και κατασκευές, όπως τα λεγόμενα δόντια του δράκου και αντιαρματικές νάρκες. Οι γραμμές εμποδίων θα προσαρμοστούν στο έδαφος, αξιοποιώντας πλήρως τα φυσικά εμπόδια, όπως βάλτους, δάση και άλλα φυσικά εμπόδια.

Η συνοριακή περιοχή θα είναι επίσης εξοπλισμένη με ειδικά καθοριζόμενες και ασφαλείς αποθήκες για εκρηκτικά, νάρκες και μηχανολογικό εξοπλισμό που μπορούν να αποσταλούν γρήγορα για την ενίσχυση της αμυντικής γραμμής. Η Λετονία θα αναπτύξει επίσης σχέδια που θα περιγράφουν λεπτομερώς πώς να προετοιμαστεί για άμεσο και αποτελεσματικό κλείσιμο κύριων οδών μεταφοράς, όπως δρόμοι, σιδηροδρομικές γραμμές και γέφυρες, για να αποτρέψει την προέλαση του εχθρού.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, οι υπουργοί Άμυνας της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας ενέκριναν την πρωτοβουλία της γραμμής άμυνας της Βαλτικής κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης τον Ιανουάριο. Αυτή θα ενισχύσει την άμυνα των ανατολικών συνόρων των χωρών της Βαλτικής και του ΝΑΤΟ. Η στενά συντονισμένη κατασκευή της γραμμής άμυνας θα χρηματοδοτηθεί χωριστά από κάθε συμμετέχουσα χώρα.

Διαβάστε επίσης: Σλοβακία | Παράταση στους συνοριακούς ελέγχους με την Ουγγαρία έως τον Νοέμβριο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This