Πρόγραμμα Prince | Η ΕΛ.ΑΣ εκπαιδεύεται σε χημικές, βιολογικές και ραδιολογικές απειλές
Defence Redefined
Published on 25/03/2022 at 13:30

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση πρώτων ανταποκριτών σε ΧΒΡΠ περιστατικά, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σε δύο κύκλους (14-17/3 και 18-22/3), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Prince.

Πρόκειται για μία εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και σπουδαιότητας, την οποία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αστυνομικοί από ολόκληρη την Ελλάδα. 

“Το πρόγραμμα Prince”

Το πρόγραμμα PRINCE στοχεύει στην αύξηση της βιωσιμότητας μέσω της διασυνοριακής / διατομεακής συνεργασίας και ανταλλάσσοντας βέλτιστες πρακτικές και γνώσεις μέσω κοινών ασκήσεων και μαθημάτων κατάρτισης μεταξύ πέντε κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, στοχεύει στην υποστήριξη των ανταποκριτών πρώτων βοηθειών και των αρχών επιβολής του νόμου/ασφάλειας παρέχοντάς τους μια βάση αποδεικτικών στοιχείων για λήψη αποφάσεων στρατηγικού επιπέδου που σχετίζονται με την πρόληψη, τον εντοπισμό, την προστασία του αναπνευστικού συστήματος, την απολύμανση και την απόκριση σε ενδεχόμενο συμβάν ΧΒΡΠ.

Επιπροσθέτως, το PRINCE στοχεύει να δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη με βάση τα σχέδια και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των σχετικών διεθνών δράσεων δημιουργώντας έτσι έναν PRINCE κατάλογο προγραμμάτων κατάρτισης σύμφωνα με το Διεθνές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης ΧΒΡΠ και την  Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τις βέλτιστες πρακτικές και τις διεθνείς αποδεκτές ασκήσεις ΧΒΡΠ.

Tέλος το PRINCE στοχεύει να ενισχύσει την προστασία των δημόσιων χώρων, της κοινωνίας και των υποδομών επικοινωνώντας τα αποτελέσματα του προγράμματος στο ευρύτερο κοινό μέσω διαδικτυακού υλικού, παρουσιάσεων σε δημόσιες εκδηλώσεις και μέσα ενημέρωσης.

“Τι είναι τα CBRNE συμβάντα”

“CBRNE”  είναι ένα ακρωνύμιο για περιστατικά που προκλήθηκαν από παράγοντες χημικούς, βιολογικούς, ραδιολογικούς, πυρηνικούς και εκρηκτικά (Chemical, Biological, radiological, Nuclear and Explosives). Μάλιστα, υπάρχει ήδη μία παγκόσμια ανησυχία για την αύξηση της κατανόησης αυτού του είδους των περιστατικών και για τη δημιουργία κατάλληλων συστημάτων διαχείρισης αυτών τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Το CBRNE είναι πιο έντονο όταν συγκρίνεται με Hazmat (Επικίνδυνα υλικά), καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν διαφορές όσον αφορά τους όρους, τις προθέσεις, τις μεθόδους, τις εκτιμήσεις των κινδύνων, την προτεραιότητα, την ανταπόκριση και τη διαχείριση. Στο παρελθόν, όλα αυτά τα περιστατικά εντοπίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν ως καταστροφές, αλλά σήμερα δεν είναι ορθή αυτή η προσέγγιση. 

Τα περιστατικά CBRNE μπορεί να προκληθούν από τρομοκρατικές ενέργειες ή από ατυχήματα ή και από τα δύο. ο Το περιστατικό CBRNE αναφέρεται στην ανεξέλεγκτη απελευθέρωση στο περιβάλλον ή στον άνθρωπο ή στα ζώα παραγόντων που προκαλούν σωματική βλάβη ή ακόμη και θάνατο. Ιστορικά έχουν υπάρξει περιστατικά, όπου συμβάντα CBRNE και οι επιπτώσεις αυτών (όπως οργανοφωσφορικά, σαρίνη, soman & VX) υπήρξαν καταστροφικά.

Τέλος οι χημικοί, βιολογικοί, ραδιολογικοί και πυρηνικοί παράγοντες, και τα εκρηκτικά υψηλής απόδοσης (CBRNE) είναι συμβάντα που δύνανται να αποσταθεροποιήσουν κυβερνήσεις, να δημιουργήσουν συνθήκες που επιδεινώνουν τη βία ή προωθούν την τρομοκρατία. 

Η εκπαίδευση έγινε στο ξενοδοχείο Zafolia στην Αθήνα, και ειδικότερα στο ισόγειο, όταν και ξεκίνησε το πρόγραμμα την προηγούμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης: Δυτικές χώρες ζητούν αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στην Interpol

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This