Ισραήλ – Χαμάς | Συμφωνία για εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων
Defence Redefined
Published on 22/11/2023 at 09:33

Τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός αλλά και την απελευθέρωση ομήρων ενέκρινε η ισραηλινή κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με το AFP, η προσωρινή συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

  • Πενθήμερη εκεχειρία με κατάπαυση του πυρός στις χερσαίες μάχες και περιορισμούς στις ισραηλινές αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από τη νότια Γάζα.
  • Παλαιστινιακές οργανώσεις θα απελευθερώσουν 50 έως 100 ομήρους, οι οποίοι θα είναι Ισραηλινοί πολίτες ή πολίτες άλλων εθνικοτήτων, αλλά όχι στρατιώτες.
  • Σε αντάλλαγμα, 300 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλέστηκε ανώνυμους αξιωματούχους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, οι οποίοι δήλωσαν επίσης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι οι οργανώσεις τους έχουν συμφωνήσει με τους όρους.

Με βάση τη συμφωνία, η οποία κλείστηκε με μεσολάβηση των ΗΠΑ και του Κατάρ, οι πρώτες απελευθερώσεις αναμένονται αύριο Πέμπτη το πρωί. Η συμφωνία προβλέπει επίσης διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η διπλωματία του Κατάρ επιβεβαίωσε τη σύναψη συμφωνίας ενημερώνοντας πως η έναρξη της παύσης θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών 24 ωρών και η διάρκειά της θα είναι τέσσερις ημέρες, με δυνατότητα παράτασης.

Ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς μετά την 4ήμερη κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε να κηρυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας, διεμήνυσε η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Δυνάμει της συμφωνίας, αναμένεται να εισέλθουν εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικό υλικό και καύσιμα σε όλα τα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, πάντα κατά την ανακοίνωση της Χαμάς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία και τόνισε πως η συμφωνία προσμένει να οδηγήσει στην επιστροφή στην πατρίδα τους κι άλλων Αμερικανών ομήρων. 

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα – Κύπρος | Διπλωματική κινητικότητα στη Μέση Ανατολή

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This