Ισπανία | Παρέλαβε το ελικόπτερο AIRBUS H135 P3H για το Ναυτικό της – Φωτογραφίες
Andreas Pogiatzi
Published on 30/10/2023 at 17:00

Το Ισπανικό Ναυτικό παρέλαβε το πρώτο ελικόπτερο AIRBUS H135 P3H «Nival» από το σύνολο των επτά που θα παραλάβει τα επόμενα δύο χρόνια και θα ενταχθούν στη 12η Μοίρα Στόλου Αεροσκαφών Aircraft Flotilla (FLOAN). 

Το «Γραφείο Κοινού Προγράμματος H135», το οποίο διαχειρίζεται τη διαδικασία προμήθειας, μετέφερε το ελικόπτερο στο ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό στις εγκαταστάσεις «Airbus Helicopters» στο Albacete στη νοτιοανατολική Ισπανία. 

Η μεταφορά του δεύτερου H135 έχει προγραμματιστεί για τις 30 Νοεμβρίου και η πτήση και των δύο αεροσκαφών στη Ναυτική Βάση Rota στις 11 Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι εβδομάδων, μετά τη παραλαβή του πρώτου ελικοπτέρου, θα εκτελεστούν εκπαιδευτικές πτήσεις με τους πιλότους της 12ης Μοίρας Καταδρομών.

Διαβάστε επίσης: Airbus SiRTAP | Το παντός καιρού ΜΕΑ που θα εξοπλιστεί η Ισπανία

Τα H135 P3H του Ναυτικού, διαθέτουν τροποποιήσεις που τους επιτρέπουν να επιχειρούν σε πολεμικά πλοία, όπως η πλήρωση καυσίμων υπό πίεση, η χειροκίνητη αναδίπλωση του κύριου ρότορα, η ενισχυμένη αντιδιαβρωτική τροποποίηση και το σύστημα πλεύσης. 

Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα, διαθέτουν δυνατότητες νυχτερινής οράσεως, ραντάρ παντός καιρού και επιφάνειας, ηλεκτρο-οπτικό σύστημα (FLIR), πλευρικό γερανό, βαρυκεντρικό άγκιστρο, βοηθητικές δεξαμενές καυσίμων, σύστημα fast-rope και εξοπλισμο αεροδιακομιδής (MEDEVAC).

Το H135 P3H είναι το πρώτο σύστημα της AIRBUS που μπαίνει σε υπηρεσία στο Ισπανικό Ναυτικό. Διαθέτει μια σειρά προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων και ενώ η συντήρηση του χαρακτηρίζεται ως πάρα πολύ εύκολη. 

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της αρχικής πιστοποίησης (IOC) σε Περιπολικά Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, αναμένεται μέχρι το τέλος του δεύτερου εξαμήνου του ίδιου έτους, η έναρξη της εκπαίδευσης των πληρωμάτων στη Σχολή Ναυτικής Αεροπορικής Εκπαίδευσης «Cardona».

Διαβάστε επίσης: Airbus H160M “Guepard” | Ένα πραγματικό πολυεργαλείο, πρέπει να απασχολήσει Αθήνα και Λευκωσία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This