ΚΣΕΔ | Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 2η επίσκεψη της ομάδας του προγράμματος NESTOR
Defence Redefined
Published on 20/04/2022 at 12:45

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δεύτερη επιτόπια επίσκεψη της ομάδας του προγράμματος NESTOR στις εγκαταστάσεις του κοινού Κέντρου Συντονισμού Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στην Κύπρο.

Όπως ανακοίνωσε η ομάδα, το έργο προχωρά όπως έχει προβλεφθεί. Το ΚΣΕΔ συμμετέχει στο πρόγραμμα NESTOR ως τελικός χρήστης και συμμετέχει ενεργά στον καθορισμό απαιτήσεων χρήστη και επιχειρησιακών σεναρίων και στον σχεδιασμό και την εκτέλεση δοκιμών. 

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα NESTOR H2020 στοχεύει να επιδείξει ένα πλήρως επιχειρησιακό σύστημα ολιστικής επιτήρησης συνόρων επόμενης γενιάς που παρέχει επίγνωση της κατάστασης πριν από τα σύνορα πέρα ​​από τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα σύμφωνα με την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων. 

Οι ιθύνοντες του εν λόγω προγράμματος θα επικυρώσουν και θα επιδείξουν τις εφαρμοζόμενες λύσεις της σε πραγματικές δοκιμές επιχειρησιακών σεναρίων μαζί με τις εθνικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, τις συνοριακές αρχές και τους επαγγελματίες για την πιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς τους. Το σύστημα θα αξιολογηθεί μέσω τριών διαδοχικών εκδόσεων σε τρεις αντίστοιχες δοκιμές.

Γενικότερα, πρόκειται για μία ερευνητική Δράση με την κωδική ονομασία ‘’NESTOR’’ (aN Enhanced pre-frontier intelligence picture to Safeguard The EurOpean boRders), η οποία υποβλήθηκε προς αξιολόγηση ως ανταγωνιστική πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την υποβολή ερευνητικών προτάσεων στη θεματική περιοχή του HORIZON 2020, BES-03-Open “Επίδειξη εφαρμοσμένων λύσεων για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων”. 

Διαβάστε επίσης: MED DEFENSE | Έρευνα και Διάσωση στους 1050 ίππους για τις ανάγκες του ΚΣΕΔ

Η πρόταση που υποβλήθηκε έλαβε σχετική έγκριση με χρηματοδότηση συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ. Η εναρκτήρια συνάντηση της Κοινοπραξίας της Δράσης, πραγματοποιήθηκε την 4η και 5η Νοεμβρίου του 2021, ενώ η συνολική της διάρκεια είναι 18 μήνες, περίοδος κατά την οποία θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία ένα πλήρως λειτουργικό σύγχρονο ολιστικό σύστημα επιτήρησης των συνόρων παρέχοντας προ-συνοριακή εικόνα της κατάστασης για τις δυνάμεις που επιτηρούν τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα.

Οι τεχνολογικές λύσεις που θα δοκιμαστούν, στοχεύουν στο να βελτιώσουν τις δυνατότητες των Αρχών Επιβολής του Νόμου στους τομείς του εντοπισμού, αναγνώρισης, προτεραιοποίησης και παρακολούθησης κινούμενων στόχων (άτομα, οχήματα, σκάφη, κ.λπ.), με τη χρήση ενός δια-λειτουργικού δικτύου αισθητήρων σταθερής βάσης ή κινουμένων.

Παράλληλα, η εγκαθίδρυση ενός Συνοριακού Κέντρου Διοίκησης, Ελέγχου και Συντονισμού θα παρέχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει αυτοματοποιημένα όλα τα δεδομένα που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο, συλλέγοντας παράλληλα πληροφορίες από ανοιχτές πηγές (π.χ. διαδίκτυο, μέσα ενημέρωσης, κλπ) δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μία ολοκληρωμένη προ-συνοριακή εικόνα της κατάστασης, που θα διαλειτουργεί με τα ευρωπαϊκά συστήματα πληροφοριών για τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα (CISE και EUROSUR).

Διαβάστε επίσης: Πρόγραμμα Prince | Η ΕΛ.ΑΣ εκπαιδεύεται σε χημικές, βιολογικές και ραδιολογικές απειλές

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This